Guiding the Future: lancering van de Future Lab Field Guide

Op 8 december was het eindelijk zover: de lancering van de Future Lab Field Guide tijdens het event Guiding the Future! De Future Lab Field Guide is een gids om zelf de theorie uit de toekomstverkenning te vertalen naar de praktijk. De lancering van de gids werd gevierd door een optreden, lezing, workshop en expositie. 

Vergroot afbeelding Lancering van de Future Guide. Mensen applaudiseren en twee personen op het podium onthullen de Guide.
Beeld: ©Reframing Studio

Bij binnenkomst werd je door niemand minder dan robothond Spot ontvangen en kon je door de ruimte de kunstwerken van Sem Janssen bewonderen. Verder nam audiovisual artist Jack Julian ons mee door de geschiedenis van de informatiehuishouding. 

In het eerste deel van het event verzorgde Maarten Leyts (oprichter en CEO van trendwatching- en marketingbureau Trendwolves en auteur van Generation ALpha in Beta) een lezing. Tijdens de lezing stond centraal hoe generatie Alpha, de generatie geboren tussen 2010 en 2025, impact zal hebben op onze samenleving. In het tweede deel werd door onderzoeks- en ontwerpbureau Reframing Studio een workshop verzorgd. Want hoe moeten we de Field Guide gebruiken (nu en in de toekomst) om de maatschappij nog beter van dienst te zijn?

Field Guide

Duidelijk werd dat je de Field Guide voor allerlei vraagstukken op het gebied van innovatie en informatiehuishouding kunt gebruiken. In het verleden is deze manier van werken bijvoorbeeld toegepast op vragen als:

  • Welke nieuwe beroepen hebben we in de toekomst mogelijk nodig rondom informatie bij het Rijk?
  • Hoe werken opgaveteams uit verschillende departementen met elkaar samen en wat hebben ze nodig om informatie rondom een vraagstuk te ordenen?
  • Hoe kan een uitvoeringsorganisatie de informatieuitwisseling tussen burger en overheid verbeteren?

De Guide is met name geschikt voor vraagstukken waarbij er ruimte is om iets verder vooruit te kijken. Door de toekomst mee te nemen in je vraagstuk zorg je ervoor dat de oplossingen die je ontwerpt passen in een veranderende wereld. Zo kun je bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige informatiehuishouding. 

Werksessies met futureholders

Al met al was het een geslaagd futuristisch event. Nu de Future Lab Field Guide is gelanceerd, volgt in Q1 een aantal werksessies om samen met futureholders stappen te zetten richting een toekomstbestendige informatiehuishouding. Houd voor meer informatie de website van RDDI in de gaten.