‘Duik in de onderstromen’: over het voorkomen/veroorzaken van informatie incidenten

In samenwerking met het Cyber Innovation Hub (CIH) van het ministerie van Defensie organiseert het RDDI-project Future Lab  een try-out workshopreeks ‘Duik in de onderstromen’. In drie dagdelen geven we aan de hand van colleges en diverse voorbeelden meer inzicht in welke middelen nu al beschikbaar zijn om als bestuurder informatie-incidenten te kunnen voorkomen: de noodzakelijke digitale balanceeract. 

Vergroot afbeelding Foto van workshopreeks ‘Duik in de onderstromen’
Beeld: Rijksoverheid

In drie dagdelen wordt er aan de hand van colleges en diverse voorbeelden meer inzicht in welke middelen nu al beschikbaar zijn om als bestuurder informatie-incidenten te kunnen voorkomen: de noodzakelijke digitale balanceeract. 
Dinsdag 15 februari was het zo ver: de eerste workshop! Het onderwerp? De onderstromen van het rapport ‘De informatiehuishouding van het Rijk in 2030’ en de inzichten in de heersende beelden over de staat, ministeriële en persoonlijke verantwoordelijkheden van ambtenaren in het digitale tijdperk. Als gastsprekers waren prof. dr. Wim de Ridder, prof. dr. ir. Nitesh Bharosa en Rob Kranenburg aanwezig. 

Dinsdag 1 maart - Workshop #2 ging over de ‘Enabling technologies, wat is er mogelijk en relevant voor departementen?’, Kor Gerritsma ging in op ‘Werken vanuit een datavisie’ waarna Martin Slijkhuis toelichting af op ‘Succesvolle buitenslandse (overheids)voorbeelden van omgaan met data, analyse, beslissen’. 

Dinsdagavond 15 maart sluiten we reeks af met de ‘Disabling technologies, wat zijn de gevaren en oplossingsrichtingen?’. In deze laatste sessie staat centraal; Wat komt er aan bedreigingen op ons af?’, Het gevaar van cognitieve oorlogsvoering tegen de Rijksoverheid’ en ‘De innoverende Staat’. 
Mede met de input van de deelnemers en gastsprekers willen we de reeks verbeteren, zodat we het aan meer collega’s beschikbaar kunnen stellen en kunnen aanbieden in het RDDI Leerhuis.

Heb je interesse in deze reeks en wil je er meer over weten, laat het ons vooral weten en stuur een mail naar T.K.ManuschevichViaux@MinOCW.nl