Tool om Wob-verzoeken sneller en beter af te handelen

Goede informatiehuishouding draagt bij aan het sneller en beter afhandelen van Wob-verzoeken. Je verstrekt dan de juiste informatie tijdig, effectief en AVG-proof. Dat kan! Door van elkaar te leren, door te leren van organisaties die hun Wob-verzoeken soepel afhandelen. De Wob-hulp-infographic van RDDI helpt organisaties daarbij.

Wob-hulp-tool

De Wob-hulp-infographic is een praktische samenvatting van good practices in de informatiehuishouding waarmee je informatieverzoeken kunt versnellen en verbeteren. Dat is hard nodig, want de overheid slaagt daar niet altijd in en de termijnen van afhandeling worden korter.

Basis van de infographic is het onderzoek naar ‘verbeterpunten in de informatiehuishouding voor een tijdige en kwalitatief goede afhandeling van Wob-verzoeken’, uitgevoerd bij departementen en uitvoeringsorganisaties tussen juli 2020 en januari 2021.

Verbetertips

In de praktijk zijn er 3 niveaus van verbeteringen:

  1. Informatiehuishouding algemeen: de processen die zich op meer strategisch en tactisch niveau afspelen bij de inrichting van de informatiehuishouding
  2. Processen informatiehuishouding: de processen verbonden aan het creëren, gebruiken, bewaren en ontsluiten van informatie
  3. Proces behandelen Wob-verzoeken: de opbrengsten van deze ‘good practices’ bij het behandelen van Wobverzoeken

Je vindt deze informatie in de Wob-hulp-infographic op de projectpagina Wob-hulp. Zoals de infographic laat zien, werken verbeteringen op niveau 1 door op niveau 2, en vervolgens op niveau 3.

Meer weten?

Lees het rapport Verbeterpunten in de informatiehuishouding voor een tijdige en kwalitatief goede afhandeling van Wob-verzoeken over de werkwijzen die in de praktijk goed blijken te werken.