Maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken

Doe mee in de nieuwe maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken 

De maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken heeft als ambitie om de informatierelatie tussen overheid, markt en burger te herstellen. Waarbij de mens centraal staat in de informatiehuishouding. Help mee de informatiepositie van burgers blijvend te verbeteren met kennis, instrumenten en duurzame oplossingen.

Het herstellen van de informatierelatie zegt het eigenlijk al, het is een relatie en die herstellen dat doe je samen. Daarom slaan overheid, bedrijfsleven, wetenschappelijke en maatschappelijke organisaties de handen ineen. Lees hieronder hoe de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken de ambitie wil waarmaken.

Informatie: beschikbaar, bruikbaar en betrouwbaar

Er is nog nooit zoveel informatie geweest en de roep om transparantie groeit met de dag. De maatschappelijke omgeving verlangt terecht dat informatie beschikbaar, bruikbaar en betrouwbaar is. Overheden, het bedrijfsleven, wetenschappelijke en maatschappelijke organisaties moeten sneller de juiste informatie kunnen leveren aan onze maatschappelijke omgeving. Informatie moet naast toegankelijk ook begrijpelijk en duurzaam toegankelijk zijn voor de inwoners van Nederland. Dit doen we door gezamenlijk  het debat te agenderen en te activeren en activiteiten te ontplooien die daaraan bijdragen.

Ontmoetingen voor inspiratie en oplossingen

De maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken organiseert ontmoetingen en zorgt voor dialoog. Zo komen we gezamenlijk tot goede oplossingen die bijdragen aan het maximaliseren van maatschappelijke inclusie en impact.

Open technologie en open informatie

De informatiesamenleving is soms complex, maar geeft tegelijkertijd mogelijkheden om vanuit de overheid, het bedrijfsleven, wetenschappelijke en maatschappelijke organisaties de samenleving beter van dienst te zijn. Aan de basis van die informatievoorziening staan beleid en wetgeving, medewerkers en digitale systemen, dat noemen we de huishouding. Die digitale systemen moeten beter, digitaal duurzamer en klantvriendelijker. Dat kan de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken helpen realiseren door open technologie en open informatie zoveel mogelijk de standaard te maken. Waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met privacy, beveiliging en ethiek. 

Kick-off tijdens ECP Jaarfestival 2021

De aftrap van de maatschappelijke coalitie ‘Over informatie gesproken’ vond plaats tijdens het ECP Jaarfestival op 11 november 2021. Tijdens de sessie 'Over informatie gesproken, voor een slimmere informatiesamenleving!'. Panelleden Jacqueline Rutjens (RDDI), Serv Wiemers (Open State Foundation) en Rob Nijman (IBM) gingen onder leiding van Larissa Zegveld (Voorzitter Forum Standaardisatie) in gesprek over de meest urgente en prangende vragen, waar de coalitie mee aan de slag moet. De sessie terug te kijken via Vimeo. Zie hier ook een overzicht van alle sessies tijdens het Jaarfestival.

Welkomstwoord Eppo van Nispen tot Sevenaer

Eppo van Nispen tot Sevenaer, Directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, is ambassadeur van de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. In onderstaand filmpje spreekt hij de deelnemers aan de sessie 'Over informatie gesproken, voor een slimmere informatiesamenleving!' toe tijdens het ECP Jaarfestival 2021 en kondigt hij de kick-off aan van de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken.

Neem actief deel!

Wil je ook actief deelnemen? Je bent van harte welkom! Er is volop ruimte voor meer mensen met goede ideeën. Vul in dat geval onderstaand reactieformulier in. Ook als je een vraag wilt stellen. Na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Reactieformulier maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens om uw vraag te beantwoorden. Indien u zich aanmeldt voor deelname in de maatschappelijke coalitie Over informatie gesproken dan leggen wij de door u verstrekte gegevens vast in ons relatiebestand zodat wij u van relevante informatie en nieuws kunnen voorzien. Uw informatie wordt niet met derden gedeeld.

Waarom worden deze gegevens gevraagd?

Wij gebruiken uw gegevens, met uw toestemming, omdat wij anders niet in staat zijn om uw vraag te beantwoorden.

Op welke manier worden uw gegevens verwerkt?

Wij gebruiken uw gegevens om uw vraag te beantwoorden. Uw vraag wordt door onze eigen medewerkers beantwoord. Uw gegevens worden niet met derden gedeeld.

Hoelang bewaren wij uw gegevens?

Zodra wij uw vraag hebben beantwoord worden uw gegevens uit onze systemen verwijderd.

Wat zijn uw rechten?

Meer informatie over uw rechten vindt u op de pagina 'Privacy' (link opent in nieuw tabblad).

Akkoordverklaring *

Nieuws

Meer nieuws