07 oktober Wereldcafé Actieve openbaarmaking 7 oktober 2021

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

 • Datum
 • Tijd -
 • Locatie Online

Ambtelijk Vakmanschap / Grenzeloos Samenwerken organiseert op 7 en 14 oktober het online Wereldcafé Actieve Openbaarmaking. Ga in gesprek over dilemma’s en behoeftes, deel je ervaringen en ga op zoek naar hoe we van elkaar kunnen leren en handelingsperspectieven kunnen vinden. Een aanrader voor iedereen die een rol heeft om Actieve Openbaarmaking tot een succes te maken! 

Actieve openbaarmaking: spreek je uit!

De actieve openbaarmaking van beslisnota’s bij kamerstukken per 1 juli betekent nieuwe werkwijzen en dilemma’s. Meer openheid en transparantie geven, gaat dat bijvoorbeeld samen met professioneel blijven adviseren, ongehinderd door politieke of gangbare standpunten? Hoe werkt dit in de praktijk en wat doet dit met jou als ambtenaar en professional?

Ga in gesprek over dilemma’s en behoeftes, deel je ervaringen en ga op zoek naar hoe we van elkaar kunnen leren en handelingsperspectieven kunnen vinden. Een aanrader voor iedereen die een rol heeft om Actieve Openbaarmaking tot een succes te maken! 

Programma

 • Opening en interviews
  • Op 7 oktober : plv. SG EZK Gerdine Keijzer-Baldé en plv DG-Vastgoed en Bedrijfsvoering Rijk van BZK Ronald Barendse
  • Op 14 oktober: DG Overheidsorganisatie Marieke van Wallenburg en speciaal adviseur publiek leiderschap Mark Frequin
 • Sprekers: inspiratie van binnen en buiten
  • Met medewerking van onder andere Aty Boers, directeur, organisatiecoach en -ontwikkelaar bij Coach Boulevard en Guido Rijnja, communicatieadviseur, gedragswetenschapper en mede-ontwikkelaar van Dilemmalogica
 • Interactieve deelsessies Wereldcafé, in drie rondes
  • In kleine groepen in gesprek over dilemma’s, behoeftes en handelingsperspectieven
  • Paneldiscussie
  • Ter afronding en afsluiting

Actuele informatie over het Wereldcafé Actieve Openbaarmaking vind je op de Pleio-site van Ambtelijk Vakmanschap / Grenzeloos Samenwerken.

Geef je nu op voor 7 of 14 oktober!

Het wereldcafé wordt twee keer gegeven om zoveel mogelijk collega´s een plek te bieden. Je schrijft je in voor 7 of 14 oktober. Als de sessie van je keuze vol is word je automatisch op een wachtlijst geplaatst.

Meld je snel aan via het aanmeldformulier van Ambtelijk Vakmanschap / Grenzeloos Samenwerken voor één van onderstaande momenten:

 • Donderdag 7 oktober van 13:30-16:30 uur of
 • Donderdag 14 oktober van 9:00-12:00 uur

Na je aanmelding krijg je een bevestiging van deelname op 7 oktober of 14 oktober. Daarin vind je verdere details om deel te nemen aan het online Wereldcafé.

Heb je vragen, stel ze aan ambtelijkvakmanschap@rijksoverheid.nl.

Meer weten over Ambtelijk vakmanschap?

Wil je meer weten over Ambtelijk vakmanschap en meedenken over de gids voor ambtelijk vakmanschap, laat van je horen op de Pleio-site van Ambtelijk Vakmanschap.

Hoe zat het ook al weer met Actieve Openbaarmaking? Volg één van de e-learnings ‘Actieve openbaarmaking’ en test je kennis hier.

Vergroot afbeelding Wereldcafé Actieve openbaarmaking spreek je uit
Beeld: ©Ambtelijk Vakmanschap / Grenzeloos Samenwerken

Een goed functionerende overheid vormt de basis van onze democratische rechtstaat. Dat begint bij volledige en betrouwbare informatie en een open overheid die deze informatie actief verstrekt. Met als aanleiding het ongevraagd advies van de Raad van State en het rapport Ongekend Onrecht, wil het kabinet een open cultuur bevorderen en de informatiehuishouding van het Rijk de komende jaren verbeteren. Door actief meer informatie met de Kamer te delen over het beleidsproces, kan het debat over de keuzes beter worden gevoerd in de Kamer. Concreet gaat het daarbij om departementale nota’s bij brieven aan het parlement; de nota’s die bewindspersonen gebruiken voor besluitvorming. 

Iedere medewerker van de rijksoverheid gaat hier iets van merken en heeft hierin een rol. Ook jij.