Beeld: ©RDDI

Nieuwsbrief duurzaam digitale informatiehuishouding - week 44

Tijdens het ECP Jaarfestival op 11 november gaan we het hebben over de maatschappelijke coalitie ‘Over informatie gesproken’. Je kunt je nog opgeven voor de Werksessie Informatiehuishouding en WOb-verzoeken. En er is een nieuwe Zelfscan E-mailarchivering. Dat en meer lees je in deze editie van onze nieuwsbrief. 

Maatschappelijke coalitie maakt zich sterk voor informatiesamenleving

We moeten de informatiepositie van onze omgeving, zoals burgers en bedrijven, blijvend verbeteren. Maar dit kunnen we niet alleen, dit is een teamsport. We roepen daarom iedereen op om mee te doen in de maatschappelijke coalitie. Een informatiecoalitie die zich sterk maakt voor een informatiesamenleving waarin de kwaliteit (tijdigheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid) van informatie centraal staat.

Tijdens het ECP Jaarfestival van 11 november gaan de panelleden Jacqueline Rutjens (RDDI), Serv Wiemers (Open State Foundation) en Rob Nijman (IBM) onder leiding van Larissa Zegveld (Voorzitter Forum Standaardisatie) met elkaar in gesprek over de meest urgente en prangede vragen, waar de coalitie mee aan de slag moet. Kom je ook naar het ECP Jaarfestival? Meld je dan aan!

Bedrijven, wetenschap en maatschappelijke organisaties slaan handen ineen in maatschappelijke coalitie voor een betere informatiesamenleving

Mensen werken aan een tafel met laptops, telefoons en koptelefoons

Geef je op! Werksessie Informatiehuishouding en Wob-verzoeken

Op 16 november aanstaande organiseert het RDDI een werksessie Informatiehuishouding en Wob-verzoeken voor Wob-functionarissen, Wob-coördinatoren en informatieprofessionals bij de Rijksoverheid. Je gaat op interactieve manier met elkaar aan de slag om een goed beeld te krijgen van wat nodig is binnen de informatiehuishouding om Wob-verzoeken succesvol op te pakken. Lees meer en meld je aan!

Werksessie Informatiehuishouding en Wob-verzoeken

Doe de Zelfscan E-mailarchivering

Wil je ook weten hoe jouw departement of uitvoeringsorganisatie kan voldoen aan de werkwijze van de Handreiking ‘Bewaren van e-mail Rijksoverheid’? En welke concrete vervolgstappen je kunt nemen om e-mailarchivering te implementeren? Doe dan de Zelfscan E-mailarchivering! De zelfscan is als enquête (via LimeSurvey) beschikbaar gesteld op het KIA-platform, duurt ongeveer 20 tot 25 minuten om in te vullen en geeft je voor 23 vragen een concreet advies voor vervolgstappen.

Doe de zelfscan e-mailarchivering

Kamerbrief over Regeringscommissaris Informatiehuishouding

Staatssecretaris Knops heeft op 22 oktober een kamerbrief ingediend over de uitwerking van de regeringscommissaris informatiehuishouding. Deze regeringscommissaris was aangekondigd in de kabinetsreactie van 15 januari jl., naar aanleiding van de uitkomsten van het POK-rapport ‘Ongekend onrecht’.

Kamerbrief over Regeringscommissaris Informatiehuishouding

Informatiesessies nulmeting op 4 en 9 november

Nog dit jaar voert elke rijksoverheidsorganisatie een nulmeting uit naar de informatiehuishouding. Wil je daar meer over weten? Meld je dan aan voor de themasessies over de nulmeting, die ICTU organiseert in samenwerking met het RDDI. Tijdens deze themasessies word je geïnformeerd door collega organisaties die zich in de afrondende fase bevinden. Deze organisaties delen de geleerde lessen.

De sessies gaan niet alleen om informeren, maar juist ook om van elkaar te leren. Zo is er ruimte om jouw uitdagingen en successen in het uitvoeren van de nulmeting te bespreking.

Er staan twee sessies op de agenda:

Gedragsregeling: omgaan met informatie

In september is de 'Gedragsregeling voor de digitale werkomgeving' volledig hernieuwd. Een belangrijk document, waarin staat wat je als ambtenaar moet doen om goed om te gaan met informatie als je 'digitaal' werkt. Het is dan ook mooi om te zien dat ons nieuwsbericht daarover eind september één van de best gelezen nieuwsberichten was van de afgelopen tijd.

Enkele highlights uit de nieuwe gedragsregeling zijn:

  • Wees open en transparant
  • Opslaan van informatie: maak het vindbaar
  • Houd je samenwerkruimtes en netwerkschijven netjes

En zo zijn er nog vier paragrafen met essentiële regels om te volgen voor een goede informatiehuishouding.

Wil je weten wat er nog meer in de nieuwe gedragsregeling staat? Lees het volledige document op de website!

Gedragsregeling voor de digitale werkomgeving