In 24 uur een app maken die overheidsbrieven scant en simpel maakt: ingewikkeld?

Op donderdag 23 maart zal Tycho Litjens, oprichter van innovatiebureau The Prototype Factory, een demonstratie geven van de app Simpel waarmee hij en zijn team onlangs in de prijzen vielen bij een Hackathon onder de categorie ‘Most Mind Blowing’. De uitdaging was als volgt: wie kunnen in 24 uur het leukste, creatiefste, bijzonderste ding maken met kunstmatige intelligentie, oftewel AI?

App helpt briefteksten beter begrijpen

De uitdaging begon met een verhaal van een van de deelnemers aan de Hackathon waar Tycho zich later bij aansloot. Ze vertelde dat ze bij de gemeente Amsterdam op de afdeling zorg had gewerkt. Haar ervaring was dat veel mensen moeite hebben om alle brieven te lezen en begrijpen, waar vervolgens een hoop ellende uit kan voortkomen. Hoe mooi zou het zijn als je zo’n brief gewoon kan scannen en de tekst vervolgens voor je versimpeld wordt? De app die ze maakten vertaalt een brief in een standaard visuele vorm die je sneller duidelijk maakt wat de meest belangrijke informatie is en wat er van je verwacht wordt. Het doel was in eerste instantie om daarmee hulp te bieden aan de 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd zijn in Nederland, maar na verspreiding van een demo van de app bleek al snel dat ook mensen die niet laaggeletterd zijn de app maar al te graag wilden gebruiken!

Sluit aan bij Demo Donderdag!

Zou jij zelf ook behoefte hebben aan zo’n app? En zou niet elke overheidsbrief, of zelfs elk overheidsdocument, door deze app gehaald kunnen en moeten worden voordat deze openbaar wordt gemaakt? Sluit aan bij de demo en het gesprek tijdens de komende digitale editie van Demo Donderdag! Geef je op bij daniel.kruuk@minocw.nl.