Demo Donderdag - Grande Finale van het Innovatielab: van droom naar daad!

Meer dan 20 Demo Donderdagen hadden één belangrijke les: de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen rond informatiehuishouding gaan zo snel, dat zelfs een innovatieve aanpak binnen no-time verouderd lijkt. Hoe kun je in zo’n snel veranderende wereld toch toekomstbestendig te werk gaan? Deelnemers aan het innovatielab van het Nationaal Archief organiseerden een jaar lang experimenten om een antwoord op die vraag te formuleren!

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RDDI

Het innovatielab richtte zich in eerste instantie op uitdagingen rondom de archivering en openbaarmaking van tekstberichten. De afgelopen jaren was dit vraagstuk veelvuldig in het nieuws, zoals bij de appjes van Mark Rutte of Femke Halsema. Binnen de overheid wordt dan ook hard gewerkt aan het maken en uitvoeren van beleid voor het archiveren van chat- en mailberichten. Maar wat als je los van de waan van de dag en alle politieke druk probeert uit te zoomen om eens op een andere manier naar het vraagstuk te kijken? Wat als je de onderliggende complexiteit en dilemma’s koppelt aan toekomstige ontwikkelingen? Welke nieuwe inzichten kan dat opleveren voor nu, en voor de toekomst? 

Een kernteam werd samengesteld uit experts met diverse achtergronden en ging op zoek naar innovatieve en praktijkgerichte oplossingen. Daarbij werden ze begeleid door ontwerpers die raad weten met de complexiteit die de toekomst kenmerkt. Samen gingen ze op een vernieuwende manier het gesprek aan met een breed netwerk aan experts. Via de Design Thinking-methodiek en met een experimenterende houding zijn zo nieuwe inzichten voor chat- en mailarchivering opgehaald. 

Geleerde lessen

Tijdens de Grande Finale worden naast de resultaten en concrete prototypes ook de geleerde lessen van het innovatielab besproken. Wat ging goed, wat kon beter, en wat is het vervolg? Aansluitend krijg je als deelnemer aan de sessie een Sneak Preview van de expositie van prototypes in de ontvangsthal van het Nationaal Archief. Hier kan je naar hartenlust al je vragen stellen. 

De Demo Donderdag zal fysiek plaatsvinden in New Babylon CS (naast het Nationaal Archief) op 21 maart om 16.00, voorafgaand aan de Open Donderdag. Vanwege de fysieke Sneak Preview is online aansluiten helaas niet mogelijk. Aanmelden is verplicht en kan via de website van het Nationaal Archief.