e-Learnings
In je eigen tijd en op je eigen plek werken aan het opdoen van nieuwe kennis en inzichten is voor veel van ons een aantrekkelijke methode. Daarom bieden we in het Leerhuis ook de optie om e-learnings te doorlopen. Gewoon wanneer het jou uitkomt!
Ons aanbod:
De Wet open overheid (Woo) heeft als doel overheden en semi-overheden transparanter te maken. De wet moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. De Woo treedt op 1 mei 2022 in werking. Daarmee komt de huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te vervallen.
Opbouw van onderdeel 1: Introductie Woo Voor de introductie van de WOO zelf maken we gebruik van een e-learning. Deze doorlopen de deelnemers zelf voorafgaand aan de training.
De module ‘Introductie Woo’ is een e-learning en wordt dus door deelnemers zelf doorlopen. De module gaat in op de volgende onderwerpen:
- Inleiding Wet open overheid
- De regels van de Woo
Het vervolg op deze module is de klassikale les ‘Aan de slag met Woo’.
Meld je aan via: leerhuisihh@minocw.nl
Onder vermelding van: deelname Introductie Woo (en aan de slag met de Woo) e-learning.
Wat moet elke adviseur weten over informatiehuishouding bij het Rijk? Ontdek het tijdens de colleges informatiehuishouding. Na afloop heb je kennis van - en zicht in - het functioneren van de Informatiehuishouding bij de Rijksoverheid en van de bijbehorende werkzaamheden binnen jouw rol.
Daarnaast ken je de belangrijkste aspecten van het programma ‘Open op Orde’, ben je je bewust van het belang van een goed functionerende informatiehuishouding en van de invloed daarvan op de bedrijfsvoering van de organisatie.
Deze e-learning bestaat uit een zevental filmpjes over een aspect binnen de informatiehuishouding.
Klik op deze link om de filmpjes direct te bekijken!
In deze e-learning leer je wat het doel van Common Ground is, waarom Common Ground in het leven geroepen is, waar de ontwikkeling nu staat, hoe het de huidige informatie inrichting in vijf lagen opbreekt en wat dit betekent voor jouw organisatie. Dus wil je graag bijblijven bij de nieuwste ontwikkelingen voor het gemeentelijke informatielandschap? Dan is deze e-learning echt iets voor jou!
Na het volgen van deze e-learning:
- Ben jij in staat om uit te leggen wat het doel is van Common Ground en hoe dit verschilt met de huidige gemeentelijke informatiestructuur.
- Kan je de vijf organisatielagen van Common Ground herkennen en uitleggen wat de rol van elke laag is binnen Common Ground.
- Kan je uitleggen hoe Common Ground wordt ontwikkeld en weet je waar de ontwikkeling op dit moment staat.
- Weet je welke voorbereidingen jouw organisatie kan treffen met betrekking tot Common Ground.
Meld je aan via: leerhuisihh@minocw.nl
Onder vermelding van: deelname e-learning Common Ground.
Elke organisatie heeft te maken met informatiestromen die steeds groter worden. Daarnaast zijn er veel verschillende informatiewetten die eisen dat een organisatie op een bepaalde manier met haar informatie omgaat. Deze wetten hebben invloed op elkaar en overlappen elkaar soms. In deze e-learning leer je over de meest invloedrijke informatiewetten en hoe je ervoor zorgt dat jouw organisatie niet achter de feiten aanloopt.
Na het volgen van deze e-learning:
- Kun je uitleggen waarom we informatiewetten hebben en op welke gebieden deze wetten invloed hebben
- Kun je uitleggen wat de impact is van de informatiewetten binnen jouw organisatie
- Kun je uitleggen hoe de informatiewetten elkaar aanvullen en wanneer ze botsen
Meld je aan via: leerhuisihh@minocw.nl
Onder vermelding van: deelname e-learning, Introductie Informatiewetten.
Waarschijnlijk heb je het bij jouw organisatie al wel gemerkt: er gelden heel veel verschillende regels op het gebied van informatie. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor jouw organisatie, maar voor iedere overheidsorganisatie. Deze regels zijn vastgelegd in de Archiefwet.
De archiefwetgeving geeft de kaders voor waarderen, selecteren en opslaan van informatie en bestaat in grote lijnen uit: de Archiefwet, het Archiefbesluit, de Archiefregeling en de bijbehorende NEN-normen. Om deze wetten, normen en kaders goed uit te voeren zijn er verschillende toetsingskaders ontwikkeld.
Na het volgen van deze e-learning:
-
Ken je het doel van de Archiefwet, het archiefbesluit, Archiefregeling en de AVG op hoofdlijnen
-
Ken je de verhouding tussen Archiefwet, Archiefbesluit, Archiefregeling en AVG
-
Heb je geleerd wat de meest gebruikte toetsingskaders op hoofdlijnen zijn en wat de werking daarvan is
-
Weet je welk kader je kunt gebruiken voor welke toets op informatiebeheer
Meld je aan via: leerhuisihh@minocw.nl
Onder vermelding van: deelname e-learning, Wetten, normen en toetsingskaders.
Voor een overheidsorganisatie is het bewerken, omgaan met en beheren van informatie niet zonder uitdagingen. De digitalisering zorgt er namelijk voor dat informatie vluchtiger èn veranderlijker is dan toen het nog allemaal op papier stond.
Het heeft daarmee ook de informatie-uitwisseling binnen en tussen overheidsorganisaties intensiever gemaakt. Om ervoor te zorgen dat door die uitdagingen en intensivering de waarde van informatie niet vervliegt, is het van belang dat er informatie wordt toegevoegd over die informatie. En díe informatie of gegevens over informatie heten metadata. En die zijn nodig voor overheden om hun informatie goed te blijven terugvinden, interpreteren én vertrouwen.
In deze e-learning geven we je een introductie op metadata. We vertellen wat metadata zijn én waarom ze zo belangrijk zijn voor organisaties en systemen.
Na het volgen van deze e-learning:
✔ Kun je uitleggen wat metadata zijn en waarom deze belangrijk zijn voor de informatiehuishouding
✔ Kun je uitleggen waarom overheidsinstanties streven naar standaardisatie en kan je verschillende metadatastandaarden en richtlijnen herkennen
✔ Kun je uitleggen wat de basisprincipes zijn van de NEN-ISO 23081 en hoe deze principes worden toegepast bij overheidsorganisaties
Meld je aan via: leerhuisihh@minocw.nl
Onder vermelding van: deelname e-learning, Basisprincipes metadata voor archiefbescheiden.