Beeld: ©RDDI

Een vooruitblik: goede voornemens en nieuwe plannen

We beginnen met frisse moed dit jaar. Uiteraard kun je alle voornemens en beoogde resultaten teruglezen in het jaarplan dat inmiddels gepubliceerd is. Ook delen we graag onze nieuwe ideeën. En we geven een vooruitblik op de plannen van drie van onze projecten. Hoofd Juridische Zaken Marieke ten Cate en projectmanager implementatie Woo Steph Smit van UWV vertellen hoe UWV informatiehuishouding voortvarend in de praktijk brengt. En binnenkort gaan ook de Keukentafelsessies weer van start. In de aankomende sessie van 23 februari hebben we het over gedragsverandering bij een nieuwe informatiehuishouding.

De beste wensen mogen we officieel niet meer geven, maar wel wenst RDDI je een fijne start van het nieuwe jaar toe!

Jaarplan 2023 RDDI

Voor de verbetering van de informatiehuishouding was 2022 het jaar waarin rijksorganisaties overgingen van plannen maken naar de uitvoering van de actieplannen Open op Orde. We richten ons daarbij niet alleen op productontwikkeling, kennisvergroting en bewustwording, maar ook op ondersteuning bij de implementatie van die plannen. Benieuwd naar de voornemens? In het jaarplan lees je waar RDDI dit jaar de focus op heeft!

Lees hier het Jaarplan van RDDI 2023

Adviescollege: Bewaar alle chatberichten van politieke en ambtelijke top

Met de titel ‘Kan dit weg? Nee’ presenteert het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) vandaag zijn advies om alle werkgerelateerde chatberichten van de politieke en ambtelijke top op te slaan in een beheersysteem. Aanleiding voor het advies is het Kamerdebat van mei 2022 over berichten in de media dat de minister-president sms-berichten van zijn telefoon verwijderde.

Lees het nieuwsbericht over het persbericht “Bewaar alle chatberichten van politieke en ambtelijke top”

Leerhuis Informatiehuishouding verbreedt het leeraanbod

Voor zo’n 4.500 Rijksmedewerkers biedt het Leerhuis veel opties om te werken aan hun professionele ontwikkeling. Wat staat er op stapel voor het komende jaar? Onder meer het professionaliseren van de organisatie en het doorontwikkelen van het leeraanbod. Wil je weten welk aanbod het beste scoorde? Heb je zelf suggesties voor trainingen? Projectleider Lianne Ostermann licht de plannen voor 2023 toe.

Lees het artikel ‘Leerhuis Informatiehuishouding verbreedt het leeraanbod’

Op stapel dit jaar voor Departementale IHH-Dashboards

Voor het project Departementale IHH-Dashboards breekt een enerverende periode aan. Dit jaar gaat het project vooral aan de slag met het ondersteunen van rijksorganisaties bij het implementeren van dashboards. Die zijn nodig zodat de organisatie weet welke informatie er is en hoelang bijvoorbeeld een informatieverzoek duurt. Door zelf met dashboards aan de slag te gaan, kunnen de opgedane ervaringen ook nog eens gebruikt worden voor het verbeteren van de producten van het project. Benieuwd naar alle plannen? Lees het artikel over de vooruitblik op dit jaar van Departementale IHH-Dashboards! 

Zien hoe de Engelsen rapporteren over de afhandeling van verzoeken om overheidsinformatie? Bekijk het rapport hierover.

Lees hier de vooruitzichten voor 2023 van Departementale IHH-Dashboards

4 thema’s voor Sociale Media Archivering in 2023

Binnen overheidshandelen moet informatie duurzaam toegankelijk zijn. Dat geldt ook voor sociale media berichten. Het project Sociale Media Archivering helpt informatieprofessionals aan kennis en ontwikkelt hiervoor informatieproducten. Ook werkt het team, in overeenstemming met een eerdere toezegging van de minister van OCW, aan een advies voor de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie op sociale media bij het Rijk. Wat kunnen we verwachten van het projectteam Sociale Media Archivering in 2023? Projectadviseur Arjan Rompelman blikt vooruit.

Lees het artikel ‘4 thema’s voor Sociale Media Archivering in 2023’

Future Lab Guide: inkijk in de toekomst

Hoe gaat de toekomst eruitzien als het gaat om onze informatiehuishouding en wat betekent dit voor jouw werk? Met de Future Lab Field Guide wordt die toekomst een stukje duidelijker. De Field Guide is een gids waarmee je zelf de theorie uit de toekomstverkenning kunt vertalen naar jouw praktijk. Nieuwsgierig naar de Guide? Bekijk en download 'm nu!

Future Lab Field Guide

Keukentafelsessie: Nieuwe informatiehuishouding vraagt om nieuw gedrag

Een nieuw jaar betekent ook doorgaan met wat ons goed afgaat. Daarom vindt op donderdag 23 februari alweer de zesde Keukentafelsessie plaats. Het thema: ‘Een nieuwe informatiehuishouding vraagt om nieuw gedrag’. Waar liggen de belangrijkste barrières bij het veranderen van gedrag en hoe kunnen we die wegnemen? Kunnen inzichten uit de gedragswetenschap ons daarbij helpen? Daar gaan we het over hebben onder leiding van regeringscommissaris Arre Zuurmond.

Wees erbij en meld je aan!

Meld je aan voor Keukentafelsessie #6: 'Een nieuwe informatiehuishouding vraagt om nieuw gedrag'

Een aantal mensen discussieert aan tafel

UWV brengt informatiehuishouding op orde

Welke gevolgen heeft de Woo voor de organisatie én medewerkers bij UWV? Volgens projectmanager implementatie Woo Steph Smit van UWV betekent dat onder andere ervoor zorgen dat informatie goed en snel te vinden is. Hij werkt samen met hoofd Juridische Zaken Marieke ten Cate in een multidisciplinair team om de informatiehuishouding bij UWV op orde te krijgen en houden. We spraken met hen en vroegen waar je allemaal aan kunt denken bij het op orde krijgen van de informatiehuishouding.

Wet Woo: ‘Je kunt deze openheid ook als een vorm van veiligheid zien’

Beeld: ©UWV