Project Duurzaam Digitale Toegankelijkheid van start

Nu het plan van aanpak in het Strategisch Beraad is vastgesteld, is het project Duurzaam Digitale Toegankelijkheid echt officieel van start gegaan. Het project ondersteunt rijksorganisaties bij het verbeteren van de digitale toegankelijkheid van pdf’s en start met de realisatie van een Rijksbrede beheertool voor domeinnamen (websites).

Vergroot afbeelding Persoon gebruikt schermlezer op de pc
Beeld: DNB, Stephan Jockel

Nadruk van het project ligt op de verbetering van de digitale toegankelijkheid van pdf’s

De kennis en kunde binnen de Rijksoverheid op het gebied van open en toegankelijk publiceren van pdf’s is erg wisselend en ligt versnipperd. Tevens is er veel winst te behalen door een bundeling te maken van ‘lessons learned’ en goede praktijkvoorbeelden van rijksorganisaties die al verder zijn met het digitaal toegankelijk maken van hun documenten en pdf’s. Daarom wil het RDDI-project in het eerste kwartaal van 2022 een Handreiking ‘Toegankelijk maken pdf’s’ opstellen. Dit zal het projectteam samen met enkele belangrijke stakeholders doen, waaronder DPC (MinAZ), RVO, Bureau Forum Standaardisatie, KOOP en MinBZK. Daarnaast zal er een strategie worden ontwikkeld om de niet-digitoegankelijke pdf’s bij KOOP te verbeteren en op te ruimen.

Domeinnaamregister Rijk

Ook wordt gestart met de voorbereiding van de realisatie van een rijksbrede beheertool “Domeinnaamregister Rijk”. Deze activiteit bouwt voort op de resultaten van de Design Sprint Domeinnaambeheer Rijk, die in januari 2022 afgerond is. Het register heeft tot doel om domeinen en domeinnamen beter te beheren en de scores op kwaliteitseisen (denk bijvoorbeeld aan de ‘Pas toe of leg uit’-lijst van het Forum Standaardisatie met verplichte standaarden) zowel intern als extern inzichtelijk te maken.

Het project heeft een looptijd tot en met 1 juni 2022.

Voor meer informatie kun je terecht bij het projectteam: