Digitaal magazine: Over Informatie Gesproken

Een Wob-verzoek afhandelen blijkt moeizaam, de archivering van websites gebeurt niet op een eenduidige manier en het ontbreekt aan richtlijnen voor het bewaren van WhatsApp- of Signal-berichten. De informatiehuishouding van het Rijk op orde brengen is geen ‘quick fix', constateert RDDI-directeur Jacqueline Rutjens. Er wordt hard aan gewerkt in Den Haag. Lees er alles over in dit digitale magazine van iBestuur.

Vergroot afbeelding Digitaal magazine: Over informatiehuishouding
Beeld: ©Digitaal magazine: Over informatiehuishouding / https://ibestuur.nl/partner-rddi/digitaal-magazine-over-informatie-gesproken

Bekijk hier het digitale magazine. 

Inhoud in het kort

“Als er iets goed misgaat bij de overheid is vaak een haperende informatievoorziening een van de belangrijkste oorzaken”, zegt RDDI-directeur Jacqueline Rutjens. Het op orde brengen van de informatiehuishouding van de overheid is dus hoofdzaak. Maar geen gemakkelijke hoofdzaak; alleen al het in kaart brengen van de afzonderlijke huishoudens van departementen en uitvoeringsorganisaties nam jaren in beslag. We pakken het aan in overeenstemming met het programma Open Overheid en de I-strategie Rijk: het Rijk zal meer als één concern optreden.” Wat hebben ze tot nu toe bereikt?

We nemen een kijkje achter de deur bij de het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Harmen Droppers, lid van het managementteam Bureau Bestuursraad, en John van Schendelen, die sinds 2012 leiding geeft aan het Team Digitale Informatievoorziening, vertellen over werkzaamheden om de informatiehuishouding ‘op orde’ te krijgen. Hun project startte toen de Tweede Kamer begin 2019 besloot om een parlementaire enquête in te stellen naar aanleiding van de Groninger malaise rond de afwikkeling van aardbevingsschade.

Maak kennis met de onlangs opgerichte maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. Dit moet een zo breed mogelijk netwerk van overheden, wetenschappelijke en maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven worden, vindt voorzitter Eppo Van Nispen tot Sevenaer, tevens directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De ambitie is dat informatie tijdig, betrouwbaar, begrijpelijk, veilig en duurzaam toegankelijk wordt voor alle inwoners van Nederland.” Iedereen kan actief meedoen!

En verder:

  • Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding
  • Podcastserie Over Informatie Gesproken
  • Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, over de Wet Open Overheid

Bekijk hier het digitale magazine