Al bijna 1.500 websites van de Rijksoverheid gearchiveerd op één plek

Als het gaat om informatiehuishouding is archivering een ingewikkelde kwestie. Hoe zorg je ervoor dat oude informatie beschikbaar en overzichtelijk blijft? De website sitearchief.nl bundelt alle websites van rijksorganisaties en departementen op één plek. Daarmee heeft de website een belangrijke doelstelling gehaald vanuit het actieplan ‘Open op Orde’: 1.489 websites van 72 organisaties, waaronder departementen en uitvoeringsorganisaties, zijn inmiddels aangesloten op de rijksbrede dienst voor het archiveren van openbare websites.

Het generiek actieplan ‘Open op Orde’ vermeldt dat er een uniforme werkwijze moet komen voor het archiveren van overheidswebsites en stelde daarom een richtlijn op. De richtlijn van het Nationaal Archief maakt duidelijk hoe je een website archiveert en waar je in dat proces allemaal aan moet denken. Met de lancering van de website sitearchief.nl is het voor iedereen makkelijk om terug te zoeken wat en wanneer er iets op een overheidswebsite is gepubliceerd.

Navigeren binnen de websitearchieven

Na een inventarisatie werden honderden websites gevonden die niet meer up-to-date waren. Vervolgens zijn deze offline gehaald en is de relevante informatie geplaatst op andere websites. Het archief van deze verouderde websites blijft bewaard en toegankelijk via sitearchief.nl. Met de website is een belangrijke stap gezet naar toegankelijkheid. Zo kun je met de zoekfunctie makkelijk navigeren naar een websitearchief van een openbare website van de Rijksoverheid. In de zoekbalk rechtsboven kun je zoeken op (een deel van) de websitenaam. Vervolgens kun je ook uitgebreid zoeken binnen de websitearchieven. Een overzicht van alle gearchiveerde openbare Rijksoverheidswebsites vind je op www.sitearchief.nl.

Makkelijk terugzoeken

Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om snel bepaalde voorwaarden op te zoeken of een magazine terug te lezen. Het makkelijk terugvinden van informatie is van groot belang om alle overheidsinformatie duurzaam toegankelijk te beheren. Dat houdt in dat het vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar en betrouwbaar is.

Betere informatiehuishouding

Dit alles draagt bij aan een betere informatiehuishouding en up-to-date informatie. Iedereen krijgt hiermee inkijk in wat de Rijksoverheid door de jaren heen heeft besloten en gecommuniceerd. Daarnaast heeft de burger een betere rechtspositie, omdat duidelijk te achterhalen is waar de burger in de tijd op reageert en wat de rechtspositie toen was.

De komende tijd wordt er gewerkt aan de vindbaarheid op Google door op alle openbare Rijksoverheidwebsites door te verwijzen naar sitearchief.nl. Ook worden nieuwe websites opgegeven. Daarnaast staat de definitieve koppeling met het Nationaal Archief voor overbrenging op de planning.