Eindrapportage Evaluatie Campagne Werken met overheidsinformatie

RDDI heeft een onderzoek laten uitvoeren onder de doelgroep van de campagne (medewerkers binnen de sector Rijk) en heeft hiervoor gebruik gemaakt van het Flitspanel. Het doel van het onderzoek is op de volgende pagina beschreven.

Onderzoeksdoel

Het onderzoek onder rijksmedewerkers bestaat uit twee metingen: een nulmeting (september 2020) en een éénmeting in januari 2021. In de éénmeting is tevens de campagne Werken met overheidsinformatie geëvalueerd.

Nulmeting

De nulmeting is bedoeld om inzicht te krijgen in wat de medewerker weet, voelt en doet m.b.t. het onderwerp en specifiek m.b.t. de communicatiedoelstellingen die aan de campagne ten grondslag liggen.

Eénmeting Eénmeting en evaluatie campagne ‘Werken met overheidsinformatie’

De éénmeting is bedoeld om na afloop van de campagneperiode inzicht te krijgen in hoeverre kennis, houding, gedrag van de doelgroep is veranderd. Tevens is de campagne geëvalueerd door de (spontane en geholpen) bekendheid en het oordeel over de campagne uit te vragen aan de Flitspanelleden.

In deze rapportage worden alleen de resultaten beschreven van de evaluatie van de campagne. De gegevens over kennis, houding en gedrag worden in een separaat bijlagenrapport geleverd. We hebben hiervoor gekozen omdat een klein aandeel van de Flitspanelleden de campagne gezien heeft waardoor het onwaarschijnlijk is dat kennis, houding en gedrag op dit onderwerp is gewijzigd. De éénmeting is vrij kort na het openbaar maken van de campagne-uitingen uitgevoerd. In het bijlagenrapport zijn de tabellen met de resultaten van de nulmeting in vergelijking met de éénmeting opgenomen. Daar waar er significante verschillenzijn tussen beide metingen (slechts bij enkele vragen) is dit weergegeven.