Masterclasses Actieve openbaarmaking informatief en verhelderend

In discussies over openbaarheid en transparantie binnen de overheid is er één voorwaarde die steeds terugkomt: ondersteuning vanuit de top is essentieel om de rest van de organisatie mee te krijgen in deze cultuurverandering. Om bij te dragen aan bewustzijn van het belang van (actieve) openbaarheid en de rol hierbij van hogere leidinggevenden, organiseren RDDI en Bureau Algemene Bestuursdienst online masterclasses.

De doelgroep van de masterclasses bestaat uit leidinggevenden in schaal 15 en hoger, dus bijvoorbeeld (programma-)directeuren. Na een volgeboekte eerste serie masterclasses in mei/juni van dit jaar, hebben we in oktober/november een tweede serie georganiseerd. Dinsdag 5 oktober vond deze masterclass voor het eerst plaats; op 12 oktober werd dezelfde masterclass nogmaals gehouden voor een nieuwe groep.

"Informatief en verhelderend"

Voorafgaand aan de masterclass volgden de 12 deelnemers een e-learning, die informatie gaf over het waarom, het wat en het hoe van actieve openbaarmaking. (Deze e-learning is ook voor niet-deelnemers te volgen) De e-learning sloot af met een voorzet voor het thema van de masterclass: de rol van de manager bij (actieve) openbaarheid en de eventuele dilemma’s en obstakels, maar ook de winpunten daarbij. De masterclass ging nogmaals in op de wettelijke kaders rond actieve openbaarmaking, in een presentatie van inhoudelijk expert dr. Guido Enthoven (Instituut voor Maatschappelijke Innovatie). Hierop volgde een gesprek tussen Guido Enthoven en dr. Guido Rijnja (communicatieadviseur bij de Rijksvoorlichtingsdienst) over dilemmalogica, transparant zijn tegenover burgers en burgers in een vroeg stadium al meenemen in de beleidsvorming.

"De serious game was leuk voor het gesprek en de discussies"

Deze presentaties vormden echter slechts de opmaat naar het belangrijkste deel van de masterclass: de serious game, waarin leidinggevenden aan de hand van een digitaal bordspel uitgedaagd werden te bespreken hoe zij tegenover (actieve) openbaarmaking staan. Het werken met een digitaal bordspel was even wennen. Toch was het al snel een uitdaging om iedereen aan de beurt te laten komen in het spel, door de uitgebreide en openhartige discussies over ervaringen met openbaarmaking. En de spelvorm bracht de nodige vindingrijkheid naar boven in de deelnemers.

De laatste masterclasses vindt plaats op 4 november. Deze is inmiddels al volgeboekt. Interesse in een volgende serie? Laat het ons weten.