Invoering nieuwe Archiefwet mogelijk begin 2024

De nieuwe Archiefwet gaat mogelijk in op 1 januari 2024. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde update over de processtappen die doorlopen moeten worden voordat de wet in werking kan treden. Hieronder vallen bijvoorbeeld de behandeling in de Eerste en Tweede Kamer en het uitwerken van het Archiefbesluit en de Archiefregeling.

Vergroot afbeelding Plenaire zaal Tweede Kamer
Beeld: ©Rijksoverheid

De geactualiseerde planning over de Archiefwet, het Archiefbesluit en de Archiefregeling is beschikbaar op het Kennisnetwerk Informatie en Archief

Rondetafelgesprek Tweede Kamer

Op dit moment is de voorbereiding voor de behandeling van de wet door de Tweede Kamer in volle gang In dit kader heeft de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op woensdag 23 februari 2022 een rondetafelgesprek georganiseerd. Hierin konden de Kamerleden hun inzicht in de Archiefwet en aanverwante onderwerpen verdiepen. Voor het gesprek werden ook gebruikers van archieven, vertegenwoordigers van archiefvormers en toezichthouders plus deskundigen uit de archiefwereld uitgenodigd. Afelonne Doek, algemene rijksarchivaris, nam namens het Nationaal Archief deel. Het gesprek was openbaar en is voor belangstellenden terug te kijken via de site van de Tweede Kamer.

Archiefregeling en -besluit

Voor het uitwerken van de Archiefregeling en het Archiefbesluit roept  het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap graag de hulp van experts in. Daarvoor organiseert het op 7 maart een klankbordbijeenkomst met als thema: fysieke materialen en ruimten. Op 14 maart is er opnieuw een klankbord bijeenkomst. Thema is dan: vervanging en vernietiging
Ga naar het Kennisnetwerk Informatie en Archief voor aanmelden of een nadere toelichting.

Achtergrond nieuwe Archiefwet

Oud-minister Slob heeft afgelopen november het voorstel voor modernisering van de Archiefwet ingediend bij de Tweede Kamer. De aanpassing van de Archiefwet is nodig om ervoor te zorgen dat overheidsorganisaties ook digitale informatie goed opslaan en toegankelijk houden. Bovendien moeten zij blijvend te bewaren informatie straks al na tien in plaats van na twintig jaar overbrengen naar een archiefdienst, waar iedereen de informatie kan raadplegen.

Een aantal archivarissen waarschuwt dat onder de nieuwe Archiefwet de openbaarheid zal afnemen. Door de nieuwe mogelijkheid van ontheffing van overbrenging. Daarom hebben zij eind 2021 op persoonlijke titel een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

Bron: Nationaal Archief