Voorziening chatarchivering: Waardevolle lessen over (on)mogelijkheden

Het project Voorziening chatarchivering heeft in 2023 samen met het programma Open Overheid, de stelselpartijen en verschillende departementen hard gewerkt aan de missie om de archivering van chatberichten bij het Rijk efficiënter en effectiever in te richten.

Vergroot afbeelding beeld van een man die kijkt op zijn telefoon
Beeld: ©RDDI

Verkenning

Als eerste stap is begin 2023 een marktverkenning uitgevoerd waarmee geraffineerd inzicht is verkregen in de dienstverlening en producten van marktpartijen. Parallel hieraan liep het project Startarchitectuur voor het inrichten van de beoogde voorziening.

Van deze verkenning is een verslag opgeleverd die inzicht biedt in de (technische) methodieken die de markt biedt voor het veiligstellen van chatberichten. Met als doel de opgedane informatie breed te delen en daarmee de keuzes te vergemakkelijken voor de technische voorzieningen en de implementatie van chatarchiveringsbeleid bij het Rijk.

Pilot

Daarnaast is een pilot gestart die zich richt op het toetsen/testen van specifieke technische voorzieningen voor de veiligstelling van chatberichten van sleutelfunctionarissen in de praktijk. In de pilot wordt een chatapplicatie geïmplementeerd waarmee al het chatberichtenverkeer centraal en geautomatiseerd wordt veiliggesteld.

Het beoogde resultaat is waardevolle lessen te leren over de technische en organisatorische (on)mogelijkheden om chatberichten in beheer te krijgen en duurzaam toegankelijk te maken. De technische installatie hiervoor wordt nog dit jaar afgerond en in de loop van 2024 starten de functionele tests en praktijkscenario’s. Natuurlijk zal het project Voorziening chatarchivering ook deze kennis en ervaringen met jullie delen!