Het algoritme als alwetende ambtenaar, kunstmatig intelligent of dom natuurlijk?

Op donderdag 20 april tijdens Demo Donderdag zal Stefan Buijsman, universitair docent in filosofie van technologie aan de TU Delft en één van de jongst gepromoveerde Nederlanders ooit, duiding geven aan een live demonstratie van een alwetende algoritmische ambtenaar.

Algoritmische assistent

Via websites of klantenservices van overheden worden burgers op dit moment lang niet altijd voorzien in hun informatiebehoeften. Wat als er één aanspreekpunt zou zijn waar elke burgervraag persoonlijk, waarachtig en begripvol beantwoord zou kunnen worden? Tegelijkertijd is het voor ambtenaren niet altijd makkelijk om nieuwe beleidskaders te formuleren en wetten en regels tot uitvoer te brengen. Wat als een algoritmische assistent hen kan helpen om optimaal tegemoet te komen aan de wensen vanuit de samenleving en de regering?

Waar gaat dit heen?

Recente algoritmische innovaties wijzen in de richting van zulke visioenen. De slimme bot ChatGPT is met meer dan 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers inmiddels de snelst groeiende consumententoepassing ooit. Microsoft heeft er meer dan 10 miljard dollar in geïnvesteerd, waarna de CEO vroegere ‘slimme’ spraakassistenten als Alexa en Siri beschreef als ‘dumb as a rock’. Een duurzaam verdienmodel is nog niet in zicht, maar de CEO van ChatGPT zelf wijst potentiële investeerders erop dat het algoritme dat binnenkort vast zelf kan bedenken. Kamerleden maken zich ongerust over het feit dat steeds meer studenten in het onderwijs er onopgemerkt gebruik van maken. Waarna die Kamerleden vervolgens met behulp van ChatGPT een motie indienden. Recentelijk riepen meer dan 1100 academici, onderzoekers en topnamen bij bedrijven op om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te pauzeren.

Lijkt het jou interessant? Meld je dan aan!

Doet dit je duizelen en wil je meer gevoel krijgen bij wat de inzet van zo’n assisterend algoritme zou kunnen gaan betekenen voor het publieke bestuur? Kom dan naar de eerste fysieke editie van Demo Donderdag! Het zal plaatsvinden in het Nationaal Archief, waar aansluitend op de Open Donderdag borrel alle tijd zal zijn om door te praten over het onderwerp.

Voor meer informatie en om je aan te melden, kun je terecht op de eventpagina over deze Demo Donderdag.