Beeld: ©RDDI

Een nieuwe lente, een nieuw geluid: informatiehuishouding laat van zich horen!

De natuur is weer wakker geworden uit een lange winterslaap. Buiten ontluikt een groene voorjaarspracht. Ja, de lente is volledig in gang! Dat geldt ook voor informatiehuishouding. Project Departementale IHH-Dashboards lanceert een Testversie Aan de slag met indicatoren Openbaarmaking en een eerste voorbeeld-dashboard. Met dit voorbeeld-dashboard kunnen organisaties gestandaardiseerd informatie over Woo-verzoeken verzamelen om beter te kunnen sturen op de afhandeling.

In de podcast Bestuurspraat die Berenschot met RDDI directeur Jacqueline Rutjens opnam, is zij te horen over de vraag: “Een transparantere overheid met de huidige informatiehuishouding, is dat wel haalbaar?”

Voor nieuwe informatieprofessionals bij de Rijksoverheid staat bij het Leerhuis Informatiehuishouding nieuw aanbod klaar waaronder de Handreiking Onboarding, met een aantal inhoudelijke modules dat ingaat op de belangrijkste thema’s in de informatiehuishouding. Heb je beginnende medewerkers in dit vakgebied, dan is dit een must om te volgen. Ten slotte omarmt het Leerhuis de lentegroei, met weer een breed cursusaanbod vol ontwikkelmogelijkheden.

Kortom, het belooft een kleurig bloeiende lente te worden!

Aan de slag met Testversie Openbaarmaking

Het project Departementale IHH-Dashboards ontwikkelde een testversie van de uitwerking van indicatoren over openbaarmaking door rijksorganisaties op grond van de Wet Open Overheid (Woo). Je wordt van harte uitgenodigd om met deze testversie aan de slag te gaan. Zo draag je bij aan het verbeteren van het eindproduct. Je hebt nog tot 1 juni 2023 om je feedback en praktijkvoorbeelden te verzamelen. Je kunt ze mailen naar dashboardcoachihh@minocw.nl. Vergeet daarbij niet “Testversie Aan de slag met indicatoren Openbaarmaking” te vermelden!

Bekijk de Testversie Aan de slag met indicatoren Openbaarmaking

Boven aanzicht van een werktafel met verschillende laptops en mobiele telefoons

Mock-up Woo-verzoeken: zo ziet een voorbeeld-dashboard eruit

De dashboardcoaches hebben een voorbeeld-dashboard (mock-up) gemaakt voor het in beeld brengen van de afhandeling van Woo-verzoeken. De mock-up brengt naast de standaardinformatie ter inspiratie een aantal extra filtermogelijkheden in beeld die voor jouw organisatie interessant kunnen zijn. Voor organisaties met Digidoc is het voorbeeld via Doc-Direkt beschikbaar. Ook de leden van de Projectgroep en Klankbordgroep van project Departementale IHH-Dashboards hebben toegang tot de mock-up. Wil je meer weten over dit voorbeeld-dashboard? Mail dan dashboardcoachihh@minocw.nl, en vermeld “Mock-up Woo-verzoeken”.

Kijk op de projectpagina voor meer informatie over Departementale IHH-Dashboards

Afbeelding van een voorbeeld dashboard voor Woo verzoeken

Podcast met directeur Jacqueline Rutjens over informatiehuishouding en een transparantere overheid

Een transparante overheid, is dat wel haalbaar met de huidige informatiehuishouding? Een veel genoemde oplossing voor het dalende vertrouwen in de overheid is meer openheid. Meer openbare informatie vergroot de navolgbaarheid van de overheid. Dit leidt tot meer verantwoording en een groter gevoel van vertrouwen. Althans, dat is het idee. Maar hoe maak je de overheid transparanter met de opgaven in de informatiehuishouding? En leidt meer transparantie wel tot meer vertrouwen als die niet op orde is? In de nieuwste aflevering van Bestuurspraat, een podcast van Berenschot, gaan Marte & Mirthe, twee jonge onderzoekers, in gesprek met Jacqueline Rutjens, directeur RDDI. Ze duiken in de wereld achter een open overheid en gaan op zoek naar de kansen én de grenzen van de informatiehuishouding in een transparante overheid.

Beluister de podcastaflevering van Bestuurspraat die Berenschot opnam met Jacqueline.

Logo Berenschot podcast Bestuurspraat

De cursusagenda van het Leerhuis in de lente

Zachtere temperaturen, zingende vogels en bloemen in bloei. De lente omarmt groei en daar kunnen we wat van leren! Zo slaan bloemen voedingstoffen op in de winter om vervolgens in de lente te kunnen blijven groeien. Wil jij ook informatie opslaan om je te blijven ontwikkelen? Het Leerhuis Informatiehuishouding biedt informatieprofessionals de kans om extra aandacht te geven aan groei binnen het vakgebied. Waar wil jij jezelf in ontwikkelen? Bekijk het diverse cursusaanbod van aankomende maand:
 

  • Waardering, selectie, vernietiging & overbrenging archieven – 2 mei
  • Verdieping kwaliteitsmanagement informatiehuishouding – 3 mei
  • Introductie zaakgericht werken – 8 mei
  • Digitaal archiveren en mappenstructuren – 9 mei
  • Verdieping Recordsmanagement – 10 mei
  • Procesmanagement – 10 mei
  • Helder schrijven voor informatieprofessionals – 10 mei
  • Aan de slag met de Woo - 11 mei
  • Verandermanagement – 11 mei
  • Microsoft 365/SharePoint: Veiligheid en archiveren – 11 mei
  • Introductie datamanagement voor informatiebeheerders – 16 mei
  • Marketing binnen informatiehuishouding – 22 mei
  • Projectmatig werken – 23 mei
  • Adviesvaardigheden voor informatieprofessionals – 1 juni
  • Verdieping zaakgericht werken – 5 juni
  • E-mailarchivering – 6 juni
  • Basiscursus Digitaal Informatiebeheer – 6 juni

Inschrijven kan op de cursuspagina van het Leerhuis Informatiehuishouding

Vrouw zit buiten te werken op haar laptop

Met Handreiking Onboarding een vliegende start bij de Rijksoverheid

Hoe zorg je ervoor dat een nieuwe informatieprofessional zich snel thuis voelt? Stap 1: een goede onboarding! Met de Handreiking Onboarding Informatieprofessionals Rijksoverheid wordt dat een stuk makkelijker voor leidinggevenden. In de handreiking vind je een overzicht van de modules die in het Leerhuis Informatiehuishouding klaarstaan. Modules die ingaan op de belangrijkste thema’s in de informatiehuishouding en die je naar eigen inzicht kunt inzetten. En we geven tips mee om de nieuwe medewerker op weg te helpen.

Bekijk de Handreiking Onboarding Informatieprofessionals Rijksoverheid

Vrouw op kantoor met een brede glimlach

Terugblik Demo Donderdag: overheidsinformatie vertaald in gewonemensentaal

Tijdens de Demo Donderdag gaven Tycho Litjens en Hester Benedictus een demonstratie van de Lees Simpel app waarmee zij recent in de prijzen vielen bij een AI hackathon in Amsterdam. Tycho zette zijn privacy op het spel en durfde het aan om de app op de proef te stellen door publiekelijk een aantal van zijn ongeopende brieven te scannen. Brieven van bijvoorbeeld de Belastingdienst, de gemeente Utrecht en de ANWB. De app wist er perfect raad mee – alle brieven werden in een handomdraai ontdaan van onzin en vertaald in gewonemensentaal, inclusief emoji’s ter verduidelijking. Hoe dit kan?

Lees het verslag of meld je aan voor de komende Demo Donderdag op 20 april

Hand met daarin een mobiele telefoon waarop een bericht van de kamer van koophandel is binnengekomen.

Meld je snel aan voor de Od Kennissessie op 9 mei over bijna 1 jaar Woo

Hoe kunnen we als informatiebeheerders bijdragen aan een goede uitvoering van de Woo? Deze vraag staat centraal tijdens de Od Kennissessie op 9 mei in de Colour Kitchen in Utrecht, georganiseerd door Od Vakblad met RDDI als partner. Met een vol programma over de ervaringen van bijna een jaar Woo met aandacht voor praktijkcases, wet- en regelgeving, de techniek en uiteraard, de mens! Een van de workshops, Overheidsinformatie en gedrag, wordt gegeven door Honzik Pavel, projectleider Gedrag in Overheidsinformatie (GO) bij RDDI. Ook is er een voorbeeld te zien van de mock-up voor Woo-verzoeken! Bovendien reikt het Od Vakblad de ‘Od Kwaliteitsaward 2023, Informatiehuishouding’ uit aan die ene centrale en decentrale overheidsorganisatie die haar dienstverlening het meest heeft verbeterd en waarvan de resultaten bijdragen aan kwaliteitsverbetering in de informatievoorziening. Kortom, alle reden om hierbij te zijn!

Schrijf je in voor de Od Kennissessie nu het nog kan!

Afbeelding ter uitnodiging voor de OD kennissessie van mei 2023

Ben jij aanwezig bij de komende keukentafelsessie?

Op donderdag 20 april 2023 vindt de achtste keukentafelsessie van Arre Zuurmond plaats met als thema: 'Nieuwe informatiewet, nut en/of noodzaak?' Informatie is een belangrijke ‘productiefactor’ bij het ontwikkelen van overheidsbeleid, net als financiën, mensen en bevoegdheden. Voor de laatstgenoemde factoren bestaan er wettelijke kaders, maar niet voor informatie. Reden voor de regeringscommissaris Informatiehuishouding om in te zetten op een Algemene Informatiewet. In deze wet moet nadrukkelijk aandacht komen voor de rechten van burgers. Dat betekent dat we ook moeten stilstaan bij de plichten of ‘I-normen’ van overheidsorganisaties en bij de sturing van de ICT. Volg de keukentafelsessie online en praat mee. Wil je weten hoe de vorige keukentafelsessie over 'De andere kant van de Woo' was? Check het verslag op de website van de regeringscommissaris Informatiehuishouding.

Meld je aan voor de Keukentafelsessie #8

Foto van eerdere tafelsessie waarbij een groep om een tafel zit te luisteren naar een spreker

De overheid als grote tanker in de informatiehuishouding

“Het bevraagbaar maken van de overheid, informatie proactief openbaar maken of de burger regie geven op zijn gegevens, dat alles veronderstelt een maakbaarheid die niet realistisch is. In ieder geval niet in het huidige ICT-landschap. Goed om te benadrukken dat de overheid een hele grote tanker is, die zich niet even in tien minuten 180 graden omdraait,” zegt Bram Klievink. Klievink is hoogleraar Digitalisering en publiek beleid bij de Universiteit Leiden en lid van de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. Hij pleit voor meer realisme in het gesprek over de informatiehuishouding. En wat bedoelt hij met de digitaliseringsparadox?

Check zijn visie hierop!

Portretfoto van Bram Klievink
Beeld: ©Patricia Nauta