18 april Demo Donderdag: Tijd voor tijdlijnen – samenhang in losse gegevens

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd
  • Locatie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is gevestigd op het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag en is vrij toegankelijk. Er is geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Zet in mijn agenda

Vanuit het perspectief van de burger is het van belang dat overheidsinformatie wordt voorzien van context. Losse gegevens vertalen zich immers niet automatisch in wijsheid bij het maken van politieke keuzes. Het promotieonderzoek van Max Muller (Nationaal Archief en Universiteit Utrecht) helpt bij het vinden van die samenhang en bevordert zo de democratische besluitvorming.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RDDI

Max deed ooit met een groep journalisten uit verschillende Europese landen onderzoek naar oliewaterlozingen op zee. Het viel daarbij op dat de Nederlandse overheid verreweg het traagst op zijn verzoeken tot informatie reageerde. Daar wilde hij wat aan doen, dus doet Max inmiddels onderzoek als duaal PhD’er.

Hij interviewde diverse tijdlijnmakers die zich bezig houden met parlementaire enquêtes. In een wetenschappelijk artikel deed hij vervolgens een voorstel voor een algemene tijdlijnstructuur: TimeFlows. Om deze TimeFlows automatisch te genereren zijn algoritmes nodig. De afgelopen maanden heeft Max het Delftse AI dreamteam Epoch begeleid (met dank aan i-Partnerschap) in de ontwikkeling daarvan. Het idee is dat de tool helpt bij het inzichtelijk maken van documenten tijdens de vertrouwelijke voorinzage van een Woo-verzoek. Dit kan journalisten helpen bij het maken van een selectie van informatieobjecten die relevant zijn voor hun verzoek. Door deze selectieprocedure te vergemakkelijken en vaker in te zetten, hoeven minder documenten beoordeeld en gelakt te worden door Woo-juristen.

Benieuwd naar hoe de tool eruitziet? Sluit dan aan bij de komende fysieke Demo Donderdag in het Nationaal Archief op 18 april om 16.00. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Pepijn van Houdt, p.h.vanhoudt@minocw.nl o.v.v. Aanmelding Demo Donderdag. Ben je eerder al eens uitgenodigd voor de Demo Donderdag? Dan ontvang je nu automatisch weer een uitnodiging.