Beeld: ©RDDI

Op de vrouw af: hoe staat het eigenlijk met vrouwen in de informatiehuishouding?

Vandaag is het Internationale Vrouwendag! Een dag waarop vrouwen in de schijnwerpers staan, ook in onze nieuwsbrief! Een vijftal belangrijke vrouwen waaronder Afelonne Doek van het Nationaal Archief en Tanja van Burgel van het ministerie van Financiën delen hun visie op vrouwen in de informatiehuishouding. De campagne ‘Goed opslaan is zo gedaan’ staat ook in de spotlight. Je leest verder in deze nieuwsbrief over de Od Kwaliteitsaward die Od Vakblad uitreikt voor de overheids- of non-profitorganisatie met de beste informatiehuishouding. Wellicht iets voor jullie organisatie? De Ambassadeurs van het Leerhuis passeren de revue en in een gloednieuwe animatie ontdek je hoe dashboards rijksorganisaties helpen om hun informatiehuishouding op orde te brengen.

Internationale Vrouwendag in de informatiehuishouding

Internationale Vrouwendag: een belangrijke dag om stil te staan bij de positie van vrouwen in de informatiehuishouding. Dit vakgebied lijkt misschien een aangelegenheid voor mannen, maar hoe is die verdeling werkelijk? En wat zou je kunnen doen om vrouwen te interesseren voor dit prachtige vak? We vroegen het aan Afelonne Doek, Tanja van Burgel, Guiny Kustner, Klasien Postma en Sanela Hujdur, allen staan zij ‘hun vrouwtje’ in de informatiehuishouding.

In dit artikel delen zij hun visie

Logo van internationale vrouwendag

Laat F12 je helpen, dan is goed opslaan zo gedaan!

Wil jij ook tijd besparen, een behulpzame collega zijn en bijdragen aan een Open Overheid? Laat F12 je helpen met het goed opslaan van jouw documenten! F12 staat centraal in de campagne ‘Goed opslaan is zo gedaan’ van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze campagne is bedoeld om rijksmedewerkers te helpen bij een goede informatiehuishouding. Want wist je dat je met het direct goed opslaan van documenten 37 minuten per dag kan besparen? Dat is drie en een halve week per jaar! Ga dus samen met F12 aan de slag, zodat alle documenten goed worden opgeslagen in jullie DMS-systeem.

Goed opslaan is zo gedaan!

Geïllustreerd poppetje F12 wijst naar rechts en zegt "Goed opslaan is zo gedaan!"

Od Kwaliteitsaward: wie heeft de beste informatiehuishouding?

Op 9 mei 2023 reikt vakblad Od de Od Kwaliteitsaward ‘Informatiehuishouding op orde’ uit. De award wordt uitgereikt aan die organisatie die zijn dienstverlening het meest heeft verbeterd en waarvan de resultaten bijdragen aan kwaliteitsverbetering in de informatievoorziening. Heeft jouw organisatie de kwaliteit van de informatiehuishouding verbeterd en wil je meedingen naar de award? Schrijf je direct in en wie weet staat jullie afdeling op het podium!

Meer weten over de Od Kwaliteitsaward

Logo Od kwaliteitsaward 2023

Animatie: Inzicht in de informatiehuishouding

Hoe krijg je als rijksorganisatie inzicht in hoe er omgegaan wordt met informatie binnen de organisatie? Een dashboard helpt hierbij. Het geeft antwoord op vragen aan de hand van indicatoren. Zoals ‘Welke informatie heeft de organisatie beschikbaar?’ en ‘Worden informatieverzoeken op tijd beantwoord’? Dashboards tonen de stand van zaken op een bepaald moment en laten zien hoe de onderwerpen zich in de tijd ontwikkelen. De informatie op het dashboard helpt om beslissingen te nemen en om het gesprek te voeren over de informatiehuishouding. Om hiermee aan de slag te gaan kun je zelfs de hulp inroepen van een dashboardcoach.

Check de animatie Departementale informatiehuishoudingsdashboards!

Illustratie dashboard

Ontmoet en Leer! Hét event voor nieuwe i-professionals

Open op Orde nodigt je van harte uit voor Ontmoet en Leer! op donderdagmiddag 23 maart bij het Nationaal Archief. Ben jij een nieuwe medewerker binnen het vakgebied informatiehuishouding? Op deze bijeenkomst krijg je de mogelijkheid om kennis te maken met diverse partijen in jouw vakgebied én ontmoet je andere nieuwe collega’s. Wissel je ervaringen uit tijdens speeddates, doe mee aan de afkortingenbingo en vergroot jouw kennis bij de presentatie ‘De sleutel tot e-mailarchivering.’ De bijeenkomst is op 23 maart 2023 van 14:00 tot 17:00 uur bij het Nationaal Archief.

Meld je aan voor Ontmoet en Leer!

Een vrouw en man in een leslokaal kijken geïnteresseerd

Ambassadeurs van het Leerhuis stellen zich voor

Hoe kun je leren leuker maken voor Rijksmedewerkers die in hun werk te maken hebben met informatiehuishouding? Die vraag staat centraal bij het Leerhuis Informatiehuishouding. Dat is een plek waar professionals van en met elkaar kunnen leren. Een van de manieren waarop het Leerhuis in contact blijft met alle verschillende werkplekken waar informatiehuishouding een rol speelt is door hun ambassadeurs. De komende tijd stellen wij ze aan je voor. Met in deze nieuwsbrief projectadviseur Sebo Boerma en de eerste vier ambassadeurs!

Lees het artikel over ambassadeurs van het Leerhuis Informatiehuishouding

Logo van Leerhuis Informatie Huishouding

Kom naar Super Tuesday!

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) organiseert op 4 april een nieuwe online Super Tuesday, met als thema ‘Informatiehuishouding van de overheid, de bezem erdoor?’ Voor het goed functioneren van onze democratische rechtsstaat is het essentieel dat de rijksoverheid zijn informatiehuishouding op orde heeft. Wat wordt de rol van informatie voor andere functies en rollen binnen het rijk? En welke competenties zijn nodig om toekomstbestendige informatieprofessionals op te leiden? Je ontdekt het op Super Tuesday.

Meld je nu aan voor Super Tuesday!

Drie vrouwen aan het werk op een kantoor

Flink deel Rijksorganisaties binnen jaar aangesloten op rijksbrede Woo-hulptooling

Om tegemoet te komen aan de groeiende informatiebehoefte van de samenleving zijn er binnen een jaar 21 rijksorganisaties aangesloten op vooruitstrevende software. In juni afgelopen jaar heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en shared service organisatie Doc-Direkt namens alle rijksorganisaties vooruitstrevende IT-toepassingen ingekocht. De software is bedoeld om de steeds verder oplopende afhandeltermijn van informatieverzoeken (Woo-verzoeken) te verkorten, en ondersteuning te bieden op andere openbaarmaking processen.

Lees het volledige artikel op onze website

Vrouw aan het werk op kantoor met mooi uitzicht op de skyline van een stad

Betrek de burger bij het verbeteren van informatiehuishouding

De maatschappelijke coalitie is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, wetenschap, overheden en bedrijven die de informatierelatie met de overheid willen verbeteren. Op het ECP Jaarfestival 2022 werd een manifest met zeven zorgen en zeven oplossingen gepresenteerd, waarmee de coalitie nu verder gaat.

Lees hoe de maatschappelijke coalitie signaleert, agendeert en aanjaagt

Een bordje met de tekst "Wij zijn open" hangt voor een raam

Cursusaanbod en Masterclass

Of je nu op de hoogte wil blijven van de laatste wetgevingen en ontwikkelingen, informatiehuishouding wil verbeteren of anderen wil inspireren en adviseren: in de komende periode zijn er weer genoeg mogelijkheden om bij te leren! Zo biedt het Leerhuis in april en mei weer veel cursussen aan voor alle rijksmedewerkers. Daarnaast kun je je ook inschrijven voor de Masterclass Actieve Openbaarmaking voor leidinggevende. Bekijk hieronder het diverse aanbod en laat je inspireren!

Cursussen leerhuis april – begin mei

03/04 – Verdieping zaakgericht werken
04/04 – Introductie kwaliteitszorg Informatiehuishouding
05/04 - Aan de slag met de Woo
05/04 - Emailarchivering
06/04 – Adviesvaardigheden voor informatieprofessionals
06/04 - Klantgericht communiceren voor informatieprofessionals
06/04 – Zoeken en vinden van digitale informatie
12/04 - Verandermanagement
13/04 – Ethiek en dilemma’s in de informatievoorziening
18/04 – Introductie datamanagement voor informatiebeheerders
20/04 – Introductie SharePoint en Informatiehuishouding
20/04 - Microsoft 365/SharePoint: Veiligheid en archiveren
26/04 – Procesmanagement
02/05 – Zakelijk tekenen voor informatieprofessionals
02/05 – Basiscursus Digitaal Informatiebeheer
03/05 - Verdieping kwaliteitsmanagement informatiehuishouding

Masterclass Actieve Openbaarmaking voor leidinggevende

Naast de cursussen van het leerhuis, organiseert Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) in samenwerking met BABD de masterclass Actieve Openbaarmaking (AO). Voorafgaand aan en tijdens deze masterclass word je bijgepraat over zowel de noodzaak als de effecten van AO. Je gaat onder leiding van een gespreksleider met elkaar in dialoog om zo te achterhalen wat jouw rol is in dit proces en welke instrumenten jou ter beschikking staan om dit in goede banen te leiden. De masterclass wordt gegeven op de volgende data:

16/03 – Live bijeenkomst
11/04 – Online bijeenkomst
09/06 – Live bijeenkomst

Schrijf je in via onze website

Illustratie van Leerhuis Informatie Huishouding met daarop verschillende icoontjes