Klantgericht communiceren voor informatieprofessionals

Herken je dit soort situaties: je denk tijdens een vergadering dat iedereen begrepen heeft wat je vertelde en een tijdje later blijkt dat je collega’s een heel andere invulling aan jouw verhaal hebben gegeven. We communiceren iedere dag met elkaar. Maar: wat is nu échte communicatie? Is dat alleen het uitwisselen van woorden of gebeurt er meer?

Duur: 1 lesdag
Vorm: klassikaal (online)
Groepsgrootte: min. 6/max. 12 deelnemers
Lestijden: 09:30 – 17:00 uur
Studiebelasting: 8 uur

Beschrijving

In deze training leer je wat effectieve communicatie is: hoe maak je bijvoorbeeld écht contact met de ander (rapport) en hoe kom je zo tot het goede gesprek, waarbij je daadwerkelijk luistert naar elkaar om zo met elkaar tot de gewenste uitkomst te komen vanuit een win/win-situatie. Daarbij leer je de verschillende communicatiestijlen die er zijn effectief in te zetten.

Waarom deze training: praten is één, echt communiceren is iets anders. Dat vraagt om ook bereid te zijn naar de ander te luisteren. In deze training leer je wat er nodig is voor het voeren van een écht gesprek (‘eerst begrijpen, dan begrepen worden’) en maak je niet alleen kennis met je eigen communicatievoorkeurstijl, maar ook met die van de ander en hoe je daar in de interactie met de ander rekening mee kunt houden. In je rol als informatieprofessional komen deze vaardigheden regelmatig terug als schakel tussen de business en IT. Het is daarin erg belangrijk dat je de behoefte vanuit de business echt hebt begrepen en de boodschap kan vertalen naar IT-oplossingen. 

Doelgroep

  • Medewerkers die vanuit inhoud werken en tegelijk in contact komen met (interne) klanten: wat vraagt de klant? Hoe schakel je goed met de klant?
  • Misschien ben je verantwoordelijk voor het opstellen van gebruikersinstructies en wil je deze goed voor het voetlicht brengen

Instapniveau: HBO werk- en/of denkniveau i.v.m. het kunnen toepassen van theoretische concepten over communicatie.

Wil je extra goed beslagen ten ijs komen? Volgt dan eerst de training Ethiek en dilemma’s in de informatievoorziening en ontwikkel daarbij een open (gespreks)houding.

Impact/leeropbrengst

Na afloop van de training:

  • Kan je op een effectieve manier communiceren, waarbij je écht verbinding maakt met de ander.
  • Heb je kennis van communicatiestijlen en kan je aansluiten bij die van jouw gesprekspartner.
  • Weet je dat het nodig is om eerst de ander goed te begrijpen, voordat je zelf begrepen kan worden.

Agenda

  • woensdag 4 oktober 2023
  • Woensdag 22 november 2023
  • donderdag 7 december 2023

Aanmelden 

Je kunt je aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Let op dat je de juiste startdatum en naam van de cursus doorgeeft.

Aanmelden opleiding Leerhuis Informatiehuishouding

Geef hier de naam aan van de cursus waarvoor jij je aan wilt melden.
Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens voor uw aanmelding. Uw informatie wordt niet centraal opgeslagen en niet met derden gedeeld.

Akkoordverklaring(verplicht)