Dezelfde taal spreken bij informatiehuishouding is cruciaal

Een flexibele en duurzame informatiehuishouding, hoe krijg je dat voor elkaar in een snel veranderende digitale informatiesamenleving die schreeuwt om kaders en stroomlijning? En waarom heeft de Rijksoverheid momenteel eigenlijk de eigen informatie te vaak niet op orde?

Deze vragen staan centraal bij cursussen en webinars vanuit RDDI. Zo ook bij de driedaagse training ‘Duurzame informatiehuishouding’ begin oktober. Pim Giezen en Ton Veugen namen deel aan de training. Ze vertellen over hun ervaringen en kijken vooruit.

De training

De training begon met een online webinar, waar onder andere hoogleraar archiefwetenschap Charles Jeurgens sprak. Op de tweede dag namen architecten en adviseurs informatiebeheer apart van elkaar deel aan een module over informatiehuishouding, bekeken vanuit elkaars vakgebied en met oog voor de dwarsverbanden tussen de twee werelden. Op de derde dag kwamen ze in multidisciplinaire teams samen om te werken aan een praktijkcasus.

Dezelfde taal leren spreken

“Ik heb me opgegeven, omdat ik de architectuur van informatiebeheer beter wilde begrijpen”, begint Ton Veugen, onderzoeker informatieproducten bij DUO. “Dat was een belangrijk onderdeel van de training. Er was een mooie interactie tussen informatiebeheerders en architecten. Zelf ben ik onderzoeker, en met mijn achtergrond vond ik ICT’ers altijd maar lastig. Ik dacht, ik ben er om een beleidsprobleem op te lossen en een architect of een ICT’er zit in een heel andere wereld.

Wat ik uit de training heb geleerd, is dat dat verschil helemaal niet zo groot is. Ik heb meer inzicht gekregen in de denkwijzen van architecten en in het waarom van de vragen die ze soms aan me stellen. De architecten hebben op hun beurt meer inzicht gekregen door de praktijkverhalen. Een mooie winst, omdat we nu goed weten welk doel het dient wanneer we iets doen rondom informatiebeheer. We spreken nu meer dezelfde taal.”

Tijd en moeite erin stoppen

Dat dezelfde taal spreken bij informatiehuishouding cruciaal is, kan Pim Giezen vanuit de archivarissen van de Rechtspraak alleen maar onderstrepen. “Ik heb geleerd bij de training dat je de architectuur van informatiehuishouding echt moet willen begrijpen. Dat kost tijd en moeite, maar het levert je veel op als informatiemanager. ICT’ers lijken soms in hun eigen bubbel te zitten. Met dit soort trainingen doorbreek je die bubbel en besef je waarom een bepaalde architectuur zo belangrijk is. Het aanpakken van de informatiehuishouding moeten we allemaal gelijktijdig doen.

Wij denken dat we ons archief in de rechtspraak al op orde hebben, maar ook wij kunnen nog genoeg stappen zetten. Veel mensen die bij ons werken, komen uit de papieren wereld en hebben een achterstand als het gaat om digitale informatiehuishouding. We moeten daarom onszelf blijven scholen en trainen. De grootste winst van de training is dan ook besef. Besef voor de wereld van architecten, en besef waarom het nodig is om de informatiehuishouding te verbeteren.”

Blijf op de hoogte

De training rondom ‘duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie’ is georganiseerd door het RDDI in samenwerking met I-Partnerschap Rijk-Hoger Onderwijs, het Nationaal Archief, de Universiteit van Amsterdam, Doc-Direkt en uitvoeringsorganisatie DUO. Via het Leerhuis zullen in de toekomst vaker dit soort trainingen worden georganiseerd, waarbij diverse werelden samenkomen en er steeds meer begrip komt voor elkaar en voor de wereld van informatiehuishouding. Volg de actuele ontwikkelingen rondom dit thema op deze website.