Beeld: ©RDDI

Liefde voor informatiehuishouding

Februari is de maand van de liefde! En dus staat onze nieuwsbrief vol van liefde voor informatiehuishouding. Zo organiseren we twee klankbordgroep sessies over sociale media archivering en is er een Keukentafelsessie over nuttige gedragsverandering voor een nieuwe informatiehuishouding. Genoeg ruimte om je liefde te tonen – en we hebben Valentijnsdag voor je vrijgehouden! Verder lees je hoe enthousiast Algemeen Directeur en Kwartiermaker OWB-VBR Richard Vielvoije is over de Kaartenset Actieve Openbaarmaking en vertelt Marcel Tiggelovend over de plannen van e-mailarchivering.

E-mailarchivering geeft een handje bij bewaren van e-mails

Hoe zorg je voor goede e-mailarchivering? Het traject E-mailarchivering helpt hierbij en focust zich de komende tijd op de implementatie van beleid, werkwijzen en de technische voorzieningen rondom e-mailarchivering. Het traject helpt e-mailarchivering makkelijker te maken door bijvoorbeeld ook een technische voorziening te ontwikkelen om e-mails die niet aan dossiers of zaak worden toegevoegd, maar wel van maatschappelijk belang zijn, niet kwijt te raken en duurzaam toegankelijk te archiveren. Uiteindelijk is het doel dat alle departementen een goede werkwijze en een systeem gebruiken om e-mails op te slaan. Benieuwd naar waar het traject nog meer bij helpt? Lees over de plannen voor het komende jaar in het artikel!

Op weg naar een goede werkwijze voor bewaren van e-mails

Foto van een hand die over een mobiele telefoon gaat. Kleine geïllustreerde envelopjes lijken uit de telefoon te vliegen.

LIVE event Od Kennissessie: de Woo, waar staan we na een jaar?

Op dinsdag 9 mei vindt de 2e editie van de Od Kennissessie plaats. Met als thema: Wet open overheid (Woo), waar staan we na een jaar? Tijdens de tweede editie van de Od Kennissessie gaan we uitgebreid in op hoe we als informatiebeheerders kunnen bijdragen aan een goede uitvoering van de Woo. Een hele dag wordt er aandacht besteed aan het thema informatiehuishouding op orde met workshops en inspirerende sprekers en worden ervaringen uitgewisseld. Ten slotte wordt aan het einde van deze dag de Od Kwaliteitsaward uitgereikt in het kader van Informatiehuishouding op orde. Meld je nu alvast aan om verzekerd te zijn van een plek!

Wees bij de Od Kennissessie!

Een nieuwe informatiehuishouding vraagt om nieuw gedrag

Op donderdag 23 februari is alweer de zesde keukentafelsessie. Die gaat over gedragsverandering. Nieuwe technologie maakte het vanzelf mogelijk om transparant te zijn en in openbaarheid te werken, terwijl die technologie tegelijkertijd wel zou zorgen voor goede archivering. Dat is niet bewaarheid. We hebben een gedragsverandering nodig. Hoe? Dat bespreekt regeringscommissaris Arre Zuurmond met zijn tafelgasten én het publiek. Deze keukentafelsessie maakt deel uit van een reeks van tien live uitgezonden sessies en zijn na aanmelding via iBestuur online te volgen. Kijkers kunnen een actieve bijdrage leveren via Mentimeter en de chat.

Meld je aan voor Keukentafelsessie #6

Een aantal mensen discussieert aan tafel

Meld je aan voor de Klankbordgroep Sociale Media Archivering

Op 21 februari en 28 maart organiseert het project Sociale Media Archivering de eerste twee klankbordgroep sessies van 2023. Binnen het project Sociale Media Archivering is gewerkt aan de verschillende thema’s die centraal staan bij het archiveren van overheidsinformatie op sociale media. Vanuit deze thema’s wordt een Whitepaper met advies voor het duurzaam toegankelijk maken van overheidsinformatie op sociale media gemaakt. Wil je deelnemen aan de klankbordgroep? Geef je dan snel op bij m.j.dol@minocw.nl.

Meld je aan bij de klankbordgroep!

Save the date: Thematiendaagse ‘De gebruiker centraal’

Maandag 20 tot en met vrijdag 31 maart organiseert het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) een rijk gevulde Thematiendaagse. Deze keer staat de gebruiker van archief- en overheidsinformatie in al zijn vormen centraal. Overheden werken digitaal, archieven maken digitaal toegankelijk en gebruikers zoeken digitaal. Kunnen zij vinden wat zij zoeken? In deze Thematiendaagse krijg je de antwoorden!

Noteer de KIA Thematiendaagse in je agenda!

In gesprek met de Kaartenset Actieve openbaarmaking

Het gesprek aangaan met elkaar over actieve openbaarmaking en informatiehuishouding is belangrijk. Met de Kaartenset Actieve openbaarmaking gaat dat vanzelf. Algemeen Directeur en Kwartiermaker OWB-VBR Richard Vielvoije vertelde ons dat zijn organisatie de kaartenset actief inzet, zodat collega’s het gesprek voeren over informatiehuishouding.

Lees het artikel over de kaartenset en probeer 'm zelf ook!

Digitale kaartenset

Ook liefde voor informatiehuishouding? Schrijf je snel in: opleidingsaanbod in maart-april

Wil jij je graag verder ontwikkelen en je kennis verbreden? Geef jezelf en je carrière ook wat liefde en een boost met het uitgebreide leeraanbod van het Leerhuis Informatiehuishouding! Ook aankomende maand zijn er veel opleidingen waar jij je nu nog voor kan inschrijven. Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Check het overzicht van de komende opleidingen in maart en begin april.

01-03 - Aan de slag met de WOO

06-03 - Zakelijk tekenen

07-03 - Verandermanagement

08-03 - Waardering en selectie

08-03 - Helder schrijven voor Informatieprofessionals

09-03 - Digitale vernietiging

10-03 - Verdieping kwaliteitsmanagement informatiehuishouding

22-03 - Ethiek en dilemma's in de informatievoorziening

27-03 - Projectmatig werken

28-03 - Marketing voor informatieprofessionals

29-03 - Procesmanagement

03-04 - Verdieping zaakgericht werken

04-04 - Introductie kwaliteitszorg informatiehuishouding

05-04 - Creatief denken

Bekijk het volledige cursusaanbod van het Leerhuis Informatiehuishouding