Leer mee met de driedaagse training Duurzame informatiehuishouding

Op maandag 4, dinsdag 5 en donderdag 7 oktober 2021 organiseert I-Partnerschap Rijk-Hoger Onderwijs de training ‘Duurzame informatiehuishouding’. Dit driedaagse trainingsprogramma staat in het teken van de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie en de actuele ontwikkelingen in de informatiehuishouding. Naast het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatievoorziening (RDDI), het Nationaal Archief en de Universiteit van Amsterdam werken ook Doc-Direkt en uitvoeringsorganisatie DUO mee aan deze ontdek-, deel- en leertraining.

Toegankelijk voor alle rijkscollega’s

De training trapt af met een online webinar op maandag 4 oktober dat breed toegankelijk voor alle geïnteresseerde rijkscollega’s. Op 5 en 7 oktober is het programma speciaal samengesteld voor rijksorganisaties en gericht op twee belangrijke functies voor een goede informatiehuishouding: de adviseur informatiebeheer en de business/enterprise-architect die betrokken is bij de informatiehuishouding (beide op hbo- of wo-niveau en met minimaal twee jaar werkervaring in die functie). 

De training is een proef, waarbij we kennis delen – zowel beroepspraktijk vanuit het Rijk als wetenschappelijke inzichten - en elkaars werkterrein leren begrijpen. Zo kunnen we elkaar daarna beter vinden is de gedachte, en vaker als multidisciplinaire teams optrekken bij het complexe vraagstuk van informatiehuishouding en de opgave van het rijksbrede actieplan Open op Orde.

Voorlopig programma

Maandag 4 oktober: webinar en rondetafel

15.30-17.00 uur

Het online webinar leert je meer over actuele ontwikkelingen in informatiehuishouding en thema’s als duurzame toegankelijkheid, archiving by design en kunstmatige intelligentie als tool in informatiehuishouding. Hoogleraar Charles Jeurgens van de Universiteit van Amsterdam laat hier samen met Rijksarchivaris Marens Engelhard zijn licht over schijnen. Aansluitend volgt een rondetafelgesprek met Jeurgens, Jacqueline Rutjens (RDDI) en andere prominente sprekers over wat nodig is voor een verantwoordelijke en transparante overheid. Als deelnemer kun je via de chat meedoen aan dit gesprek. 

Deze online aftrap is breed toegankelijk voor alle geïnteresseerde rijkscollega’s, ook als je niet direct betrokken bent bij informatiehuishouding. Dit webinar wordt opgenomen en is later terug te kijken.

Dinsdag 5 oktober: Informatiebeheer voor architecten

9.00-12.00 uur

Als architect krijg je een kijkje in de keuken van informatiebeheer en leer je meer over het perspectief van deze vakcollega’s aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de informatiehuishouding van diverse rijksonderdelen. Ook zoom je in op de relevantie hiervan voor je eigen vakgebied.

Dit online cursusonderdeel is alleen bedoeld voor business/enterprise-architecten. Er is plek voor 25 actieve deelnemers.

Dinsdag 5 oktober: Architectuur voor adviseurs informatiebeheer

14.00-17.00 uur

In de middag is het de beurt aan jou als adviseur informatiebeheer om in de wereld van architectuur te duiken als het gaat om informatiehuishouding. Ook hier staan praktijkcases centraal. 

Dit online cursusonderdeel is alleen bedoeld voor adviseurs informatiebeheer. Er is plek voor 25 actieve deelnemers.

Donderdag 7 oktober: Aan de slag met multidisciplinaire teams

9.00-12.00 en 13.30-16.30 uur

Als architecten en informatiebeheerders ga je in deze laatste sessie in gemengde expertgroepen aan het werk met een praktijkcase. Samen met je team bedenk je wat er nodig is om in deze case bijvoorbeeld van TweedeKamervraag tot oplossing te komen. Ieder team presenteert kort de gekozen aanpak. 

Alle adviseurs informatiebeheer en architecten die op 5 oktober al het cursusprogramma hebben gevolgd (50 deelnemers, verspreid over twee blokken) doen hieraan mee.

Kosten

Aan deze pilot zijn geen kosten voor de deelnemers verbonden. 

Blok je agenda en meld je aan!

Wil je als architect of adviseur informatiebeheer ook deel uitmaken van dit lerende en groeiende netwerk? Leren van praktijkcases en de laatste expertise die het hoger onderwijs heeft te bieden? Zet 4, 5 en 7 oktober dan alvast in je agenda en meld je hieronder aan voor het complete programma! 

Ik meld me graag aan voor het hele programma op 4, 5 en 7 oktober.

Geen informatiebeheerder of architect, maar wel geïnteresseerd in dit actuele onderwerp? Meld je dan hieronder aan voor het online webinar en rondetafelgesprek op 4 oktober. 

Ik meld me graag alleen aan voor het webinar op 4 oktober

Heb je collega's in je netwerk voor wie deze training ook interessant kan zijn? Attendeer ze gerust op deze training. We verwelkomen je graag in de eerste week van oktober!

Voor meer informatie over I-Partnerschap Rijk-Hoger Onderwijs:

ipartnerschap@rijksoverheid.nl
www.ipartnerschap.nl