4 pijlers: Weten, kunnen, doen en naleven

Wat moeten medewerkers minimaal weten over het werken met overheidsinformatie? Welk gedrag hoort daarbij? Wat moeten ze daarvoor kunnen? En hoe zorgen we dat iedereen binnen het Rijk ook daadwerkelijk op een verantwoorde manier met overheidsinformatie omgaat? Langs deze pijlers maakt het project Gedrag in Overheidsinformatie producten.

Weten

In 2019 heeft het project de kenniskaart 'Werken met overheidsinformatie' opgeleverd. Op de kenniskaart staat wat rijksambtenaren voor hun werk minimaal moeten weten over het creëren, opslaan, raadplegen, delen en vernietigen van overheidsinformatie.

Doen

Samen met vertegenwoordigers van verschillende rijksorganisaties is een vertaling gemaakt van de kenniskaart naar wenselijke gedrag. Dit heeft geresulteerd in de brochure Hoe ga je om met overheidsinformatie? voor medewerkers die kan worden gebruikt als iemand in dienst komt of een training heeft gevolgd.

Binnen het Rijk bestaat de gedragsregeling digitale werkomgeving. Deze is hier te vinden: Gedragsregeling digitale werkomgeving. Vanuit RDDI werken wij hieraan mee en zorgen we dat daar waar deze regeling betrekking heeft op het werken met overheidsinformatie, deze identiek is aan de boodschap die wij hierover naar buiten brengen.

Voor rijksmedewerkers zijn twee e-learnings ontwikkeld. Deze zijn gebaseerd op de gedragsregeling. Deze e-learnings zijn te vinden op RADIO.

Weten en doen

RDDI werkt eraan om het bewustzijn van medewerkers rond het werken met overheidsinformatie te vergroten. Op 3 maart 2020, tijdens de maand van de Digitale Fitheid, vond een kick-off bijeenkomst plaats waarin communicatieadviseurs en informatieprofessionals van verschillende rijksorganisaties aangaven welke elementen naar voren moeten komen. Dit heeft eind 2020 geresulteerd in de campagne Goed Bewaard. In maart 2022 is de campagne #LekkeropOrde gelanceerd.

Kunnen

Medewerkers bewust maken van hun rol in het werken met overheidsinformatie is één, maar voor een deel van de medewerkers is dat niet voldoende. Zij beschikken niet altijd over de juiste vaardigheden en/of kennis. Vanuit het project maken we daarom een vertaling van het gewenste gedrag naar de gewenste vaardigheden. Vervolgens kijken we of die vaardigheden reeds zijn opgenomen in het aanbod van rijksacademies. Indien wenselijk kijken we of er eventueel binnen het Rijk e-learnings of andere trainingen kunnen worden ontwikkeld.

Naleven

Managers spelen een belangrijke rol in de mate waarin medewerkers het juiste gedrag vertonen. Vanuit het project wordt daarom ook aandacht besteed aan bewustzijnsvergroting bij managers en bestuurders. Onder meer door de uitkomsten en inzichten uit de toekomstverkenning De informatiehuishouding van het Rijk in 2030 onder de aandacht van bestuurders en managers te brengen. We zijn daarvoor een samenwerking aangegaan met ibestuur. Onder Future Lab (afgerond) kun je meer hierover lezen. Daarnaast zullen managers als specifieke doelgroep worden meegenomen in de campagne werken met overheidsinformatie. In dat kader zijn in 2023 de animatie Omgaan met overheidsinformatie voor leidinggevenden en de interactie pdf Omgaan met overheidsinformatie voor leidinggevenden verschenen en heeft het Leerhuis Informatiehuishouding de training Gedragsverandering en overheidsinformatie voor leidinggevenden ontwikkeld.