Beeld: ©RDDI

Future Lab Field Guide

De Field Guide stelt kennis beschikbaar uit het rapport ‘De informatiehuishouding van het Rijk in 2030’: zowel over de veranderingen die plaats (gaan) vinden in de informatiehuishouding als over de gevolgen die deze ontwikkelingen hebben voor de manier waarop organisaties en medewerkers binnen de overheid om zullen gaan met informatie. Daarnaast biedt de Field Guide ook inzicht in de door Reframing Studio gehanteerde Reframing methodiek van het rapport. Stap voor stap duik je in de toekomst van informatie en ontwikkel je oplossingen die je op korte termijn kunt gaan testen. Vind hieronder de Future Lab Field Guide, de Field Guide Canvas en een voorbeeld van een ingevulde Field Guide Canvas.

De Field Guide kan voor allerlei vraagstukken op het gebied van innovatie en informatiehuishouding gebruikt worden. In het verleden hebben we deze manier van werken bijvoorbeeld toegepast op vragen als:

  • Welke nieuwe beroepen hebben we in de toekomst mogelijk nodig rondom informatie bij het Rijk?
  • Hoe werken opgaveteams uit verschillende departementen met elkaar samen en wat hebben ze nodig om informatie rondom een vraagstuk te ordenen?
  • Hoe kan een uitvoeringsorganisatie de informatieuitwisseling tussen burger en overheid verbeteren?

De Field Guide is met name geschikt voor vraagstukken waarbij er ruimte is om iets verder vooruit te kijken. Door de toekomst mee te nemen in je vraagstuk zorg je ervoor dat de oplossingen die je ontwerpt passen in een veranderende wereld. Zo kun je bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige informatiehuishouding. 

Future Lab Aftermovie

Een terugblik op het inspirerende event Guiding the Future met de lancering van de Field Guide, gehouden op donderdag 8 december 2023.

*Piep en cassette-geluid* 

*Overstuurde hartslag* 

Beeldtekst: Future Lab: Guiding the Future. 
Lancering van de Future Lab Field Guide.
Programma 8 december 2022. 

*Energieke muziek begint* 

We zien een futuristische illustratie. 

Beeldtekst: Don’t become a dino, be the cool kid. 
Sam Janssen.
Kunst van oude mediumdragers.
Innovatie; een schaakspel tussen heden en toekomst. 


[VO] INGE BAARS: 
Het evenement van Future Lab bruiste van energie. Er hing een goede vibe en het was echt leuk om te zien hoe men met veel trots de Future Lab Field Guide lanceerde. 

*Muziek* 

We zien abstracte, kunstige beelden. 

Beeldtekst: 
Jack Julian. 

Generation alpha, Maarten Leyts. 

[VO] INGE BAARS: 
De keynote presentatie gaf veel stof tot nadenken. En hoe cool was het om Spot, de Boston Dynamics robot, in het echt te zien. Blij dat ik erbij was. 

*Muziek* 

We zien beelden van het evenement. 

*Applaus* 
*Gejuich* 

Beeldtekst: Workshop Fieldguide. 
Reframing Studio. 

*Nieuwe energieke muziek begint* 

*Muziek stopt* 

Beeldtekst: 9 ambassadeurs vanuit de informatiehuishouding die de Fieldguide omarmen. 

[VO] DAAN BEERS:
Guiding the Future was mede dankzij de presentatie van de Field Guide en de lezing over Generation Alpha een erg inspirerende bijeenkomst. Het is verder ook erg fijn om op de bijeenkomst allemaal verschillende mensen te treffen. Mensen die net als ik interesse hebben in het ontdekken van de mogelijkheden die er zijn om de toekomst vorm te geven.

*Energieke muziek speelt verder* 

We zien meer beelden van het evenement. 

*Bruisend glas dat ingeschonken wordt* 

*IJsklontjes in glas* 

*Muziek fadet uit* 

Beeldtekst: Future Lab RDDI.