Keukentafelsessies regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond

Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding, trekt in 2022 en 2023 het land in voor open gesprekken over een open overheid. In tien keukentafelsessies passeren actuele onderwerpen de revue die te maken hebben met de verbetering van de informatiehuishouding binnen de overheid.

De Maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken ondersteunt de regeringscommissaris bij de organisatie van de keukentafelsessies.

Daarnaast heeft de Maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken de ontbijtsessie 'Goed geopend', over de inwerkingtreding van de Wet open overheid (Woo), aangeboden aan Arre Zuurmond.

Vergroot afbeelding Keukentafelsessie 1 - 14 april 2022
Beeld: ©RDDI / Tanja Snip

De burger centraal

Het perspectief van de burger, als ontvanger van de informatie, staat bij de gesprekken centraal. Afhankelijk van het thema worden inhoudelijk betrokkenen maar ook onverwachte gasten uitgenodigd om aan te schuiven aan de keukentafel. Voor een open gesprek vol interactie en reflectie. Geïnteresseerden kunnen de gesprekken online volgen én meepraten tijdens digitale break-outsessies.

Live uitzending vanuit openbare bibliotheken

De tien keukentafelsessies worden live uitgezonden en zijn na aanmelding online te volgen. Ook de kijkers worden bij de gesprekken betrokken en aangemoedigd een actieve bijdrage te leveren tijdens een digitale break-outsessie. Instructies hiervoor volgen na aanmelding.
Voor de gesprekken is gekozen voor onafhankelijke locaties met maatschappelijke relevantie. De openbare bibliotheken in ons land staan midden in de samenleving en zijn bekend als 'bastion voor vrijheid van meningsvorming'. Vandaar de keuze om telkens vanuit een andere openbare bibliotheek in Nederland een uitzending te verzorgen.

Videoverslag

Geïnteresseerd maar niet in de gelegenheid de live-uitzending te volgen? Na elke keukentafelsessie wordt een videoverslag beschikbaar gesteld via de websites van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding en organisator iBestuur.

Planning keukentafelsessies

De tien keukentafelsessies van Arre Zuurmond staan in het teken van de actualiteit. Dat betekent dat nog niet alle thema's en locaties bekend zijn. Zodra er informatie beschikbaar is, wordt onderstaand overzicht aangevuld.

Planning keukentafelsessies Arre Zuurmond
Sessie Datum Tijd Locatie Thema
1

Donderdag
14 april
2022

15:00-17:45 Den Haag
KB nationale bibliotheek
Wob-verzoek wordt Woo-verzoek: van traag naar graag!
2

Woensdag
8 juni
2022

15:00-17:45 Bibliotheek
Lek & IJssel
Informatierelatie overheid-burger: heeft de overheid een informatiemonopolie?
3 Donderdag
7 juli
2022
15:00-17:45 Volgt Regie op gegevens
4

Donderdag
29 sept
2022

15:00-17:45 Volgt Volgt
5 Oktober
2022
6 November
2022
7 Januari
2023
8 Februari
2023
9 Maart
2023
10 April
2023