Beeld: ©RDDI

Back to work: updates over projecten binnen RDDI en alles over de komende Demo Donderdag en de podcastserie over waarde-gedreven leiderschap

De zomerperiode is op z’n einde gekomen. En met hernieuwde energie zijn we weer aan de slag gegaan. Toch heeft niet iedereen stil gezeten en zijn er in de zomer in veel van de RDDI-projecten flinke stappen gezet. In deze nieuwsbrief geven we een overzicht van de belangrijkste updates van wat er allemaal is gebeurd en wat er op stapel staat. Zo stuurde de minister van BZK op 31 augustus het Actieplan Open Overheid 2023-2027 met als thema ‘Open voor iedereen’ naar de Tweede Kamer. Samen met anderen binnen en buiten de Rijksoverheid werkt RDDI met verschillende projecten aan het verbeteren van de informatiehuishouding en openbaarheid. We zetten een aantal projecten in de spotlight! En lees alles over de komende Demo Donderdag en het nieuwe aanbod van het Leerhuis Informatiehuishouding en nog veel meer.

Veel leesplezier!

Projecten in de spotlight: hier een mooi overzicht

Misschien is het je al opgevallen: de website van RDDI is geactualiseerd. En daarmee hebben we ook een rondje langs de projecten gedaan. Welke interessante producten en inzichten zijn er opgeleverd? En wat staat er op stapel de komende tijd? De projecten Woo-Doeth, Metadata Rijksoverheid, Leerhuis Informatiehuishouding, Gedrag in Overheidsinformatie, Sociale Media Archivering, Departementale IHH-Dashboards, Openbaarmaking en informatiehuishouding en Voorziening Chatarchivering geven een inkijkje. 

Lees meer over de projecten van RDDI

Denk mee met conceptdefinities en -hulpmiddelen voor zestal informatiecategorieën

Vanaf 21 september 2023 vindt weer een informele consultatie plaats van conceptdefinities en -hulpmiddelen voor, naar verwachting, een zestal informatiecategorieën via het KIA-platform. Tijdens deze consultatie die tot en met 18 oktober zal duren, kunnen bestuursorganen aangeven of zij met deze definities en hulpmiddelen uit de voeten kunnen. Eventuele vragen en verbeterpunten kunnen zij doorgeven via het KIA-platform.

Naar het KIA-platform

Vijf mensen zitten om een tafel op kantoor en bespreken iets

Onze ecologische vingerafdruk: reden voor gegevensbeperking?

Waar voorheen weleens werd opgeroepen om mailtjes niet uit te printen, wordt nu soms opgeroepen om een bericht te verwijderen omwille van de uitstoot. Hoewel dat geen gewenste uitkomst is met het oog op openbaarheid van bestuur, blijft de achterliggende vraag relevant: moeten we onze digitale informatieopslag en -uitwisseling niet beperken om de natuur te sparen? Wekt dit dilemma je interesse? Tijdens Demo Donderdag gaan we samen met een ontwerpend onderzoeker, een internetdenker en een strategisch adviseur in op deze vraag.  Bezoek de komende Demo Donderdag op 21 september!

Meld je aan voor Demo Donderdag

Actieplan Open Overheid: Open voor iedereen

Op 31 augustus stuurde de minister van BZK het vijfde Actieplan Open Overheid 2023-2027 naar de Tweede Kamer. De overheid heeft de verantwoordelijkheid om burgers te informeren en ze de mogelijkheid te bieden om mee te doen. Daarom heeft het Actieplan Open Overheid als thema ‘Open voor iedereen’. Het manifest van de Maatschappelijke Coalitie “Over Informatie Gesproken” vormt de basis van het Actieplan. RDDI-directeur Jacqueline Rutjens is een van de coalitieleden. In het Actieplan staan onder andere voorstellen voor het verbeteren van de toegankelijkheid van informatie, het betrekken van burgers bij besluitvormingsprocessen en het stimuleren van een cultuuromslag naar meer openheid binnen overheidsorganisaties. 

Lees op open-overheid.nl meer over het Actieplan

Podcast over waarde-gedreven leiderschap in een open overheid

Beluister vier prikkelende podcastafleveringen over waarde-gedreven leiderschap en krijg handvatten om waarde-gedreven leiderschap toe te passen rondom de waarde ‘open overheid en transparantie’. 

Check de podcastserie op onze website

Geef je feedback op tweede Testversie over Woo-verzoeken

Het project Departementale IHH-Dashboards heeft een nieuwe indicatorenset gepubliceerd. Het betreft een tweede versie over Woo-verzoeken. Deze is aangevuld met indicatoren over bezwaar en beroep. Test je mee?

Bekijk de tweede Testversie over Woo-verzoeken

Workshop gedragsinterventies op Dag van de Bedrijfsvoering

‘Grenzeloos samenwerken’ is het thema van de Dag van de Bedrijfsvoering, een groot evenement op 13 oktober waar RDDI ook bij is! Naast een inspirerende stand van het Leerhuis Informatiehuishouding tijdens de informatiemarkt gaat project Gedrag in Overheidsinformatie (GO) in op de opgave voor leidinggevenden: hoe kunnen zij zorgen dat informatiehuishouding binnen de directie of afdeling op orde is? Leer hoe gedragsverandering écht werkt en ontdek met welke krachtige tools leidinggevenden hun team kunnen leiden naar een succesvolle transformatie. Kom je ook naar de Dag van de Bedrijfsvoering en onze workshop ‘De leidinggevende als gedragsveranderaar’?

Meer informatie over de Dag van de Bedrijfsvoering

Nieuw cursusaanbod en nieuw webinar van het Leerhuis

Ben je op zoek naar een manier om na de zomer weer aan de slag te gaan? Volg dan een cursus bij het Leerhuis! Het Leerhuis biedt onder andere verschillende cursussen en e-learnings om ervoor te zorgen dat jij up-to-date bent met de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om goed om te gaan met je informatiehuishouding. Bekijk onze website om je in te schrijven en om te zien wat het Leerhuis nog meer doet. En check het cursusaanbod van de komende maand:

19 september – Introductie datamanagement
19 september – Marketing 
19 september – Waardering, selectie, vernietiging 
20 september – Creatief denken 
22 september – Sharepoint: Veiligheid en archiveren
27 september – Procesmanagement
2 oktober – Adviesvaardigheden
4 oktober – Klantgericht communiceren

Webinar van Leerhuis Informatiehuishouding & VNG met hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne
Meld je aan voor het webinar op donderdag 28 september met keynote spreker Gerrit-Jan Zwenne die ons meeneemt in de wereld van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de raakvlakken met de archiefwet.

Bekijk het hele leeraanbod van het Leerhuis