Project Handreiking IHH kabinetswissel op stoom

Eind 2023 is met het RDDI-project Handreiking IHH kabinetswissel met vliegende start begonnen aan een gedragen en concrete handreiking voor een informatiehuishouding op orde voor bewindspersonen en hun stafmedewerkers.

Vergroot afbeelding Berichtenapps
Beeld: ©RDDI / Erik Jansen

In het project Handreiking IHH kabinetswissel werkt RDDI samen met de stelselpartijen en departementen aan een handreiking voor bewindspersonen, waarin wordt gebundeld hoe zij het beste hun sociale media, berichtenverkeer en e-mails kunnen veiligstellen. Deze gebundelde kennis van het huidige beleid maakt voor de bewindspersonen concreet hoe ze om moeten gaan met deze onderwerpen. De handreiking zal uiteindelijk terecht komen in het Handboek Bewindslieden, ook wel het Blauwe Boek genoemd.

In co-creatie naar een gedragen eindproduct

Het project wordt uitgevoerd in opdracht van het Programma Open Overheid. Samen met de stelselpartijen is opgemerkt dat de huidige tekst in het handboek voor bewindspersonen niet meer actueel is en géén duidelijke instructies en richtlijnen bevat over het veiligstellen van e-mail, chats en socialemediaberichten. Door het ontbreken van concrete richtlijnen loopt de Rijksoverheid het risico dat bepaalde informatie verloren gaat, onvindbaar is en niet kan worden opgevraagd.

Vanwege het huidige momentum rondom de kabinetsformatie is het project eind 2023 met een vliegende start begonnen. Er is een werkgroep opgericht met CIO Rijk, het Nationaal Archief en Doc-Direkt. Samen met deze stelselpartijen werkt RDDI aan het inventariseren van de huidige situatie en het ontwikkelen van de handreiking. Ook de departementen worden bij het project betrokken. Zij worden uitgenodigd om deel te nemen in onze werkgroep, digitale inloopspreekuren bij te wonen en mee te doen aan vaste reviewmomenten. Op deze manier zijn de departementen mede-eigenaar van de handreiking en werken we in co-creatie naar een concreet en gedragen eindproduct.

Deze inventarisatie van de huidige situatie wordt volgens planning nog in 2023 afgerond. Eind 2023 maakt het project al een begin met het analyseren en bundelen van de inventarisatie om zo te komen tot een aantal ideeën voor hoe de handreiking eruit kan komen te zien. Verder worden er vaste reviewmomenten gepland waarop de departementen als klankbordgroep de voortgang kan monitoren en feedback kan geven op de inhoud. Begin 2024 zal de ontwikkeling van de handreiking zelf beginnen. De oplevering van de handreiking staat gepland voor eind Q1.

Lees meer over het project Handreiking IHH kabinetswissel