14 april: eerste keukentafelsessie met Arre Zuurmond

Arre Zuurmond, Regeringscommissaris Informatiehuishouding, trekt de komende maanden het land in voor open gesprekken over een open overheid. In tien keukentafelsessies passeren actuele onderwerpen de revue die te maken hebben met de verbetering van de informatiehuishouding binnen de overheid. Meld je aan voor de eerste sessie op 14 april via de link onderaan deze pagina!

Het perspectief van de burger, als ontvanger van de informatie, staat bij de gesprekken centraal. Afhankelijk van het thema worden inhoudelijk betrokkenen maar ook onverwachte gasten uitgenodigd om aan te schuiven aan de keukentafel. Voor een open gesprek vol interactie en reflectie. Geïnteresseerden kunnen de gesprekken online volgen én meepraten tijdens digitale break-outsessies.

Live uitzending vanuit openbare bibliotheken

De tien keukentafelsessies worden live uitgezonden en zijn na aanmelding online te volgen. Ook de kijkers worden bij de gesprekken betrokken en aangemoedigd een actieve bijdrage te leveren tijdens een digitale break-outsessie. Instructies hiervoor volgen na aanmelding.
Voor de gesprekken is gekozen voor onafhankelijke locaties met maatschappelijke relevantie. De openbare bibliotheken in ons land staan midden in de samenleving en zijn bekend als 'bastion voor vrijheid van meningsvorming'. Vandaar de keuze om telkens vanuit een andere openbare bibliotheek in Nederland een uitzending te verzorgen.

Geïnteresseerd maar niet in de gelegenheid de live-uitzending te volgen? Na elke keukentafelsessie wordt een videoverslag beschikbaar gesteld via de websites van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding en organisator iBestuur.

Eerste keukentafelsessie op 14 april

Op donderdag 14 april van 15:00-17:45 uur vindt de eerste keukentafelsessie plaats vanuit de KB nationale bibliotheek in Den Haag. Dit gesprek staat in het teken van ‘Wob-verzoek wordt Woo-verzoek: van traag naar graag!’. Aanleiding is het rapport ‘Ondraaglijk traag; Analyse afhandeling Wob-verzoeken’ dat is opgesteld door Instituut Maatschappelijke Innovatie en Open State Foundation. Uit het rapport komt naar voren dat de afhandeling van Wob-verzoeken dramatisch lang duurt en in ruim 80% van de gevallen de wettelijke termijn overschrijdt.

Vergroot afbeelding Overhandiging rapport
Beeld: ©Arre Zuurmond
Overhandiging rapport ‘Ondraaglijk Traag’ aan Regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond door Serv Wiemers, directeur Open State Foundation, en Guido Enthoven, directeur Instituut Maatschappelijke Innovatie.

Programma

Programma 14 april
Tijd Onderdeel Toelichting Gasten
15:00 Welkom en opening

Welkom door Lily Knibbeler, Algemeen directeur van de KB

Opening van de middag door Arre Zuurmond

15:05 Probleemstelling 

 
Introductie van het thema en de tafelgasten en tafeldiscussie
  • Guido Enthoven, directeur Instituut Maatschappelijke Innovatie
  • Serv Wiemers, directeur Open State Foundation
  • Siebe Sietsma, onderzoeksjournalist Nieuwsuur
  • Bas van Beek, onderzoeksjournalist Follow the Money
15:30 Wederhoor Tafelgesprek
  • Magchiel van Meeteren, CIO ministerie BZK
  • Dorothe Albers, Afdelingshoofd ACW Directie Wetgeving en Juridische Zaken OCW
  • Lucas Lombaers, directeur rijksbrede programma Open Overheid bij Rijksoverheid
16:00 Pauze
16:15 Oplossingen Verbeterideeën formuleren met online deelnemers in break-outsessies
16:45 Discussie

Discussie over oplossingen uit de breakoutsessies

17:05 Afronding Conclusies en afronding door Arre Zuurmond
17:45 Einde programma

Meld je nu aan voor 14 april

Klik hier om je aan te melden via de website van iBestuur. Na aanmelding volgt een bevestiging via e-mail. Op woensdag 13 april volgt per e-mail een persoonlijke kijklink naar de livestream.  

Let wel: de digitale beschikbaarheid is ruim maar niet onbeperkt, dus meld je snel aan!