Beeld: ©RDDI

Openheid: waar staan we, wat doen we en wat kan er nog meer?

Vorige week was de officiële kick-off van het nieuwe Actieplan Open Overheid 2023-2027. Het 5e alweer; de overheid heeft duidelijk niet stilgezeten. Maar het kan beter. En daar wordt hard aan gewerkt. Zo staat de gemeente Den Haag in de startblokken om processen, systemen en een mooi communicatietraject te implementeren. Hoe zij ontspannen veranderen naar een transparant Den Haag lees je in deze nieuwsbrief, die in het teken staat van openheid. RDDI helpt rijksorganisaties bij die veranderopgave. De novembereditie van het vakblad Od geeft een mooi inkijkje in ons werk. Maar hoe open zijn we zelf eigenlijk? Je leest het allemaal hieronder.

Kick-off Actieplan Open Overheid 2023-2027

Vorige week donderdag was de officiële kick-off van het 5e actieplan Open Overheid: ‘Open voor iedereen’. Met 17 actiepunten, waarvan er 2 tijdens de kick-off nader werden toegelicht. Eric Stokkink, directeur van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat – vertelde meer over actiepunt 7: Open Parlement. En Jaike Rothengatter gaf binnen het thema Toegankelijkheid verbeteren een inkijkje in actiepunt 2: Openbaarheidscentrum Amsterdam.

Lees het uitgebreide verslag

Beeld: ©Programma Open Overheid

Woo: het kan beter

Volgens journalisten is na een dik jaar Woo de actieve openbaarmaking nog niet verbeterd. Ook zijn ze niet tevreden over de medewerking van de overheid bij de afhandeling van Woo-verzoeken, maar daar zien ze wel belangrijke verbetermogelijkheden. Dit en meer blijkt uit onderzoek door het onderzoeksinstituut Centerdata, in opdracht van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) dat alvast vijf concrete aanbevelingen doet.

RDDI is druk bezig met verbeteren. Het project Openbaarmaking en Informatiehuishouding biedt ondersteuning aan rijksorganisaties bij passieve en actieve openbaarmaking door het uitwerken van definities, begrippen en werkprocessen en de ontwikkeling van hulpmiddelen. Woo-Doeth – Doorontwikkeling Om Elkaar Te Helpen – ontwikkelt technieken en methoden waarmee de rijksoverheid Woo-verzoeken tijdig en zo goed mogelijk af kan handelen. In beide projecten zijn duurzaam digitale toegankelijkheid en betere vindbaarheid van documenten belangrijke randvoorwaarden. Verderop in deze nieuwsbrief lees je meer over die projecten.

Lees hier de belangrijkste bevindingen van het onderzoek

Beeld: ©Mediatheek

Zo doen zij het: ontspannen veranderen naar een transparant Den Haag

Als Rick geWoo’d wordt vindt hij het ‘de hel’: “Alles wat je zegt, kan tegen je worden gebruikt.” Theo weet er alles van; hij is al 3x geWoo’d. “Maar weet je wat het is? Uiteindelijk krijg je er zoveel voor terug. Waardering, begrip, contact, betere samenwerking. Elk Woo’tje is een cadeautje!”

Rick en Theo zijn willekeurige ambtenaren, bij een willekeurige gemeente. Vertolkt door acteurs van Studio Spaak, die gemeente Den Haag inzet bij het informeren en bewust maken van haar medewerkers. Kwartiermaker Woo Maaike van Langelaan: “Hilarische Woo-dilemma’s bij het koffieapparaat maken verandering een stuk luchtiger en ontspannen.”

Lees verder en bekijk de video van Studio Spaak

Beeld: ©Gemeente Den Haag

En zo doen wij het: een open RDDI

Jaarplannen, programmarapportages, overlegverslagen en begrotingen. Als RDDI proberen we het goede voorbeeld te geven en zijn we zo transparant en open mogelijk. Daarom maken we deze documenten actief openbaar op onze website. Maar ook wij stuiten op dilemma’s.

Lees meer

Beeld: ©RDDI

De nieuwe website van het Leerhuis is open!

Het Leerhuis Informatiehuishouding heeft een eigen website! Eén plek waar je als informatieprofessional, rijksmedewerker of leidinggevende alle opleidings- en ontwikkelactiviteiten, nieuws en een ontmoetingsplek vindt om goed beslagen aan de slag te gaan met informatiehuishouding.

Het Leerhuis is begin 2022 gestart als project van RDDI. Om een gevarieerd leeraanbod te waarborgen wordt het Leerhuis begin 2024 ondergebracht bij het Nationaal Archief. En heeft het nu een eigen website: Leerhuisinformatiehuishouding.nl.

Neem een kijkje!

Beeld: ©RDDI

RDDI in de schijnwerpers in Od

Heb je de novembereditie van Od al gezien? Het thema deze maand is ‘Open op Orde’. Met speciale aandacht voor de projecten van RDDI en RDDI-directeur Jacqueline Rutjens als gasthoofdredacteur. RDDI’ers vertellen in duo-interviews met collega’s van uitvoeringsorganisaties, departementen en stelselpartijen over de projecten waaraan ze samen werken en Jacqueline deelt haar visie op de verbetering van de informatiehuishouding bij het rijk.

Lees Od online

Beeld: ©Od

Aan de slag met actieve openbaarmaking

Informatiehuishouding is het middel, openbaarmaking het doel. Daarover vertellen RDDI-projectleider Openbaarmaking en Informatiehuishouding Peter Bont, Carina Jacobi van het programma Open Overheid en Rogier van Houts van KOOP in Od. Met de oproep: Overheidsorganisaties: aan de slag! En daarbij gaat het om meer dan techniek; het is ook een kwestie van cultuur.

Lees het artikel

Beeld: ©Od, Hilbert Krane

Woo-verzoeken: versnellen en kwaliteit verbeteren

Woo-Doeth, ofwel Doorontwikkeling Om Elkaar Te Helpen, ontwikkelt technieken en methoden waarmee de rijksoverheid Woo-verzoeken tijdig en zo goed mogelijk af kan handelen. Bart Pieters, adviseur informatievoorziening bij CIO Rijk, en Bas Zadelaar,  projectleider Woo-Doeth bij RDDI, vertellen er in Od meer over.

Lees het artikel

Beeld: ©RDDI

3e consultatieronde Woo-informatiecategorieën: wat werkt voor jou?

Op 14 november is een nieuwe informele consultatieronde van start gegaan over concept-werkdefinities en hulpmiddelen voor informatiecategorieën uit de Woo. Goed uitgewerkte definities en hulpmiddelen zijn belangrijk. Daarom horen we graag wat werkt voor jou en jouw organisatie!

Lees meer en denk mee!

Beeld: ©Mediatheek

Denk ook mee over Beschikkingen

Naast de 3e informele consultatieronde vragen we ook je hulp bij de uitwerking van de uitgebreide en complexe categorie Beschikkingen. Welke uitzonderingen zijn onduidelijk voor jouw organisatie? Waar loop je tegenaan bij deze uitzonderingen? Zijn er binnen jouw organisatie beschikkingen die mogelijk openbaar moeten worden gemaakt onder de Woo, maar waar je over twijfelt of waar je problemen in voorziet?

Laat het ons weten!

Inloopspreekuur 'Ervaring opdoen actieve openbaarmaking'

Vragen over openbaar maken via de Woo-index of de werkdefinities van de informatiecategorieën? Loop binnen bij een van de maandelijkse digitale spreekuren over actieve openbaarmaking! Je kunt je hier aanmelden voor de sessie van 12 december van 11.00 tot 12.00 uur.

Verhinderd? De volgende 2 sessies zijn op 11 januari, van 15.30 tot 16.30 uur en op 15 februari op dezelfde tijd. De inloopspreekuren, georganiseerd door het Programma PLOOI, RDDI en KOOP/Logius, zijn bedoeld voor alle organisaties die vallen onder de Woo.

Beeld: ©Mediatheek

Demo Donderdagen november en december

De Demo Donderdag van donderdag 30 november staat helemaal in het teken van de departementale IHH-dashboards, die rijksorganisaties helpen reflecteren en sturen op verbetering van de informatiehuishouding. Om gericht te verbeteren is immers overzicht en inzicht nodig over het functioneren van die informatiehuishouding. Want gissen is missen. Een departementaal dashboard toont deze informatie.

Wil je weten wat een departementaal IHH-dashboard voor jouw organisatie kan betekenen bij het verbeteren van de informatiehuishouding? Kom naar de Demo Donderdag in het Nationaal Archief, om 16.00 uur, voorafgaand aan de Open Donderdag. Dan vindt ook de officiële overdracht plaats van het inmiddels afgeronde RDDI-project Departementale IHH-Dashboards aan Doc-Direkt. En is het aan de departementen om met de dashboards aan de slag te gaan.

Aanmelden kan per mail bij Pepijn van Houdt, p.h.vanhoudt@minocw.nl, o.v.v. ‘Aanmelding Demo Donderdag 30 november’.

Dutch Design Demo Donderdag

Donderdag 7 december om 10.30 uur kun je digitaal aansluiten bij de speciale Dutch Design Demo Donderdag. Al jaren is de Dutch Design Week dé toonaangevende jaarlijkse expositie die een voorstelling maakt van de toekomst van onze maatschappij en de wereld daarbuiten. De makers van twee projecten die tentoongesteld zijn tijdens de DDW in oktober komen onze ideeën verrijken over een Open Overheid.

Meer over de Dutch Design Demo Donderdag lees je hier

Beeld: ©RDDI

Schrijven voor openbaarheid - doe de e-learning

Werken met overheidsinformatie betekent dat alles wat je als ambtenaar schrijft openbaar kan worden en daarmee voor iedereen toegankelijk. Dat betekent níet dat je alles in Jip-en-Janneketaal moet neerpennen. Of niet meer kritisch kunt zijn. Wat het wel betekent, welke dilemma’s je daarbij kunt tegenkomen en welke richtlijnen en handvatten er voor je zijn, leer je in de e-learning Schrijven voor openbaarheid op de (nieuwe!) website van het Leerhuis Informatiehuishouding.

Naar de e-learning

Beeld: ©Mediatheek

Kerstspecial van de Leerhuis-podcast – wees erbij!

Geloof in techniek – en de rol van de i-prof dan? Dat is het thema van de speciale kerstaflevering van de podcastreeks ‘De veranderende rol van een informatieprofessional’ van het Leerhuis Informatiehuishouding. En jij kunt bij de live opname zijn!

Datum: 12 december

Tijd: van 14.30 tot 16.30 uur

Plaats: een nader te bepalen locatie in Den Haag

Na afloop is er een afsluitende netwerkborrel met medeprofessionals. Een mooie en gezellige kans om te ontwikkelen, leren en ontmoeten.

Meld je aan!

Beeld: ©RDDI

Cursusaanbod Leerhuis Informatiehuishouding

Meer weten over openbaar maken? Ook daarvoor heeft het Leerhuis een leeraanbod om dat het beste aan te pakken. Zoals e-learnings voor zowel medewerkers als leidinggevenden en een praktische kaartenset waarmee je samen met je collega’s ontdekt wat actieve openbaarmaking concreet betekent voor jullie dagelijkse werk.

Een overzicht van het complete cursusaanbod voor de komende tijd:

21 november – Introductie datamanagement

22 november – Klantgericht communiceren

24 november – Aan de slag met de WOO

24 november – Marketing binnen Informatiehuishouding

29 november – Creatief Denken

29 november – Procesmanagement

30 november – Microsoft 365/Sharepoint: Veiligheid en archiveren

1 december – Ethiek en dillema’s

6 december – Waardering, selectie, vernietiging en overbrenging

7 december – E-mailarchivering

7 december – Digitaal archiveren

7 december – Klantgericht communiceren

7 december – Zoeken en vinden

11 december - Marketing

14 december – Digitaal archiveren

14 december – Zakelijk tekenen

15 december - Verandermanagement

19 december – Introductie datamanagement

Naar het cursusaanbod

Beeld: ©RDDI