21 september Demo Donderdag: onze ecologische vingerafdruk, reden voor gegevensbeperking?

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Bij het Nationaal Archief in Den Haag

Meld je aan door een mailtje te sturen naar p.h.vanhoudt@minocw.nl o.v.v. “aanmelding Demo Donderdag”. Mocht je in het verleden ooit een mail ter uitnodiging hebt gekregen hoef je je niet aan te melden – je ontvangt dan ook ditmaal een uitnodiging op de mail. 

Komende Demo Donderdag staan we stil bij een keerzijde van digitalisering, namelijk de manier waarop talloze digitale interacties onze natuurlijke leefomgeving aantasten. Waar voorheen weleens werd opgeroepen om mailtjes niet te printen, wordt nu soms opgeroepen om een bericht te verwijderen omwille van de uitstoot. Dat veronderstelt een afruil met het oog op openbaarheid van bestuur: moeten we onze digitale informatieopslag en -uitwisseling niet beperken om de natuur te sparen?

Vergroot afbeelding Beeld van Demo Donderdag 21 september 2023
Beeld: ©RDDI

Zowel ons werk als privé-leven raakt steeds verder verweven met de digitale wereld van data. Denk bijvoorbeeld aan het levensecht bijwonen van een vergadering of evenement vanuit huis. In theorie kunnen deze digitale interacties in de nabije toekomst moeiteloos worden vastgelegd en gearchiveerd in de ‘cloud’, waarna een taalmodel er later in no-time gewenste informatie uit kan filteren. Het idee van een wolk doet het internet aanvoelen als een oneindig universum dat almaar verder uit kan dijen, maar elke digitale interactie vraagt om fysieke infrastructuur en dus grond-, water- en energieverbruik. Ondertussen boeken we gelukkig technologische vooruitgang en stromen er steeds meer gigabytes door onze chips en kabels heen. Maar dreigen we die winst niet teniet te doen door liefst overal en altijd gebruik te willen maken van meer en meer digitale content en interactie?

Om na te gaan of onze ecologische vingerafdruk ons dwingt om digitaal te matigen nodigen we komende Demo Donderdag welgeteld drie experts uit. Allereerst zal Leanne Wijnsma, ontwerper en onderzoeker bij E-Missions, een demonstratie geven van hun website, waar bezoekers worden geholpen om stil te staan bij hun digitale vingerafdruk. Ook geven we het podium aan Lilian Stolk, medeoprichter van internetplatform The Hmm, waar met een open blik wordt verkend hoe we de wereld veranderen met het internet, en hoe het internet vervolgens onszelf verandert. Zij hebben onder andere onderzoek gedaan naar low-tech alternatieven voor levensechte digitale interacties. Ten slotte zal Rudolf van der Berg, expert in communicatie-infrastructuren en databeheer, ons vertellen wat we kunnen verwachten van nieuwe technologieën op het gebied van de verduurzaming van digitale infrastructuur.

Duik in dit dilemma tijdens Demo Donderdag!

Wekt het dilemma rondom de ecologische grenzen aan gegevensverwerking je interesse? Bezoek dan de komende Demo Donderdag, donderdag 21 september om 16.00. De sessie sluit aan op de Open Donderdag sessie die wordt georganiseerd door de regeringscommissaris informatiehuishouding Arre Zuurmond. Daar zal ook nog een bijzondere verrassing zijn n.a.v. de Demo Donderdag sessie. Meld je aan door een mailtje te sturen naar p.h.vanhoudt@minocw.nl o.v.v. “aanmelding Demo Donderdag”. Mocht je in het verleden ooit een mail ter uitnodiging hebt gekregen hoef je je niet aan te melden – je ontvangt dan ook ditmaal een uitnodiging op de mail.