‘De kracht ligt in de diversiteit van de inhoud van de sprekers’

Op 21 en 22 september deden in totaal meer dan 100 professionals in de informatiehuishouding mee aan de online ‘Introductiecursus Informatiehuishouding Rijksoverheid’. Deze cursus, georganiseerd door RDDI (Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding) in samenwerking met het Nationaal Archief en Doc-Direkt, geeft de deelnemers inzicht in de moderne informatiehuishouding in relatie tot het meerjarig verbetertraject Open op Orde.

Oorspronkelijk was de introductiecursus bedoeld voor nieuwe I-adviseurs bij de diverse rijksorganisaties, maar deze dag blijkt ook goed te fungeren als opfrismoment voor de meer ervaren medewerker. Dat leverde op beide dagen een diverse groep aan deelnemers op.

‘Leerzame dag. Informatief, interactief, praktijkgericht’

Na een korte introductie van Jacqueline Rutjens (directeur RDDI) doken de deelnemers aan de hand van Erik Saaman (Nationaal Archief) direct de inhoud in. Met een duidelijke introductie van het begrip ‘Duurzame toegankelijkheid’ zette hij direct het belang van een goede informatiehuishouding neer voor de deelnemers.

Daarna ging Ad van Heijst (VHIC) de diepte in met een serie van zes ‘kennisbytes’, bestaande uit ‘governance’, ‘de mens’, ‘gegevens’, ‘systemen’ en ‘stay connected’ (tips m.b.t. kennisbronnen, communities, netwerken). Uiteraard legde Ad bij al deze aspecten de relatie met ‘Open op Orde’. Dit onderdeel van de cursus was niet alleen belangrijk door het grote informatieve karakter, maar ook wegens de toets aan het eind van de dag.

Het middagdeel stond in het teken van de praktijk. De drie sprekers, Eric Peters (RDDI over de 0-meting), Marcel van Vlaanderen (Doc-Direkt over parlementaire enquetes) en Eric Kokke (RDDI, positionering van informatiebeheer) gaven de deelnemers een inkijkje in de rol en taken binnen de Informatiehuishouding.

‘Goede opstap naar de grote uitdaging die voor ons ligt’

Dat aan het eind van de dag de deelnemers nog voldoende energie hadden om in de sessie van Eric Kokke de discussie aan te gaan, was een teken van het informatieve en boeiende karakter van deze introductiecursus. We kregen na afloop dan ook volop enthousiaste reacties te horen. Uiteraard ook enkele suggesties om de dag nog verder te verbeteren. Deze nemen mee voor de volgende uitvoeringen.

De introductiecursus is een van de activiteiten die valt onder het Centraal Opleidingsprogramma Informatiehuishouding. Binnenkort volgt meer informatie over dit project uit ‘Open op Orde’, dat onder de naam ‘Leerhuis Informatiehuishouding Rijksoverheid’ een plek biedt waar alle opleidings- en ontwikkelactiviteiten specifiek voor de Informatiehuishouding bij elkaar aangeboden worden. Het Leerhuis bestaat uit een Academie, Kenniscentrum, Community en faciliteert ook het informele leren.

De volgende introductie informatiehuishouding vindt online plaats op 13 oktober a.s. Meer informatie hierover volgt snel.