30 november Demo Donderdag - Sturen op informatie met dashboards: gissen is missen?

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Om Rijksorganisaties te helpen reflecteren en sturen op verbetering van de informatiehuishouding is het project Departementale Dashboards afgerond. Voor verbetering is immers overzicht en inzicht nodig rondom het functioneren van de informatiehuishouding. Een departementaal dashboard toont deze informatie. Wil je weten wat zo’n dashboard voor jouw organisatie kan betekenen? Kom dan naar de komende Demo Donderdag in het Nationaal Archief, voorafgaand aan de Open Donderdag, waar de departementale dashboards officieel zullen worden overgedragen.

Vergroot afbeelding Logo en omschrijving Demo Donderdag 30 november 2023

Beeld: ©Pepijn van Houdt

Een dashboard geeft in één oogopslag overzicht van de belangrijkste prestatie-indicatoren die relevant zijn voor een bepaalde doelstelling van bedrijfsvoering. Het is daarmee een communicatievorm die je zou kunnen vergelijken met een onderzoek dat 'realtime up-to-date’ is. Het stelt ons in staat om niet alleen in de achteruitkijkspiegel te kijken, maar ook snel opzij. Op talloze vlakken worden bottom-up dashboards ingezet om te sturen op allerlei zaken zoals financiën, HRM, coronacijfers, duurzaamheid en digitoegankelijkheid. Maar hoe moeilijk is het om op een passende manier vorm te geven aan een dashboard? Is het lastig de cijfers te achterhalen waarmee het dashboard gevoed wordt? Hoe objectief is de informatie? En voor wie is het dashboard uiteindelijk bedoeld? Om antwoorden op deze en andere vragen te krijgen nodigen we de ontwerpers en coaches van de dashboards uit. In lijn met het ideaal van een open overheid zullen zij zowel een duidelijke demonstratie geven van wat ze hebben bereikt als kritisch reflecteren op hun opgedane ervaring.

Wekt dit verhaal je interesse? Bezoek dan de komende digitale Demo Donderdag, donderdag 30 november om 16.00 in het Nationaal Archief. De weg wijst zich vanzelf na de hoofdingang. Meld je aan door een mailtje te sturen naar p.h.vanhoudt@minocw.nl o.v.v. 'Aanmelding Demo Donderdag Dashboards'. Mocht je in het verleden ooit een mail ter uitnodiging hebt gekregen hoef je je niet aan te melden – je ontvangt dan ook ditmaal een uitnodiging op de mail.