Cursusaanbod
De meesten van ons doen nog steeds het liefst nieuwe kennis en vaardigheden op via traditionele klassikale lessen. Je gaat dan gestructureerd aan de slag met een nieuw onderwerp en werkt aan een eindresultaat dat van tevoren bekend is. Een extra voordeel van klassikale lessen is de kans om met vakgenoten kennis en ervaringen uit te wisselen en jouw netwerk uit te breiden.
Klik hieronder door naar een volledige beschrijving van alle cursussen, of lees daaronder verder voor een snel overzicht.
We bieden zowel fysieke als online cursussen aan:
De Wet open overheid (Woo) heeft als doel overheden en semi-overheden transparanter te maken. De wet moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. De Woo treedt op 1 mei 2022 in werking. Daarmee komt de huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te vervallen.
Opbouw van onderdeel1: Introductie Woo. Voor de introductie voor de Woo zelf maken we gebruik van een E-learning. Deze doorlopen de deelnemers zelf voorafgaande aan de training. De E-learning gaat in op de volgende onderwerpen:
a. Inleiding Wet open overheid.
b. De regels van de Woo.
Opbouw van onderdeel 2: Aan de slag met de Woo. Voor dit onderdeel organiseren we een interactieve inhoudelijke training onder begeleiding van een van onze ervaren docenten. Aan de hand van een praktijkcasus die we inbrengen over het behandelen van een informatieverzoek, gaan deelnemers aan de slag met actieve openbaarheid.
Uitgebreide beschrijving van de cursus Aan de slag met de Woo
Als professional of manager in het vakgebied informatiemanagement heb je inhoudelijke kennis en ervaring. Maar om werkelijk toegevoegde waarde te leveren aan de organisatie, is meer nodig. De adviesvaardigheden om een advies geaccepteerd te krijgen zijn minstens zo belangrijk voor een adviseur informatiemanagement. Bijvoorbeeld anderen motiveren en meenemen in je plannen. Door goede communicatie kun je meer impact, draagvlak en resultaat bereiken. Een goed advies is een advies dat leidt tot effectieve resultaten (E). Die resultaten zijn een functie van twee factoren. Ten eerste dient een advies inhoudelijke kwaliteit (K) te hebben. het advies dient vakmatig verstand te zijn. Ten tweede dient een advies geaccepteerd te worden door de belangrijkste betrokkenen (A). Voor een daadwerkelijke implementatie is draagvlak en commitment nodig. Een goede adviseur kent zijn of haar doelgroep en weet wat de belangrijkste belangen en motieven zijn. Het adviesrapport dat de adviseur oplevert sluit qua vorm aan op deze belangen. De rapportage sluit aan bij de lezer, bijvoorbeeld door een managementsamenvatting met de belangrijkste conclusies en implicaties van het advies toe te voegen.
Uitgebreide beschrijving van de cursus Adviesvaardigheden voor informatie professionals
Hoe zorg je ervoor dat je als informatieprofessional goed op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen? De afgelopen tijd is er het nodige veranderd in de wereld van digitaal informatiebeheer. Nieuwe wetten en regels dagen de informatieprofessional uit om hier adequaat op in te spelen. Maar: hoe pak je dat aan? Wij bieden in deze basiscursus een combinatie van een e-learning en praktijksessies die de deelnemers in staat stelt om weer fris aan de slag te gaan met digitaal informatiebeheer.
Uitgebreide beschrijving van de Basiscursus Digitaal Informatiebeheer
Correcte, tijdige en complete data en informatie vormen de slagader voor efficiënte bedrijfsvoering en besluitvorming in iedere organisatie. Met een data-architectuur, inclusief regels, modellen en standaarden, heeft een organisatie een krachtig hulpmiddel om te zorgen dat de gegevens in IT- systemen voldoen aan de opgestelde normen. Hierdoor kan gegevensuitwisseling veel efficiënter en goedkoper plaatsvinden. Informatiebeheerders kunnen een belangrijke rol spelen bij het implementeren van een datagedreven werkwijze. Enige kennis en inzicht in het thema datamanagement is daarbij wel essentieel.
Uitgebreide beschrijving van de cursus Introductie Datamanagement voor informatieprofessionals
Als professional in het vakgebied informatiemanagement heb je te maken met verschillende belanghebbenden, in- en externe klanten en collega’s. De 'business' heeft bepaalde vragen. Informatieprofesionals hebben steeds vaker een meer adviserende en minder uitvoerende rol. Hoe zorg je in deze nieuwe dynamiek voor, dat de relatie met de belanghebbenden goed is en blijft. En je adviezen worden overgenomen door de stakeholders? Hoe zorg je er tegelijk voor dat je de klantvraag echt begrijpt en deze om weet te zetten in een passende en aansprekende oplossing?
In deze training leren de deelnemers het belang van contact, welke voorkeursstijlen van communiceren er zijn en hoe je kunt aansluiten bij de klant in zijn/haar communicatiestijl. Tevens leren deelnemers hoe je omgaat met ‘lastige klanten’ en hoe je de regie behoudt in een gesprek om je doel te bereiken. Aanvullend en ter verdieping gaan we in op de rol van effectief schriftelijk communiceren en visueel communiceren: hoe breng je via de juiste formulering en visualisering je boodschap voor het voetlicht bij verschillende doelgroepen?
Uitgebreide beschrijving van de cursus Klantgericht communiceren voor informatieprofessionals
Informatiebeheer heeft veel te bieden voor jouw afdeling of organisatie-onderdeel. Maar weet iedereen dat wel? Zijn je collega’s op de hoogte van het aanbod van producten en diensten? Kennen zij jouw toegevoegde waarde wel? In tijden van verandering is het van belang dat al je (potentiële) klanten/gebruikers en andere belanghebbenden weten wat informatiebeheer kan bieden. Leer hoe je marketing en communicatie in kunt zetten om op de juiste manier onder de aandacht te komen en zo je doelen te bereiken.
Uitgebreide beschrijving van de cursus Marketing / Positionering van informatiebeheer
De functionaliteiten van SharePoint Online in Microsoft 365 worden voortdurend aangepast en verbeterd. Bij het digitaal werken en archiveren bieden deze functionaliteiten veel mogelijkheden, maar zonder zorgvuldige inrichting wordt SharePoint een onbeheersbaar platform. Consistentie in regels, processen en gedrag van het beheer zorgen voor de noodzakelijke efficiency en beheersbaarheid. Als recordsmanager of adviseur, of in een vergelijkbare functie, kun je al vanaf het moment waarop de informatie-architectuur wordt ontworpen een belangrijke adviserende rol vervullen.
Uitgebreide beschrijving van de cursus Microsoft 365 / Sharepoint en informatiebeheer
Kwaliteitszorg is meer dan alleen het aanvinken van vakjes in een checklist. Waar het om gaat is dat je als organisatie weet wat je doet, waarom je dat doet en wat nodig is om dat wat je doet goed te blijven doen of bij te stellen. Omdat informatievoorziening de gehele organisatie betreft, gaan wij uit van een integrale aanpak. Dat wil zeggen dat we niet alleen de medewerkers uit het informatiedomein betrekken, maar ook de vertegenwoordigers uit de bedrijfsorganisatie (ook wel de business genoemd) en de deskundigen op het gebied van ICT, informatiebeveiligers, privacy officers en de CISO. Tijdens deze opleiding stimuleren wij onze deelnemers om bij het inrichten van een kwaliteitssysteem op te treden als adviseur met kennis van zaken en met oog voor pragmatische oplossingen die passen binnen de geldende (normen en) kaders. Om te komen tot heldere en eenduidige afspraken en werkwijzen binnen het kader van integrale kwaliteitszorg, gaan we met de deelnemers aan de slag om te komen tot:
- Een helder en eenduidig kader: wat zijn de vertrekpunten ten aanzien van kwaliteitszorg? Hierbij gaan we ook in op het begrip ‘Archiving by design’ met het oog op kwaliteitszorg aan de bron.
- Helderheid over de scope en afbakening van de bijbehorende rollen, taken en verantwoordelijkheden, inclusief beheer en onderhoud.
- Een beredeneerde risico-analyse met impact en aanpak per onderdeel.
- Duidelijke kwaliteitsindicatoren die het mogelijk maken periodiek te toetsen, evalueren en bij te stellen.
- Een heldere en eenduidige vastlegging van de bovenstaande punten.
Uitgebreide beschrijving van de cursus Kwaliteitszorg informatiehuishouding
Recordsmanagement gaat over het het identificeren, klasseren, archiveren, bewaren en soms vernietigen van digitale informatie als bewijs of legitimering voor de activiteiten van de organisatie. Zonder doeltreffend recordsmanagement geen goede bedrijfsvoering!
Na afloop van deze cursus is de deelnemer in staat om de relevante wet- en regelgeving toe te passen op de digitale informatiehuishouding van de eigen organisatie en hierover te adviseren. Daarnaast leert de deelnemer om de principes van recordsmanagement toe te passen met als doel verbetering van de bedrijfsvoering. Hiermee kan de deelnemer zijn of haar bijdrage aan een duurzaam toegankelijk informatiehuishouding verbeteren.
Uitgebreide beschrijving van de cursus Verdieping Recordsmanagement
Meld je via de cursusagenda voor één van de cursussen!