‘Ook thuis is informatiebeveiliging belangrijk’

 Drie vragen aan Wendy Simonse, adviseur bij Team Banenafspraak (Rijkswaterstaat)

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Wendy Simonse

Hoe bevalt het thuiswerken?

“Over het algemeen gaat thuiswerken prima. Daarbij scheelt het dat er sowieso een thuiswerkcultuur heerst binnen de overheid. Er zijn in het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat met opzet minder flexplekken dan medewerkers, waardoor collega’s vanzelf af en toe thuis werken. De meeste collega’s zijn het dus wel gewend om digitaal te werken en ook daar aandacht te besteden aan informatiehuishouding.”

Bijzonder is wel dat ik, op het moment dat de coronacrisis uitbrak, nét de overstap maakte van mijn functie als adviseur energiebesparing naar team Banenafspraak, diversiteit en inclusief. Een beetje gek om zo te beginnen, maar ik maak er het beste van. Zo doe ik vanaf het begin mee aan de digitale overleggen en probeer ik zoveel mogelijk in te lezen en te leren. Ik vervul deze functie tijdelijk, om ervaring op te doen in het sociale domein. Mijn taak binnen het team is om zowel binnen als buiten onze organisatie aandacht te creëren voor diversiteit en inclusie, door ons team en collega’s in beeld te brengen via interviews, korte video’s en roadshows bij vestigingen van Rijkswaterstaat. Daarnaast ga ik processen en factoren in kaart brengen die zouden kunnen zorgen voor een succesvolle plaatsing van kandidaten in de doelgroep banenafspraak.”

"Natuurlijk probeer je altijd netjes te werken met het bewaren en archiveren van informatie, dat is thuis niet anders."

Hoe heb jij aandacht voor informatiehuishouding?

“Mijn collega’s houden zich bezig met bemiddeling en aanstelling van kandidaten. Daardoor werken ze vast met gevoelige informatie rondom inclusie en diversiteit. Maar daar heb ik zelf niet mee te maken; ik moet juist zoveel mogelijk naar buiten treden met de ontwikkelingen rondom diversiteit en inclusie. Natuurlijk probeer je altijd netjes te werken met het bewaren en archiveren van informatie, dat is thuis niet anders. Inloggen op het netwerk gaat sowieso middels tweestaps-verificatie. Er is dan sprake van een dubbele beveiliging: hackers hebben niet genoeg aan alleen een gebruikersnaam en wachtwoord, omdat er ook een toegangscode wordt verstuurd via sms. Zo heeft alle informatie automatisch al een basisbescherming. Verder zorgen we er nu extra voor dat we geen (gevoelige) informatie delen via WhatsApp, maar gebruiken we bijvoorbeeld de versleutelde communicatieapplicatie Signal als alternatief.”

“Ik probeer mijn inwerkperiode thuis zo goed mogelijk te benutten. Bijvoorbeeld door kennis op te doen die nu en in de toekomst van pas kan komen in mijn werk."

Wat wil je nog delen met je collega’s?

“Ik probeer mijn inwerkperiode thuis zo goed mogelijk te benutten. Bijvoorbeeld door kennis op te doen die nu en in de toekomst van pas kan komen in mijn werk. Zo deed ik al een onlinecursus vloggen en start ik binnenkort met een training storytelling die ik vond in het online leerportaal van I&W. Ook is er een e-learning informatiebeveiliging, waarin je met opdrachten, video’s en quizzen meer leert over bijvoorbeeld maatregelen die je kunt treffen om de beveiliging van jouw informatie te verhogen. Mocht het wat rustiger zijn in deze coronaperiode, of je hebt wat extra tijd omdat je niet hoeft te reizen, dan kun je die dus leuk én nuttig besteden. Dat je dan kennis opdoet over informatiehuishouding lijkt me alleen maar positief!”