Header Open op Orde 3

Een open overheid: aan de slag met archiveren

Inmiddels hebben we al een beetje kunnen wennen aan de Wet open overheid (Woo) en gebeurt er veel rondom de nieuwe wet. Zo ook op het gebied van archiveren. In deze nieuwsbrief lees je over het eerste adviesrapport dat is uitgebracht over sociale media archivering, de website sitearchief.nl en hoe je zelf mee kunt denken over het archiveren van sociale media content. Verder lees je in deze nieuwsbrief een interview met Marjan Winkel, Woo-coördinator Nationale Ombudsman, en een verslag van de ontbijtsessie Goed Geopend op 2 mei. En vergeet je niet aan te melden voor de tweede keukentafelsessie met regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond!

Meld je aan voor de tweede keukentafelsessie

Op woensdag 8 juni vindt de tweede keukentafelsessie plaats met Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding. Het thema van deze sessie is 'Spanningen in de informatierelatie tussen overheid en burger'. Centraal staan de dilemma’s en kansen op het gebied van de informatiehuishouding van de overheid. Geef je snel op!

Meld je aan voor de keukentafelsessie

Keukentafelsessie 1 - 14 april 2022
Beeld: ©RDDI

Help mee met sociale media archivering bij het Rijk!

Het project Sociale Media Archivering is op zoek naar geïnteresseerden die mee willen denken of werken aan de archivering van sociale media binnen de Rijksoverheid. Eerder besprak de klankbordgroep alle ontwikkelingen rondom het project en de bijbehorende pilots. Voor het verdere vervolg worden werkgroepen gemaakt die de volgende vier thema’s behandelen: informatiebeheer en gebruik, waardering en selectie, techniek, en wet- en regelgeving. Meld je aan als je wilt meehelpen!

Help mee met sociale media archivering bij het Rijk!

Eerste juridisch advies over sociale media archivering

Het archiveren van social media is vaak een uitdaging binnen de Rijksoverheid. Het project Sociale Media Archivering ondersteunt rijksorganisaties daarom bij het duurzaam toegankelijk maken van sociale media content. Inmiddels is de eerste fase van het project afgerond en heeft ICTRecht een rapport opgesteld. Benieuwd naar de belangrijkste punten uit het juridisch advies? Je kunt het hele adviesrapport of een samenvatting in de vorm van vragen en antwoorden lezen.

Lees de vragen en antwoorden of het hele advies

Mirjam Winkel, Woo-coördinator Nationale Ombudsman: "Pak gewoon die telefoon. Dat werkt uiteindelijk het beste"

De Wet open overheid is sinds 1 mei 2022 in werking getreden. De Woo heeft een grotere reikwijdte dan de Wob voorheen had. De Hoge Colleges van Staat vallen hier namelijk nu ook onder, zoals bijvoorbeeld de Nationale Ombudsman. We spraken met directiesecretaris en Woo-coördinator Mirjam Winkel over hoe de Nationale Ombudsman zich heeft voorbereid op deze wetsverandering.

Lees het interview met Mirjam Winkel

Logo Nationale Ombudsman

Terugblik op ontbijtsessie over de Woo

Begin mei trad de Wet open overheid (Woo) in werking en ter ere hiervan werd een ontbijtsessie georganiseerd. Staatssecretaris van Huffelen en regeringscommissaris Arre Zuurmond spraken over digitalisering, een open overheid en de functie van de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO). Ook werd de aanmoedigingsprijs Open Dossier uitgereikt aan de Provincie Zuid-Holland. Heb je het gemist? Kijk de ontbijtsessie snel terug of lees het verslag!

Goed geopend is het halve werk: kijk de ontbijtsessie over de Woo terug

IDO
Beeld: ©Erik Jansen

Al bijna 1.500 websites van de Rijksoverheid gearchiveerd op één plek

Websites van rijksorganisaties op één plek archiveren: dat was een belangrijke doelstelling van het actieplan ‘Open op Orde’. Op de website van sitearchief.nl vind je nu 1.489 websites van 72 rijksorganisaties, waaronder departementen en uitvoeringsorganisaties. Naast dat de toegankelijkheid is verbeterd, kan iedereen ook zien wat er op de site van de overheid werd gepubliceerd en wanneer.

Al 1.489 websites van de Rijksoverheid gearchiveerd op één plek

Impressie website sitearchief.nl

Regeringscommissaris Arre Zuurmond op bezoek bij de multidisciplinaire Projectteams Informatiehuishouding

Donderdag 19 mei was regeringscommissaris Arre Zuurmond, tussen het sms-debat door, op bezoek bij de multidisciplinaire Projectteams Informatiehuishouding (IHH) I-Interim Rijk. De regeringscommissaris gaf aan blij te zijn om van gedachten te wisselen en gaf aan dat er een grote rol van de projectteams is weggelegd bij het vormgeven van de rijksbrede informatiehuishouding.

Regeringscommissaris Arre Zuurmond op bezoek bij de multidisciplinaire Projectteams Informatiehuishouding

Regeringscommissaris Arre Zuurmond en Heleen Mosselman (domeindirecteur I-Interim Rijk) op bezoek bij de multidisciplinaire Projectteams IHH
Beeld: ©I-Interim Rijk