13 juni Open Donderdag: Digitale overheid Caribisch Nederland

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is gevestigd op het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag en is vrij toegankelijk. Er is geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Zet in mijn agenda

Peter Hakvoort, enterprise architect bij het project Registraties & voorzieningen digitale overheid Caribisch Nederland vertelt over uitdagingen en kansen voor Caribisch Nederland vanuit het perspectief digitalisering.

Sinds de opheffing van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 hebben de BES-eilanden de status van openbaar lichaam binnen het Nederlandse Koninkrijk.  Met de BES-eilanden - ook wel aangeduid als Caribisch Nederland - worden de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius bedoeld. In Caribisch Nederland is de ontwikkeling van digitalisering zowel bij de overheid als in de samenleving minder snel gegaan. Burgers en bedrijven op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Caribisch Nederland) moeten ook kunnen profiteren van de kansen van waardengedreven digitalisering en in staat zijn risico’s te mitigeren. Dat is nu nog niet het geval.  

In de werkagenda waardengedreven digitaliseren is daarom spoor 5 opgenomen: 'Het versterken van de digitale samenleving in het Caribisch deel van het Koninkrijk.' Concreter stuurt de agenda op het versterken van de digitale dienstverlening van de overheid, verbeteren de infrastructuur en vergroten van de kennis en kunde van burgers en bedrijven. Daarbij wordt samenwerking met Aruba, Curaçao en Sint Maarten gezocht waar soortgelijke vraagstukken spelen.

De presentatie geeft inzicht en overzicht in de uitdagingen en kansen voor Caribisch Nederland vanuit het perspectief digitalisering.