Beeld: ©RDDI

Nieuwe workshops, interessante publicaties en een praktische gids om het jaar mee af te sluiten

De feestdagen staan voor de deur. Iedereen werkt nog hard om diens laatste werkzaamheden voor het nieuwe jaar af te ronden. Want hard gewerkt is er zeker. Zo vonden aan het einde van het jaar nog verschillende activiteiten en publicaties plaatst.

In de laatste keukentafelsessie van dit jaar gingen tafelgasten met elkaar in gesprek over of een falende architectuur voor een dito informatiehuishouding zorgt? Ook voerde ICTU in opdracht van RDDI een flitspanelonderzoek uit onder rijksmedewerkers. Een groot onderzoek met een positieve resultaten. Meedeinend op de actualiteit brengt het project Open op Orde nog twee producten onder de aandacht. De constante ontwikkelingen van socialemedia vragen namelijk ook om duurzame toegankelijkheid. Verder publiceerde het project Future Lab nog een praktische gids om theorie uit de toekomstverkenning te vertalen naar de praktijk.

En om in het nieuwe jaar goed voorbereid te zijn, staan er verschillende nieuwe trainingen en cursussen voor je klaar, zoals de training gedragsverandering voor leidinggevenden.

RDDI wenst iedereen fijne feestdagen en een goed nieuw jaar. Een nieuw jaar waarin we samen verder werken aan het op orde brengen van de informatiehuishouding van de Rijksoverheid.

Training gedragsverandering en overheidsinformatie

Leidinggevenden spelen een belangrijke rol in het gedrag van hun teamleden. De succesvolle leiders van vandaag zijn leiders die in staat zijn om veranderingen te starten, te begeleiden en te borgen. Hiervoor moet je weten waar je naartoe wilt, wat er speelt bij je mensen en daarop inspelend de juiste veranderstrategie uitkiezen. De training Gedragsverandering en overheidsinformatie voor leidinggevenden helpt je daarbij.

De training duurt drie dagdelen. De startmomenten zijn 17, 18, 19, 23, 25 of 27 januari 2023.

Sluit jij aan?

Training Gedragsverandering en overheidsinformatie voor leidinggevenden

IT-architectuur als antwoord op de grote vragen

Zorgt falende IT-architectuur voor een dito informatiehuishouding? De vraag impliceert dat beiden falen op dit moment. En daar zijn de meningen over verdeeld. Waarom is architectuur zo belangrijk voor de informatiehuishouding? En hoe vertellen we dit onze bestuurders? Daar ging het deze vijfde keukentafelsessie over in Almere-Stad.

Laat je inspireren door de interessante gesprekken met de aanwezige tafelgasten.

Terugblik keukentafelsessie #5: Architectuur als antwoord op de grote vragen

Flitspanelonderzoek: gedrag rijksmedewerkers informatie wordt langzaam beter

Hoe gaan rijksmedewerkers met overheidsinformatie omgaan en welke kennis en houding hebben zij over dit onderwerp? Dat onderzocht ICTU in opdracht van RDDI met een flitspanelonderzoek onder rijksmedewerkers. Het onderzoek liet belangrijke verschuivingen zien ten opzichte van 2021; waar in 2021 nog geen sprake was van een gedragsverandering, wordt deze in 2022 langzaam ingezet.

Bekijk de resultaten van het onderzoek.

Flitspanelonderzoek: gedrag rijksmedewerkers informatie wordt langzaam beter

Meebewegen op de continue ontwikkeling van sociale media

Hoe ga je als overheid om met het archiveren van informatie op sociale media? En wat betekenen recente ontwikkelingen voor het beleid van archivering van sociale media, zoals overname van Twitter en nieuwe opkomende platforms? Sociale Media Archivering en Pilots Sociale Media Veiligstellen zijn twee producten die de duurzame toegankelijkheid van social media op orde moeten brengen.

Het project Open op Orde brengt je op de hoogte van de trajecten en de ontwikkelingen van social media.

Sociale media duurzaam digitaal maken

Monitor Overheidsinformatie 2021-2022 Benchmark Ministeries en dienstonderdelen

Hoe staan de ministeries en dienstonderdelen ervoor als het aankomt op het beheer van overheidsinformatie en de invulling van archiefwettelijke bepalingen? De monitor Overheidsinformatie 2021-2022 van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed geeft daar antwoord op.

Bekijk hoe de resultaten in de onderstaande publicatie.

Monitor Overheidsinformatie 2021-2022 Benchmark Ministeries en dienstonderdelen

Future Lab Field Guide: van toekomstverkenning naar de praktijk

Op 8 december was het zover: de lancering van de Future Lab Field Guide tijdens het event Guiding the Future! De Future Lab Field Guide is een gids om zelf de theorie uit de toekomstverkenning te vertalen naar de praktijk. Maar hoe werkt dat?

Nieuwsgierig naar de Guide? Bekijk en download 'm nu!

Guiding the Future: lancering van de Future Lab Field Guide