Beeld: ©RDDI

Nieuwsflits: Leerhuis Informatiehuishouding

Begonnen als RDDI-project verhuist het Leerhuis Informatiehuishouding komend jaar naar het Nationaal Archief. Om van daaruit te blíjven werken aan de ontwikkeling en het up-to-date houden van kennis over IHH binnen de overheid. Daarom heeft het Leerhuis sinds eind 2023 ook een eigen website: LeerhuisInformatiehuishouding.nl.

Tot die tijd zit het Leerhuis niet bepaald stil. Integendeel: het cursusaanbod blijft groeien, in de lengte én in de breedte. Zo is er op 28 maart het webinar Metadata in de praktijk en geleerde lessen, is de masterclass Actieve Openbaarmaking voor leidinggevenden aangevuld met 4 verdiepende modules en kunnen IHH-professionals die te maken hebben met veranderprocessen vanaf 4 april op Leerexpeditie. In deze speciale nieuwsflits zetten we dit en ander interessant cursusaanbod voor je op een rij.

Het Leerhuis is volgende week ook volop aanwezig tijdens de KIA Thema10daagse over het e-depot. Met een live podcast, webinar en hét event voor de nieuwe IHH-professional: Ontmoet en Leer! Zien we je daar?

Ontmoet en Leer! Hét event voor de nieuwe IHH-professional

Ben jij nieuw binnen het vakgebied informatiehuishouding bij de overheid? En wil je andere nieuwe collega’s ontmoeten en ook wat bijleren over het vakgebied? Op donderdag 21 maart, tijdens de KIA Thema10-daagse, organiseren het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) en het Leerhuis samen de 3e editie van Ontmoet en Leer! Hét event voor nieuwe i-professionals! Op het programma staan kennissessies, workshops van het Leerhuis en kun je je kennis testen met de ken-jij-deze-afkortingquiz.

Kijk hier voor het volledige programma en meld je aan! >

Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding

Webinar 28 maart: Metadata in de praktijk en geleerde lessen

Nog niet gestart met de MDTO (Metagegevens voor Duurzame Toegankelijke Overheidsinformatie) omdat het zo ingewikkeld lijkt? Wil je eerst meer weten over hoe metadata jouw organisatie kan helpen om informatie duurzaam toegankelijk te houden? En ben je benieuwd naar de keuzes die je moet maken bij de implementatie van MDTO?

Sluit dan aan bij het webinar op 28 maart!

Beeld: ©RDDI

Verdiepende modules masterclass Actieve openbaarmaking

Heb jij als leidinggevende de masterclass Actieve Openbaarmaking gevolgd? Naast de succesvolle reeks masterclass Actieve Openbaarmaking, introduceert Het Leerhuis nu 4 verdiepende modules. Zodat je nog meer handvatten hebt om samen met je team te werken aan een effectieve én praktische uitvoering van openbaarmaking.

Dit komt in de modules aan de orde >

Hier vind je de data en kun je je aanmelden >

Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding

Live podcast & webinar: Het e-depot van morgen?

Ken je de podcasts van het Leerhuis al? In de serie De veranderende rol van de informatieprofessional gaan we in op actualiteiten en hoe die effect hebben op het werk van de IHH-professional. Woensdag 20 maart kun je tijdens de KIA Thema10-daagse  live aanwezig zijn bij de opname van de podcast ‘Het e-depot van morgen?’ Onder andere Emile de Maat van Justid en Roland Bisscheroux van het Waterlands Archief schuiven aan bij Sebo Boerma en Eric Kokke van het Leerhuis om een antwoord te vinden op de vraag: wat als we met de kennis en technieken van vandaag zouden werken aan een oplossing om onze informatie duurzaam toegankelijk te maken voor gebruikers? Wil je er live bij zijn? Stuur dan een e-mail naar leerhuisihh@minocw.nl.

Of volg de podcast online als webinar >

Beeld: ©RDDI

Ga mee op leerexpeditie!

Als IHH-prof heb je in je werk veel te maken met veranderingen, die je al dan niet actief moet begeleiden. Daardoor wordt meer en meer van je verwacht. Hoe verlopen veranderprocessen? Hoe kun je gedrag beïnvloeden? Je leert het en experimenteert ermee in de leerexpeditie Veranderprocessen door IHH-professionals.

Dit levert de leerexpeditie je op >

Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding

Webinar: Strategische vragen achter informatiewetten

Wat is de impact van nieuwe wetgeving op organisaties? In het webinar ‘Strategische vragen achter informatiewetten’, op donderdag 21 maart tijdens de KIA Thema10-daagse, verkent informatieadviseur Layla Hassan dit thema namens Van Heijst Information Consulting (VHIC) en het Leerhuis Informatiehuishouding.

Lees meer >

Beeld: ©KIA

Informatiebeheer ontmoet: Privacy by Design

Het Leerhuis Informatiehuishouding organiseert samen met het Nationaal Archief een nieuwe reeks Informatiebeheer ontmoet: Privacy by Design. In 3 bijeenkomsten, met adviseurs uit in het I-domein van de overheid, ict’ers die systemen inrichten, privacy officers, privacy juristen en functionarissen gegevensbescherming bespreken we casussen uit de eigen praktijk.

Lees meer en meld je aan – vóór 20 maart >

Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding

Demo Donderdag: Grande Finale van het Innovatielab

Meer dan 20 Demo Donderdagen hadden één belangrijke les: de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen rond informatiehuishouding gaan zo snel, dat zelfs een innovatieve aanpak binnen no-time verouderd lijkt. Hoe kun je in zo’n snel veranderende wereld toch toekomstbestendig te werk gaan? Deelnemers aan het innovatielab van het Nationaal Archief organiseerden een jaar lang experimenten om een antwoord op die vraag te formuleren! Tijdens de Grande Finale op de Demo Donderdag van maart worden naast de resultaten en concrete prototypes ook de geleerde lessen van het innovatielab besproken.

Wees erbij! >

Beeld: ©RDDI

Cursussen in de spotlight

Projectmatig werken: de basis – Tijdens deze cursus leer je alle ins en outs van diverse projectmethodieken. Daarnaast ontvang je de handvatten om de juiste focus aan te brengen en aandacht te hebben voor het beoogde resultaat met inbreng van stakeholders.

Zoeken & vinden van digitale informatie – Leer efficiënter te werk te gaan met digitale informatie. Tijdens deze cursus leer je methoden en technieken om informatie zodanig te organiseren dat het zoeken en vinden van informatie doeltreffend zal zijn.

Digitaal archiveren en mappenstructuren – In deze cursus leer je de voor- en nadelen, wetgeving, standaarden en het proces van digitaal archiveren. Daarnaast leer je om documenten te digitaliseren, deze effectief terug te vinden en te werken met efficiënte mappenstructuur en logische bestandsnamen.

Aan de slag met de Woo – Maak kennis met de wereld van openbaarmaking. Deze praktische training helpt je de Wet open overheid te begrijpen en effectief samen te werken met stakeholders vanuit jouw rol in de informatieketen.

Introductie informatiehuishouding & kwaliteitszorg – In deze cursus leer je wat kwaliteit betekent binnen jouw organisatie en hoe je een zichtbare bijdrage kunt leveren aan kwaliteitszorg door het opstellen van een verbeterplan met behulp van de PDCA-cyclus (Plan-Do-Check-Act).

Klantgericht communiceren – Til je communicatievaardigheden naar een hoger niveau! Tijdens deze training leer je wat effectieve communicatie inhoudt en hoe je écht contact maakt met je gesprekspartner. Je ontdekt de verschillende communicatiestijlen en leert hoe je ze effectief kunt inzetten.

Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding