Adviescollege: Bewaar alle chatberichten van politieke en ambtelijke top

Met de titel ‘Kan dit weg? Nee’ presenteert het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) vandaag zijn advies om alle werkgerelateerde chatberichten van de politieke en ambtelijke top op te slaan in een beheersysteem. Aanleiding voor het advies is het Kamerdebat van mei 2022 over berichten in de media dat de minister-president sms-berichten van zijn telefoon verwijderde.

Het Adviescollege is in mei 2022 ingesteld op grond van de Wet open overheid. Op verzoek van de regering gaat het eerste advies over het bewaren van chatberichten, zoals gewisseld via bijvoorbeeld WhatsApp en Signal.

Leidraad voor het Adviescollege is de Wet open overheid, die bepaalt dat iedereen recht heeft op toegang tot overheidsinformatie afgezien van de uitzonderingen bij wet. Daarnaast is er de Archiefwet, die regels bevat voor zorgvuldig beheer van overheidsinformatie. Samen zorgen deze wetten ervoor dat iederéén kan nagaan welke afwegingen de overheid maakt en wat de effecten van beleid en uitvoering zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld journalisten de overheid controleren. Bovendien is het ook belangrijk voor de geschiedschrijving van generaties na ons.

Lees het persbericht Bewaar alle chatberichten van politieke en ambtelijke top.