Beeld: ©RDDI

Goede informatiehuishouding begint bij goed opgeleide informatieprofessionals

Jarenlang werd er bezuinigd op informatieprofessionals bij de Rijksoverheid. Maar sinds 2021 wordt er juist flink geïnvesteerd: in de arbeidsmarkt, in een wervingscampagne en in meer opleidingen. De informatieprofessional staat op de kaart en is inmiddels opgeklommen tot de top vijf van meest gevraagde functionarissen bij de Rijksoverheid.

In deze nieuwsbrief bijzondere aandacht voor de arbeidsmarkt en het belang van jezelf blijven ontwikkelen. Je leest in deze zomerse editie een interview met twee beleidsadviseurs over de e-learning Schrijven voor openbaarmaking. Ook kom je meer te weten over kwaliteitsprofielen voor IV-professionals en presenteert het Leerhuis Informatiehuishouding samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een nieuwe webinarreeks voor informatieprofessionals.

Veel leesplezier!

Informatietalent meets Rijksoverheid

Om onze IT én informatiehuishouding rijksbreed op orde te krijgen én te houden, heeft de werving van talent de komende jaren een hoge prioriteit. Tijdens het Open Huis IT&IV@Rijksoverheid, op 4 september, kan informatietalent op een interactieve manier in contact komen met rijksorganisaties. “Waar veel IT’ers en IV’ers de Rijksoverheid wellicht als iets abstracts zien, willen wij hen juist laten zien wat voor werk je hier nu daadwerkelijk doet. De Rijksoverheid is een interessante werkgever, dat willen we laten zien en ervaren”, zegt projectmanager I-AMC Mandy Smits. Check wat je kunt verwachten!  

Lees het volledige bericht op onze website

Event ITenIV event 4 september

RIVM start met gedragsinterventie voor een goede informatiehuishouding

RDDI’s project Gedrag in Overheidsinformatie (GO) ondersteunt afdelingshoofden van het RIVM bij het sturen op informatiehuishouding bij medewerkers. Gedragsbureau Duwtje heeft een interventie ontworpen die het afdelingshoofden makkelijker maakt om informatiehuishouding te bespreken in reguliere teamoverleggen en zo de norm voor archiveren in het Document Management Systeem (DMS) positief te beïnvloeden. Het RIVM gaat deze interventie de komende maanden testen bij verschillende teams. In de periode september t/m oktober wordt het effect van de aanpak gemeten. Daarna worden de resultaten gedeeld.

Ga naar het nieuwsartikel

Werkbladen RIVM
Beeld: ©RIVM

Actuele thema’s in de webinarreeks Leerhuis Informatiehuishouding én samen met gemeenten

Vanaf deze maand organiseert het Leerhuis Informatiehuishouding samen met de VNG elke laatste donderdag van de maand een webinar rondom een actueel thema met betrekking tot informatiehuishouding. Tijdens het eerste webinar op 25 mei ging Layla Hassan, strategisch adviseur informatiehuishouding bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, samen met Dave Eickhoff van de gemeente Vlaardingen, in op het belang van een kwaliteitszorgsysteem voor informatiehuishouding. Het volgende webinar is op donderdag 29 juni en heeft als thema ‘Office 365’, met Eric Burger. Interesse? Meld je dan aan via de website.

Hier vind je meer informatie over deze webinarreeks

Leerhuis Webinar

Creëren bewustzijn en gezamenlijke schrijfstijl essentieel succesvol implementeren Woo

Een jaar geleden werd de Wet open overheid (Woo) ingevoerd, met als doel meer transparantie en openbaarheid. Omdat deze wet veranderingen met zich meebrengt, is het fijn om als Rijksmedewerker hierbij ondersteuning te krijgen. Daarom is er een e-learning ontwikkeld. Lees het interview met Karlijn, beleidsadviseur UWV, en Jacobine, beleidsadviseur COA, over hun ervaringen met de e-learning.

Ga naar het nieuwsartikel

Leerhuis e-learning

Hoe het KWIV bijdraagt aan een betere informatiehuishouding

Om als Rijksoverheid open en transparant te kunnen werken, en burgers en bedrijven naar behoefte te ondersteunen, zijn voldoende en goed opgeleide informatieprofessionals nodig. Het Kwaliteitsraamwerk Informatievoorziening – kortweg KWIV – helpt om rijksbreed inzicht te krijgen waar welke IV-professionals werkzaam zijn en in welke rol. Het KWIV brengt de kwaliteiten van IV-professionals eenduidig in kaart met uniforme competentie- en kennisprofielen. Dit totaalplaatje geeft houvast bij: werving en selectie, professionele ontwikkeling, loopbaangesprekken en het bepalen van gerichte leeractiviteiten. Met de juiste informatieprofessionals op de juiste plek draagt KWIV bij aan een betere informatiehuishouding. Je kunt de infographic op de website van Rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie bekijken. 

Check de infographic

KWIV

Ontwikkel jezelf met het Leerhuis – cursusagenda juli

Wil jij je in de zomer verder ontwikkelen op het gebied van informatiehuishouding? Volg een basiscursus in digitaal informatiebeheer of verdiep je in e-mailarchivering! Schrijf je in voor een cursus bij het Leerhuis via onze website!

  • Basiscursus Digitaal Informatiebeheer - 4 juli
  • Zakelijk tekenen voor informatieprofessionals - 4 juli
  • Aan de slag met de Woo - 5 juli
  • Verdieping kwaliteitsmanagement informatiehuishouding - 5 juli
  • E-mailarchivering - 11 juli
  • Verandermanagement - 13 juli
  • Introductie datamanagement voor informatiebeheerders - 18 juli
  • Marketing binnen informatiehuishouding - 19 juli
  • Procesmanagement - 26 juli

Bekijk het volledige cursusaanbod van het Leerhuis Informatiehuishouding

Leerhuis cursusagenda

Werkconferentie Open Overheid, hét event waar Rijk en onderwijs elkaar ontmoetten

De Werkconferentie Open Overheid in het Spoorwegmuseum op 7 juni in Utrecht werd druk bezocht. Op deze conferentie, georganiseerd door I-Partnerschap, ontmoetten Rijk en onderwijs elkaar om het vakgebied Informatiehuishouding verder vorm te geven. Deze verbinding van experts, docenten, studenten en ambtenaren zorgt voor verdieping van ons vakgebied. RDDI was met het Leerhuis Informatiehuishouding en Future lab aanwezig. Zo organiseerde Future Lab een werksessie over de ‘Toekomst van informatie’, waarbij deelnemers aan de slag gingen met kennis uit de Future Lab Field Guide. Heb je dit event gemist en heeft werken bij de Overheid als informatieprofessional je interesse? Bekijk alle mogelijkheden op de website werkenvoornederland.nl.

Ga naar de website WerkenvoorNederland.nl

Werkconferentie Open Overheid Spoorwegmuseum event 7 juni

Special Od Vakblad over vraag naar informatiespecialisten

De Rijksoverheid is op zoek naar honderden IT’ers en informatie (IV) specialisten. Vakblad Od geeft daarom in samenwerking met Werken voor Nederland op 30 juni een special uit over de positionering van de Rijksoverheid als aantrekkelijke ICT-werkgever. Het magazine behandelt verschillende expertises zoals informatiebeleid, data-analyse, beheer, architectuur, infrastructuur, development, testen, security en privacy. Het belicht ook de vakgebieden, functies, projecten, tools, technieken en arbeidsvoorwaarden binnen de Rijksoverheid. Abonneer je om niks te missen!

Ga naar de website van Od Vakblad

Od Vakblad
Beeld: ©Od Vakblad