De podcastserie van Leerhuis Informatiehuishouding: zo belangrijk is het vak van informatieprofessional

Meer uitwisseling over de veranderende praktijk en hoe daarmee om te gaan. Daar bleek behoefte aan bij informatieprofessionals, bleek uit onderzoek van Sebo Boerma, onderwijskundig adviseur van het Leerhuis Informatiehuishouding. Daarom startte hij de podcastserie ‘De veranderende rol van een informatieprofessional’, met de persoonlijke praktijkverhalen van professionals binnen informatiehuishouding.  

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding

Zo hoor je de verhalen van informatieprofessionals bij onder meer het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Rechtbank Gelderland, Rijkswaterstaat, Raad voor de Kinderbescherming en de kerndepartementen. Sommigen komen net kijken in het vak, anderen zijn doorgewinterde experts. Welke unieke uitdagingen, dilemma’s en kansen komen zij tegen in hun dagelijkse werk?

De podcast begint altijd met dezelfde vraag, vertelt Sebo: “Waarom denk je dat je bent uitgenodigd? Dat vraag ik omdat ik weet dat ze écht iets te vertellen hebben. In de podcast wil ik hen graag beter leren kennen en meer te weten komen over het vak van informatieprofessionals.”

Digitalisering

Twee zaken vormen de rode draad in de podcast. Allereerst digitalisering. Sebo: “Door het over digitalisering te hebben wordt ook meteen duidelijk hoe belangrijk het vak van informatieprofessional is. Digitalisering heeft het terugvinden van informatie en de interpretatie ervan een stuk ingewikkelder gemaakt. Documenten bestaan tegenwoordig in veel verschillende versies, staan op diverse plekken en worden gedeeld via veel verschillende communicatiekanalen: e-mail, WhatsApp, intranet. Hierdoor kan de  informatiehuishouding behoorlijk onoverzichtelijk worden. Hoe kun je het informatiebeheer dan goed vormgeven?”

Buitenstaanders onderschatten dat volgens Sebo snel. “En daar zit een grote uitdaging volgens de geïnterviewden: hun eigen vak voldoende over het voetlicht brengen. Want met techniek kan veel, maar uiteindelijk gaat het om vakmanschap.”

Verbinding

De 2e rode draad is verbinding. “Verbinding maken met mensen in het primaire werkproces wordt steeds belangrijker voor de informatieprofessional. Niet iedereen zit erop te wachten om tijd en moeite te steken in goed informatiebeheer. Iedereen heeft het al druk genoeg. De veranderende rol van een informatieprofessional heeft dan ook veel te maken met hiernaar luisteren en proberen te begrijpen. Door in verbinding te treden met de mensen in het primaire werkproces kun je veel beter aansluiten met oplossingen. Zodat het werk eenvoudiger wordt, maar ook duidelijk wordt wat de meerwaarde is voor het primaire proces. Bijvoorbeeld doordat informatie eenvoudiger terug te vinden is of gemakkelijker over te dragen aan collega’s.”

Vorige week was een speciale live kerstpodcast. Daarin ging Sebo met 4 gasten in gesprek over de vraag: 'Gaat het geloof in de mogelijkheden van techniek de informatieprofessional opnieuw verdringen?' Nieuwsgierig? Luister de hele podcastserie via Spotify of Apple Podcasts!