App met beleid; niet over beleid

Met berichtenapps als Whatsapp en Signal kun je snel en makkelijk informatie uitwisselen. Ook bij de Rijksoverheid maken we er veel gebruik van. Het is belangrijk dat we hierbij wel voldoen aan eisen op het gebied van informatiebeveiliging, privacy én openbaarmaking.

Op deze pagina vind je een animatie en infographics die het beleid rondom berichtenapps en het bewaren van chatberichten bij de Rijksoverheid beschrijven.

Animatie berichtenapps

In deze animatie wordt uitgelegd hoe je in de praktijk goed omgaat met berichtenapps; wat deel je wel en niet via berichtenapps? En wat doe je als er toch geappt is over bestuurlijke besluitvorming?

Tip: klik op cc voor de ondertiteling.

Or check out the English version 'Dutch government policy for messaging apps'.

Onderstaande infographics laten zien wat beleidsmatig is afgesproken over het gebruik van berichtenapps.

Rijksorganisaties kunnen de infographics ook aanpassen naar hun eigen situatie. Hiertoe kunnen bij RDDI de bronbestanden worden opgevraagd, samen met de spelregels voor het aanpassen. Let op: het gaat hier om 'technische bronbestanden',  die door een vormgever kunnen worden gebruikt om in Indesign de infographics aan te passen. We raden dan ook aan om de infographics door een vormgever aan te laten passen, bijvoorbeeld van de communicatie-afdeling van de eigen organisatie. De bronbestanden kunnen worden opgevraagd via informatiehuishouding@minocw.nl.

Vergroot afbeelding Infographic Beleidslijn Berichtenapps

Beeld: ©RDDI / Ontwerpwerk
Deze infographic laat zien welke berichten thuis horen in een DMS.

App met beleid; niet óver beleid

Vergroot afbeelding Infographic beleidslijn Berichtenapps

Beeld: ©RDDI / Ontwerpwerk
Deze infographic laat zien welke informatie we wel en niet delen via Berichtenapps