Informatiecategorieën 1d en 1e: hulpmiddelen

Volgende week vrijdag 1 november is het zover: vanaf dan moeten bestuursorganen informatie in de categorieën Organisatie en werkwijze (Woo 3.3, 1d) en Bereikbaarheidsgegevens (1e) verplicht openbaar maken – naast de drie informatiecategorieën die al openbaar zijn. Dat is al snel, maar de voorbereiding hoeft niet heel veel tijd te kosten. Is jouw organisatie er al klaar voor? Zo niet: er staan hulpmiddelen tot je beschikking!

De openbaarmaking van de categorieën Organisatie en werkwijze en Bereikbaarheidsgegevens is niet moeilijk, maar luistert wel nauw. Deze categorieën maak je openbaar door het invullen van een aantal velden op de Woo-indexpagina. Voor de categorie Organisatie en werkwijze gaat het om de link naar een organogram en/of een link naar de beschrijving van jouw organisatie. En voor de categorie Bereikbaarheidsgegevens om ten minste een aantal specifieke contactgegevens, zoals een postadres en een telefoonnummer. Ook stelt de Woo enkele inhoudelijke eisen. In de handreiking vind je per categorie een praktisch stappenplan voor wat je moet doen om aan de verplichtingen te voldoen.

Het openbaar maken van deze categorieën is dus even opletten, maar dit betekent niet meteen dat het heel veel tijd gaat kosten: de gemeente Helmond had per categorie ongeveer drie uur nodig. “En dat is ruim genomen,” vertelde Ylona Willems, jurist en coördinator Woo bij de gemeente aan het programma Open Overheid.

De hulpmiddelen

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat? KOOP heeft een overzicht gemaakt dat laat zien welke verplichte velden al zijn ingevuld in de Woo-index, voor elke organisatie die onder de Woo valt. Dit wordt wekelijks bijgewerkt. Alles al ingevuld? Een dubbelcheck kan geen kwaad: soms voldoet iets toch niet helemaal aan de vereisten van de Woo. Speciaal voor Woo- en ROO-redacteuren staat op de KOOP-site extra informatie ter ondersteuning.

De basis voor zowel de inhoud als hoe je praktisch omgaat met het openbaar maken van de informatiecategorieën 1d en 1e wordt gevormd door:

  • De Regeling actieve openbaarmaking Woo: de ministeriële regeling die nadere regels stelt voor het openbaar maken van de 17 categorieën. De ministeriële regeling voor tranche 1, waaronder de categorieën 1d en 1e, is 1 oktober gepubliceerd en vind je hier.
  • De handreiking Organisatie en werkwijze en Bereikbaarheidsgegevens. Deze handreiking is een aanvulling op de handleiding Woo-index van KOOP en kun je hier downloaden.

Daarnaast kun je altijd binnenwandelen bij de digitale inloopspreekuren 'Ervaring opdoen actieve openbaarmaking', organiseert KOOP extra invulsessies voor de Woo-index én is er de vernieuwde handreiking Actief openbaar maken doe je zo! voor algemene ondersteuning bij openbaar maken. Hierin vind je – onder meer – voor álle 17 informatiecategorieën informatie en (linkjes naar) hulpmiddelen. Dus zijn 1d en 1e al geregeld? Dan kun je meteen door met de andere categorieën!

De informatiecategorieën in tranche 1

  •  Wetten en algemeen verbindende voorschriften (1a)
  • Overige besluiten van algemene strekking (1b)
  • Organisatie en werkwijze (1d)
  • Bereikbaarheidsgegevens (1e)
  • Vergaderstukken en verslagen van de Staten-General en hun commissies (2b)

De voorlopige planning van de tranches 2 t/m 4 vind je hier >

Nog niet iedereen

De actieve openbaarmakingsplicht van de categorieën 1d en 1e per 1 november geldt in principe voor alle organisaties die vallen onder de Woo. Maar voor bepaalde bestuursorganen geldt een –  tijdelijke – uitzondering: onderwijsinstellingen, academische ziekenhuizen en zogeheten b-bestuursorganen (organisaties die naast bestuursorgaan ook andere taken vervullen) hoeven pas vanaf 1 mei 2029 te voldoen aan de verplichting. De tijdelijke regeling waarmee deze organisaties worden uitgezonderd vind je hier.