Beeld: ©RDDI

Nieuwsflits: informatiecategorieën Wet open overheid

Uitkomst informele consultatie eerste informatiecategorieën Wet open overheid

De informele consultatieronde over de werkdefinities van de eerste informatiecategorieën uit de Wet open overheid (Woo) heeft 78 reacties opgeleverd. De in totaal 277 vragen en opmerkingen zijn meegenomen in de verdere uitwerking van de definities. De terugkoppeling van deze reacties vind je op het Kennisplatform Informatie en Archief (KIA).

De eerste werkdefinities zijn inmiddels vastgesteld door de Stuurgroep PLOOI. In het bericht hieronder (Eerste werkdefinities informatiecategorieën Woo vastgesteld) kun je hier meer over lezen.

Op dit moment is de uitwerking van de volgende tranche van informatiecategorieën in volle gang. Naar verwachting gaat medio september een nieuwe informele consultatieronde voor deze categorieën van start.
De bedoeling van de informele consultatierondes is om in een vroeg stadium feedback op te halen bij organisaties die informatie actief openbaar (gaan) maken. Zo moet snel duidelijk worden wat organisaties minimaal openbaar moeten maken om aan de verplichtingen van de Woo te voldoen.

Eerste werkdefinities informatiecategorieën Woo vastgesteld

De Stuurgroep PLOOI heeft op 17 juli jl. de eerste werkdefinities vastgesteld van vier van de informatiecategorieën die onder de Wet open overheid (Woo) verplicht zijn. Uitwerking van deze definities is de eerste stap op weg naar die verplichting. 

In de Woo staan 17 informatiecategorieën die organisaties openbaar moeten maken. Deze verplichting wordt de komende jaren gefaseerd ingevoerd. De werkdefinitie omvat een concrete, praktijkgerichte definitie die duidelijk maakt wat er tenminste openbaar gemaakt moet worden, door alle organisaties die onder de Woo vallen en over de betreffende categorie beschikken. 

Het gaat om de werkdefinities voor de volgende vier informatiecategorieën:

1.    Bereikbaarheidsgegevens 
2.    Organisatie en werkwijze 
3.    Vergaderstukken decentrale overheden
4.    Woo-verzoeken en -besluiten 

Oproep aan organisaties
Gebruik deze werkdefinities wanneer je deze informatiecategorieën vanuit jouw organisatie actief openbaar maakt. Vanaf september komt hierbij ondersteuning beschikbaar van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) en het Programma Open Overheid. Ook komen er nog aanvullende hulpmiddelen beschikbaar. Meer informatie hierover volgt in september via de nieuwsbrief van RDDI.