Beeld: ©RDDI

2024: Dit staat er op stapel

Goede voornemens voor het nieuwe jaar? Daar doen we bij RDDI niet aan. Wel aan concrete plannen maken én uitvoeren – in nauwe samenwerking met departementen en stelselpartijen. Onze plannen voor dit jaar vind je in het RDDI Jaarplan 2024, waarover in deze nieuwsbrief meer.

RDDI Jaarplan 2024: Samen werken aan vertrouwen

Volgens Hella Borking, plaatsvervangend directeur van RDDI, zijn we als rijksoverheid – nipt – op de helft van de veranderopgave naar een open overheid met een informatiehuishouding op orde. “Er is al veel bewustheid, maar we zijn nog niet genoeg op stoom.” Erik Mulder, waarnemend directeur: “En daarbij kan RDDI het oliemannetje zijn. De departementen moeten doorontwikkelen en wij kunnen daarbij helpen met onze producten en diensten. Zodat het zo gesmeerd mogelijk verloopt.”

In het RDDI Jaarplan dat deze week is verschenen lees je hoe >

Beeld: ©RDDI

RDDI-projecten in 2024

Beeld: ©RDDI

Handreiking IHH kabinetswissel: 1e versie in de maak

Het RDDI-project Handreiking IHH kabinetswissel werkt momenteel samen met de projectgroep aan de inhoud van een 1e versie van de handreiking. Eind januari gaat het project langs de Hoofden Bestuursstaf Secretaris Generaal (HBSG) om meer inzicht te krijgen in de behoeftevraag van de bestuursstaf en het ondersteunend personeel van de bewindspersonen.

Lees verder >

Leeg bordes
Beeld: ©RVD

Strategische Opleidingsplannen voor (bij)scholing op orde

Uit het rapport 'Analyse en Evaluatie Open Overheid Spoor Informatiehuishouding 2022' van het programma Open Overheid blijkt dat meer dan de helft van de rijksorganisaties de (bij)scholing van informatieprofessionals niet op orde heeft. Om volwassenheidsniveau 3 à 4 te halen is het noodzakelijk dat organisaties een strategisch opleidingsplan hebben voor informatieprofessionals die werken voor de informatiehuishouding. Hiervoor is eind 2023 het RDDI-project Strategische Opleidingsplannen van start gaan.

Dit gaat het project Strategische Opleidingsplannen doen in 2024 >

Strategische Opledingsplannen
Beeld: ©Rijksoverheid

ZO doen we het in 2024

ZO: Zorgvuldig en Open. Dat is de naam van het overkoepelende campagneconcept dat het programma Open Overheid samen met departementen en RDDI heeft ontwikkeld om (rijks)organisaties te ondersteunen, faciliteren en verbinden bij hun campagnes over een open, transparante en responsieve overheid. Inclusief een campagne-adviesteam, een toolkit met allerlei campagne- en andere hulpmiddelen, een rijksbrede introductiecampagne en tegelijkertijd alle ruimte voor organisaties voor hun eigen vorm, inhoud en afzenderschap.

Nick van Gaalen, adviseur communicatie en gedragsverandering bij het programma Open Overheid, vertelt er meer over >

Beeld: ©BZK

Demo Donderdag in 2024

De Demo Donderdag gaat in 2024 alweer het 3e jaar in. 20 sessies over nieuwe of onbekende technologieën die relevant zijn voor informatieprofessionals, zijn de afgelopen jaren al de revue gepasseerd. Van LinkedData en DeSNapp tot urban analytics en privacy-by-design. Met als doel de kennis over die technologieën toegankelijk te maken en samen te ontdekken. En de eerste sessies voor het nieuwe jaar staan alweer gepland!

Dit staat er op de Demo Donderdag-agenda >

Beeld: ©RDDI

Strijd voor de Tijd – een serious game over informatiehuishouding

Het is 2025. Een onderzoekscommissie blikt terug op het beleid van het (fictieve) Zaandonderland tijdens een grote crisis, 4 jaar eerder. En jullie moeten daarvoor op zoek naar informatie. Waar is die informatie destijds opgeslagen? Hoe vind je de juiste en volledige informatie? En vind je die informatie op tijd? Ga samen met je collega’s de strijd aan in de spannende en leerzame serious game ‘Strijd voor de Tijd’ van het Leerhuis Informatiehuishouding.

De serious game is voor alle rijksmedewerkers die willen stilstaan bij het belang van een informatiehuishouding op orde en goed informatiebeheer. Je kunt het spel individueel spelen, maar doe het vooral ook samen met je collega’s en een begeleider. En nodig meteen een informatieprofessional uit: deze kan uitleggen welke afspraken er gelden voor het opslaan van documenten, metadata en nog veel meer binnen jouw organisatie. Wil je het spel zelf begeleiden binnen een/jouw team? Dat kan ook. Het Leerhuis kan je daarbij ondersteunen.

Lees meer en meld je aan >

Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding

Werkdefinitie Woo-informatiecategorie Onderzoeksrapporten vastgesteld

Op 10 januari is de werkdefinitie voor de informatiecategorie Onderzoeksrapporten (artikel 3.3, 2j van de Wet open overheid) vastgesteld in de stuurgroep PLOOI. Deze werkdefinitie heeft de vorm van een beslishulp: een hulpmiddel dat, naast een definitie van de categorie, ook extra toelichting geeft en voorbeelden ter illustratie.

Naast de beslishulp Onderzoeksrapporten is ook de handreiking voor het openbaar maken van de informatiecategorieën Organisatie en werkwijze (categorie 1d) en Bereikbaarheidsgegevens (1e) vastgesteld. Deze handreiking beschrijft hoe deze categorieën na verplichtstelling openbaar gemaakt moeten gaan worden, en wat je daar nu al voor kunt doen.

Naar het nieuwsbericht >

Beeld: ©RDDI

5e consultatieronde van start

Gisteren is de 5e consultatieronde van start gegaan voor concept-werkdefinities en hulpmiddelen voor informatiecategorieën uit de Woo. Deze ronde kun je feedback geven op conceptversies van de volgende stukken:

Wat werkt wel en wat niet voor jouw organisatie? Wat is al duidelijk en wat moet nog verder worden uitgewerkt? Ga nu gelijk naar het KIA-platform en draag bij! De informele consultatieronde blijft open tot en met 21 februari 2024. Tot dan kun je actief vragen stellen en waardevolle feedback  geven .

Lees meer >

beeld van persoon die op de laptop werkt

Benoeming Regeringscommissaris Informatiehuishouding verlengd

Arre Zuurmond blijft nog even de Regeringscommissaris Informatiehuishouding. Na 2 jaar is de originele termijn afgelopen, maar staatssecretaris Alexandra van Huffelen heeft zijn benoeming met een halfjaar verlengd. Op die manier kan het werk van de Regeringscommissaris worden gecontinueerd en geborgd, in afwachting van evaluatie en advies over het vervolg.

Lees de Kamerbrief >

Arre Zuurmond
Beeld: ©Rijksoverheid

Cursusaanbod Leerhuis Informatiehuishouding

In 2024 bestaat het Leerhuis Informatiehuishouding 2 jaar! En al 2 jaar stimuleert het Leerhuis persoonlijke ontwikkeling om samen de informatiehuishouding van het Rijk te verbeteren. In welke richting binnen informatiehuishouding ga jij je dit jaar ontwikkelen?

Het complete cursusaanbod voor de komende maand:
donderdag 25 januari Introductie Sharepoint
woensdag 31 januari Introductie kwaliteitsmanagement
donderdag 1 februari Sharepoint search & metadata
woensdag 7 februari Digitaal informatiebeheer
donderdag 8 februari Introductie datamanagement
donderdag 8 februari Verandermanagement
dinsdag 13 februari Waardering en selectie
woensdag 28 februari AI en documentbeheer
donderdag 29 februari Recordsmanagement

Naar het cursusaanbod >

Leerhuis Informatiehuishouding