Terugblik Demo Donderdag: Lees Simpel app versimpelt overheidsinformatie

De afgelopen Demo Donderdag gaven Tycho Litjens en Hester Benedictus een demonstratie van de app waarmee zij recent in de prijzen vielen bij een AI hackathon in Amsterdam. Uitleg was eigenlijk niet nodig, want de demonstratie sprak voor zichzelf! Tycho zette zijn privacy op het spel en durfde het aan om de app op de proef te stellen door publiekelijk diverse van zijn ongeopende brieven te scannen. Brieven van bijvoorbeeld de Belastingdienst, de gemeente Utrecht en de ANWB. De app wist er perfect raad mee – alle brieven werden in een handomdraai ontdaan van onzin en vertaald in gewonemensentaal, inclusief emoji’s ter verduidelijking.

Het geheim van de Lees Simpel app

Het publiek was benieuwd naar wat daarachter zat en gelukkig waren de makers bereid te verklaren hoe de app de informatie zo magisch om kon zetten van chaos naar orde. De app werd gevoed door taalmodel ChatGPT en was zo in staat om een verfijnde vertaling te maken. Een gevaar was dat de app niet 100% feilloos was, waardoor de juridische betrouwbaarheid niet altijd gegarandeerd kan worden. Maar hoe betrouwbaar moet de app zijn om het beter te doen dan een bekende die een burger bijstaat die een ingewikkelde brief moeilijk kan lezen? En heeft iedereen wel iemand in de omgeving die zo kan helpen? Een terechte volgende opmerking was dat het, hoe vernuftig het staaltje techniek ook was, toch eigenlijk ook triest was dat die moest worden bedacht.

Terug naar de Toekomst

In de rubriek ‘Terug naar de Toekomst’ bleek dat SIRE reeds in 1979 een oproep deed aan overheden en bedrijven om klare taal te hanteren. Opgevolgd door nog vele recente ontwikkelingen, waaronder meerdere aangenomen ‘plain writing’ wetten in het buitenland en de Direct Duidelijk campagne van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De overgang naar vanzelfsprekend gebruik van klare taal blijkt toch een kwestie van langere adem(pauzes)! Mits we dat begrijpen althans?

Tester van de Lees Simpel app worden?

Je kunt tester worden van de app! De makers kunnen de app hiermee nog verder verbeteren. Meld je daarvoor aan via de website van LeesSimpel.nl.

Ook zin om er een keer bij te zijn? Meld je aan!

Tijdens de komende Demo Donderdag op 20 april zal Stefan Buijsman, universitair docent in filosofie van technologie aan de TU Delft en jongst gepromoveerde Nederlander ooit, duiding geven aan een live demonstratie van een alwetende algoritmische ambtenaar. De Demo Donderdag vindt plaats bij het Nationaal Archief in Den Haag en aansluitend is er een Open Donderdag.