Pilot Chatarchivering: de kick-off – blog

Het kernteam Chatarchivering blogt over de voortgang van de pilot Chatarchivering. Met als doel: de lessen van de pilot vast te leggen en een uitvoeringsplan te ontwikkelen voor een interdepartementale chatarchiveringsdienst.

Vergroot afbeelding man op zijn telefoon
Beeld: ©RDDI

Aflevering 1: de kick-off

Begin februari heeft het kernteam Chatarchivering van RDDI, samen met de 4 betrokken departementen, de aftrap gegeven voor de pilot Chatarchivering. In een transparante en levendige omgeving boven een bruine kroeg in Den Haag, kwamen verschillende coördinatoren, privacy- en securityexperts bij elkaar.

In de pilot Chatarchivering doen we ervaring op met veiligheid, privacy, gebruikersgemak en andere belangrijke aspecten die we willen ontdekken. Met als doel de lessen die we uit deze pilot trekken vast te leggen en een uitvoeringsplan te ontwikkelen voor een interdepartementale chatarchiveringsdienst. Ons uiteindelijke doel is helder: transparantie creëren door het archiveren van chats van 1.800 sleutelfunctionarissen binnen het Rijk. Dit draagt bij aan een open overheid en verhoogt het vertrouwen van de burgers.

Tijdens de kick-off hebben we ons laten leiden door de Why, How en What van Simon Sinek. Waarom willen we chats archiveren? Hoe gaan we dit aanpakken? En welke dienstverlening streven we na bij alle departementen? Deze vragen stonden centraal in onze levendige discussies.

Een interactief spel hielp ons concrete posities in te nemen ten opzichte van verschillende dilemma's die we dagelijks tegenkomen. Het ontbreken van een kant-en-klaar chatarchiveringssysteem dwingt ons om creatief te zijn. Hoe scheiden we privé- en partijpolitieke chats van zakelijke berichten die moeten worden gearchiveerd? Hoe overtuigen we sleutelfunctionarissen om een aparte telefoon te gebruiken? Deze uitdagingen vereisen innovatieve oplossingen.

In een demo konden we in de testomgeving chats versturen via WhatsApp en Signal. De reacties van privacy- en securityofficers waren veelbelovend en toonden aan dat we al aardig op weg zijn. Dit inspireerde ons om jullie via deze blogs op de hoogte te houden van onze voortgang. Wordt vervolgd!

Willem den Heeten, Product Owner Chatarchivering